Obavijesti

News

Komentari 10

Radnici Varteksa štrajkaju već 5 dana: 'Za nas je ovo prava agonija, nikad nije bilo teže'

Radnici Varteksa štrajkaju već 5 dana: 'Za nas je ovo prava agonija, nikad nije bilo teže'
4

Već pet dana radnici se štrajkom bore za svoje plaće i budućnost nekoć tekstilnog diva

VIDEO

Hoćemo svoje plaće, vikalo je u glas nekoliko stotina radnika Varteksa, koji su od tvornice krenuli prema varaždinskom Korzu.

- Ako nema opcija, neka zatvore tvrtku. Ovo agonija, to više nije normalno - rekao nam je Anđelko, jedan od radnika u nekadašnjem tekstilnom divu Varteksu.

On i još 600 radnika već su pet dana u štrajku zbog neisplata plaća za ožujak.

- Radim 38 godina u Varteksu. Bilo je svega, no ovo je najteže razdoblje dosad. Tko je uništio Varteks? Znaju dobro oni koji su to napravili. Čekamo i očekujemo pozitivno rješenje, odnosno naše plaće - ističe Zdenka.

Na glavni varaždinski trg radnici su došli na čelu s Tomislavom Rajkovićem, predsjednikom Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

- Ovo je pet dana borbe za budućnost Varteksa. Postali ste simbol radničkog otpora u očima hrvatske javnosti. Simbol borbe za svoja prava, simbol prava na plaću koju ste zaradili. Uspjeli smo u jednom dijelu naših zahtjeva. Uprava je najavila odlazak. Na stolu je zajam koji bi trebao osigurati vaše plaće i nastavak proizvodnje. Želimo novu kvalitetnu i kvalificiranu upravu. Da se napravi restrukturiranje kompanije na kvalitetan način da Varteks nikad ne bi došao u ovu situaciju da je njegova budućnost upitna - istaknuo je Rajković.

Rajković ističe da je Grad Varaždin na strani radnika Varteksa, a to je dodao i gradonačelnik Neven Bosilj.

- Grad zapravo kreditira Varteks u ovom trenutku s 550.000 eura jer bi Grad sutra mogao poslati Varteks u stečaj, ali to je zadnje što će ova gradska uprava sa mnom napraviti - istaknuo je Bosilj.

Pozvao je upravu, vlasnike, Nadzorni odbor i založne vjerovnike da sjednu za stol i da se dogovore oko budućnosti Varteksa.

Varaždin: Prosvjedna povorka radnika Varteksa stigla u centar grada

- Varteks ima vrijednu imovinu, ali ne mogu se samo oni, založni vjerovnici, banke, namiriti od prodaje tih nekretnina, nego određeni novac mora pripasti kompaniji Varteks, da bi kompanija mogla poslovati, da bi ovi vrijedni ljudi mogli dobivati svoje plaće - istaknuo je Bosilj.

Otkako je on gradonačelnik Varaždina, promijenile su se tri uprave Varteksa.

- Svaka uprava dođe s nekim novim idejama. Koliko sam vidio, nikad im zapravo cilj nije bio Varteks, nisu im bili cilj radnici. Tu su uvijek neki nekretninski ciljevi. Jedino što je ostalo vrijedno u onom cijelom krugu to je ta imovina, zemljište, koje je strateškim projektom Vlade Republike Hrvatske iz siječnja 2021. proglašeno u jednom dijelu zonom višestambene izgradnje. Dakle, ako Varteks propadne, propada i strateški projekt Vlade Republike Hrvatske te onda zemljište vrijedi manje - zaključio je Bosilj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti