Obavijesti

News

Komentari 147

Radnike kod Novog Marofa je zatrpala tona zemlje: 'Rekao je da me voli i tad je poginuo...'

Radnike kod Novog Marofa je zatrpala tona zemlje: 'Rekao je da me voli i tad je poginuo...'
3

Bruno (22) i Vlado (45) Bosanac poginuli su na gradilištu u mjestu Bela. Nisu u rodu. Na njih se sručila tona zemlje

VIDEO

S Brunom sam se čula svaki dan. Trebala sam otputovati za Njemačku, ali čekala sam ga da dođe kući. Trebao je doći ovaj vikend. Zadnji put smo razgovarali sat vremena prije te strašne nesreće. Rekao mi je da me voli, zajecala je Barbara, djevojka poginulog Brune Bosanca (22).

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

Dvojica radnika preminula prilikom odrona zemlje 01:13

Mladić iz Busnova kraj Požege poginuo je u četvrtak na gradilištu u mjestu Bela kraj Novog Marofa. Nakon što je s kolegom Vladom Bosancem (45), s kojim nije u rodu, postavio vodovodne cijevi blizu dvorca, na njih se sručila tona zemlje. Vijest o njegovoj smrti duboko je pogodila njegovu obitelj, posebice djevojku.

- Bruno i ja smo bili vezi dvije godine, imali smo velike planove, htjeli smo se uskoro oženiti. Prije dan ili dva mi je rekao kako je u tom iskopu zamalo dva puta ostao pod zemljom. Na mjestu gdje su izvodili radove zemlja je jako vlažna, rekao mi je Bruno. Dva puta je izbjegao smrt, a treći put nije uspio - rekla je kroz suze Barbara. Brunin otac Zlatko radi u istoj firmi za koju je radio njegov sin. Nisu bili na istom gradilištu. U petak je ostao u Marofu da preuzme tijelo svoga jedinca i da s njim krene u Busnove. Brunina majka je strašnu vijest čula Dubrovniku i hitno se vratila kući. Kročivši u svoj dom, pala je. Ni s kim ne razgovara i ne izlazi.

Kako i ne bi, kad joj je poginuli sin bio jedinac kojeg su silno željeli. Kako kaže rodbina, dobili su ga kasno i bio im je sve u životu. Strašna vijest shrvala je i Brunina djeda, kojeg je zbog teškog stanja Hitna pomoć odvezla u petak ujutro i vratila tek poslijepodne nakon što su mu dali sedative.

Silna tuga uvukla se i u Zarilce kraj Pleternice, u dom poginulog Vlade Bosanca. Iza njega su ostali kći i sin koji će na jesen krenuti u peti razred osnovne škole.

- Tata je otišao prije četiri dana na probni rad. Koliko znam, posao mu se nije svidio i planirao se ovaj vikend vratiti kući. Tuga nas je pogodila, nismo se još oporavili niti od smrti moga brata (5) koji je zbog leukemije umro 2010. godine. Nisam još ni svjesna što se dogodilo - rekla je kći (18) Vlade Bosanca.

'Veliku bol trpimo' 

Pred obiteljskom kućom na početku malenog sela gore lampioni, u kuću dolaze prijatelji, susjedi i rodbina izraziti sućut članovima obitelji koja tuguje za suprugom, ocem i bratom.

- Nemojte nas ništa pitati, velika je bol koju trpimo. Nema više moga brata, otišao je svom sinu - gorko je zaplakala Vladina shrvana sestra.

'Zatrpane radnike smo tri sata otkopavali lopatama i strojem. Ne pamtim takvu intervenciju'
'Zatrpane radnike smo tri sata otkopavali lopatama i strojem. Ne pamtim takvu intervenciju'

Njegov nećak, kojeg smo zatekli u dvorištu, kratko nam je rekao da je saznao da je Vlado navodno nije bio prijavljen.

- Njegova sestrična mi je rekla da on nije evidentiran kao zaposlenik tvrtke, ne znam kako je smio biti na tako opasnom gradilištu - pita se nećak dodavši kako se nada da će svi koji su načinili sigurnosne propuste odgovarati za to.

A do strašne tragedije došlo je u četvrtak oko 14 sati na gradilištu u mjestu Bela kraj Novog Marofa. Tona zemlje zatrpala je i usmrtila dvojicu radnika koji su sanirali odvodni kanal. Odmah po dojavi sve hitne službe su se uputile na mjesto tragedije. Kako je izvijestila varaždinska policija, brzim intervencijama vatrogasaca i ostalih hitnih službi pokušalo se doći do zatrpanih radnika, ali su, nažalost, zbog zadobivenih ozljeda na mjestu preminuli. Kako saznajemo u DVD-u Ivanec, sama intervencija je trajala tri sata.

- Bila je to jako zahtjevna intervencija, rekao bih da se tako zahtjevna intervencija ne pamti na području Varaždinske županije - rekao nam je Ivan Putarek, zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, koji je i sam bio na mjestu nesreće.

Uložili su nadljudske napore da dođu do stradalih radnika, no koliko se god trudili, nisu ih uspjeli spasiti.

- Prvog radnika otkopavali smo lopatom, dok smo do drugog uspjeli doći nekoliko sati kasnije pomoću radnog stroja - nastavlja Putarek, ponovno naglašavajući zahtjevnost intervencije koja je trajala čak tri sata.

Sumnjaju na propuste 

Uz DVD Ivanec, u izvlačenju unesrećenih pomogli su i DVD Novi Marof, DVD Margečan te DVD Završje Podbelsko.

Na mjesto tragedije izašli su i djelatnici varaždinske Hitne pomoći te policijski službenici.

Očevid su obavili zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Varaždinu uz pomoć policajaca PU varaždinske i inspektor zaštite na radu.

Prema dosad prikupljenim podacima, sumnja se na propust u provođenju mjera zaštite na radu, zbog kojeg je i došlo do odrona zemlje u kanalu dubokom čak četiri metra. Na gradilištu je u tom trenutku bilo nekoliko radnika, a tog dana iskapali su zemlju i polagali cijevi. Tijela unesrećenih muškaraca prevezli su na patologiju varaždinske Opće bolnice, gdje će napraviti obdukciju kako bi se utvrdio točan uzrok smrti. Državno odvjetništvo će zatražiti i toksikološko vještačenje, ali i sve druge dokazne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti nastanka nesreće. Jučer nam se na telefon kratko javio i vlasnik tvrtke za koju su poginuli muškarci radili. Kratko nam je rekao kako ne može ništa komentirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.