Obavijesti

News

Komentari 1

Rapska bolnica otvorila svoja vrata i proslavila 61. rođendan

Rapska bolnica otvorila svoja vrata i proslavila 61. rođendan

Obilježavanjem 61. rođendana započeli su Dani otvorenih vrata Psihijatrijske bolnice Rab pod motom „Zajedno do zdravlja“

VIDEO

Dani otvorenih vrata Psihijatrijske bolnice Rab zamišljeni su kao omnibus program koji se istovremeno događa na nekoliko mjesta u bolnici i bolničkom parku.

Bolnica je ovom prilikom otvorila vrata svim zainteresiranima da se upoznaju s programom integrativne rehabilitacije koji se provodi u bolnici, kao medicinski model rehabilitacije utemeljen na dokazima, a koji je je istovremeno i patient-friendly, koji naglašava rast i razvoj bolesnika, snage odnosno rezidualne kognitivne i emocionalne osobitosti bolesnika, stavlja naglasak na intrinzičnu motivaciju bolesnika kako bi postao partner i sukreator svoga liječenja i kako bi u procesu liječenja prošao osobni, jedinstveni proces promjene stavova, vrijednosti, osjećaja, ciljeva, vještina i uloga, pronašao novo značenje i svrhu te povećao kvalitetu života i tako bio spreman nadrastati negativne učinke mentalne bolesti kao i socijalnu stigmu koja se vezuje za mentalnu bolest.

Kroz različite prezentacije i radionice koje predstavljaju pojedine dijelove integrativnog modela rehabilitacije svi zainteresirani mogli su se upoznati i sa brojnim dijagnostičkim i terapijskim uslugama koje bolnica provodi, kao što su: ambulanta za dijagnostiku i liječenje poremećaja spavanja, rehabilitacijske video igre, biofeedback, neurofeedback, aktivnosti s terapijskim psom Aronom, brain gym vježbama za neurokognitivnu rehabilitaciju, tehnikama relaksacije, fizikalnom terapijom i drugim aktivnostima.

Posjetitelji su mogli provjeriti svoje psihofizičko zdravlje (mjerenje tlaka, šećera u krvi, indeksa tjelesne mase, testiranje razine stresa, depresije, anksioznosti…). Istovremeno je održana i likovna i zanatska kolonija te sportski turniri u boćanju, stolnom tenisu i šahu.

Održan je i vrlo interesantan okrugli stol „Ars medica – znanost, klinička praksa i umjetnost“ s uvodničarima: doc. dr. sc. V. Šendula Jengić, dr. med., prof. dr. sc. V. Đorđević, dr. med., dr. sc. M. Braš. U programu je predviđena i promocija knjige „Glumac na kauču“ profesora Veljka Đorđevića, te je svečano potpisan sporazum o suradnji između Psihijatrijske bolnice Rab, Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja (ZIKZ)

Predstavljena je i didaktička slikovnica za djecu „Stari Lunjo“ osmišljena i izrađena u Psihijatrijskoj bolnici Rab autorice prof. Ksenije Kapec.

Premijerno je prikazan i polusatni film o projektu izgradnje terapijskih vrtova u Psihijatrijskoj bolnici Rab koji su nastali kao rezultat četverogodišnjeg projekta suradnje bolnice s Fakultetom krajobrazne arhitekture Sveučilišta u Seattleu (WA, SAD) pod vodstvom prof. Daniela Winterbottoma, kao i dvogodišnje suradnje s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je ove godine nominiran za prestižnu nagradu u SAD-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa