Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

Raspisuje se 30-ak natječaja za projekte ruralnog razvoja

Tolušić je istaknuo i kako sve mjere koje je Ministarstvo poljoprivrede u njegovu mandatu donijelo i provodi imaju za cilj povećanje konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvođača i obujma domaće proizvodnje

Foto: Vlada RH
28 komentara

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedjeljak je u Pitomači na radionici o novim mjerama financiranja ruralnog razvoja istaknuo kako se raspisuje 30-ak natječaja za projekte ruralnog razvoja za što je u ovoj godini osigurano 3,7 milijardi kuna, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

U organizaciji Ministarstva i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Pitomači je održana prva u nizu manifestacija "Naše domaće, sada i ubuduće", kojoj je cilj informirati poljoprivrednike kako do EU novca za ruralni razvoj odnosno za opremanje farmi, izgradnju pogona, osiguranje usjeva, ali i za zelenu poljoprivredu, čije prakse poljoprivrednicima donose dodatni izvor zarade.

Nakon radionice, na radnom ručku s ministrom Tolušićem predstavljeni su proizvodi s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije - meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja, kao i hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni oznakom izvornosti u EU.

"Raspisujemo 30-ak natječaja za projekte ruralnog razvoja za što smo u 2018. osigurali 3,7 milijardi kuna", istaknuo je Tolušić, navodeći kako je samo u Virovitičko-podravskoj županiji kroz mjere Programa ruralnog razvoja ukupno ugovoreno 420 milijuna kuna projekata.

Tolušić je istaknuo i kako sve mjere koje je Ministarstvo poljoprivrede u njegovu mandatu donijelo i provodi imaju za cilj povećanje konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvođača i obujma domaće proizvodnje. 

"Smatram da je uza sve zakone i pravilnike kojima smo to regulirali, potrebno stalno informirati građana o vrijednosti i kvaliteti domaće hrane. Zakon o zemljištu ovaj tjedan stupa na snagu, pa ćemo na ovim radionicama okupiti predstavnike jedinica lokalne samouprave koje kreću s izradom programa raspolaganja državnim zemljištem po kojima će raspisivati natječaje i dodjeljivati državnu zemlju poljoprivrednicima", naglasio je Tolušić.

Iz Ministarstva u priopćenju ističu kako se potrošnjom domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda izravno utječe na očuvanje, ali i daljnji razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje. Ujedno se pridonosi povećanju ukupne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, očuvanju ruralnih prostora i radnih mjesta, kako u primarnom poljoprivrednom sektoru tako i u prehrambenoj industriji. 

"Edukacijom građana proizvodi OPG-ova su traženiji, povećala se i njihova on-line prodaja, hotelijeri uključuju domaće proizvode u svoju ponudu, raste interes za ruralni turizam, građani pažljivije čitaju deklaracije na proizvodima koje kupuju, poljoprivrednici iskazuju veći interes za HPA označavanje svojih proizvoda", zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message