News

Komentari 100

U Saboru samo bitno: Svađaju se što znači riječ 'vizibilan', Jandroković je išao guglati

U Saboru samo bitno: Svađaju se što znači riječ 'vizibilan', Jandroković je išao guglati

Zastupnica Selak Raspudić intervenirala je u govor ministra Horvata i spočitnula mu upotrebu pridjeva "vizibilan." U jezične dileme se uključio i predsjednik Sabora pa je išao provjeriti na hrvatski jezični portal

Uvaženi ministre, riječ vizibilni i vizibilnost ne postoji u hrvatskom jeziku. Osim ako niste novi Bogoslav Šulek, nema ništa sramotno u tome da kažete vidljivi i vidljivost, osim ako ne želite nešto zamutiti, spočitnula je mostova Marija Selak Raspudić ministru graditeljstva Darku Horvatu koji je prilikom rasprave o izmjenama Zakona o obnovi nekoliko puta upotrijebio pojmove "vizibilan" i "vizibilnost."

- Svi oni ugovori koji će biti veći od 200.000, odnosno 500.000 kuna bit će transparentno vidljivi u e-oglasniku javne nabave. Ugovarat će se temeljem javnog poziv, bit će vizibilni i tekst javnog poziva i pristigle ponude, kao i sklopljeni ugovori. Dakle, potpuna vizibilnost svega što će se ugovarati - poručio je ministar odgovarajući prethodno na pitanja zastupnika, a na što se i referirala Selak Raspudić. 

Nakon njene "intervencije" u hrvatski jezik, Horvat joj je poručio kako njegov ego nije povredljiv kao njen. 

- Bolje bi bilo da ministra hvata nervoza zbog brojki koje pokazuju da se obnova nije niti dogodila, nego zbog mojih riječi kojima mu ukazujem na nepoznavanje hrvatskog jezika, ali Zakona o javnoj nabavi. Ovo je vrijeđanje. Da on meni spominje moj ego nema na temelju čega i nema se pravo tako obraćati saborskim zastupnicima. Osim ako jest nervozan zbog noga što govorim, a treba biti jer nije dopustivo što radite u ovom Zakonu - poručila je obrazlažući zašto je dignula povredu Poslovnika. 

Reagirao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković istaknuvši kako ju ministar nije uvrijedio, ali i da nije u pravu. Naime, išao je proguglati postoji li ta riječ u hrvatskom jeziku. 

- Vi ste njega uvrijedili da ne zna što govori i koristi izraz koji ne postoji. Iskoristio sam ovo vrijeme i brzo išao pogledati na Hrvatski jezični portal, koji kaže da je vizibilnost uočljivost i očiglednost. Tako da nije pogriješio ništa, vi ste njemu to predbacili, on je vratio vama - poručio je i dao joj opomenu jer se nije radilo o povredi Poslovnika nego replici ministru.

Najčitaniji članci