Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
135 komentara

Rasprodaja Hrvatske: Brijuni, CO, HPB... Sve ide na bubanj

Hrvatsku čeka val privatizacije koji će tisuće radnika baciti na cestu. Gotovo sve privatizacije bile su ili kriminalne, ili neuspješne, ili su dale efekt spaljene zemlje

Duško Marušić/Pixsell
Foto: Duško Marušić/Pixsell

Milanovićeva će vlada zbog punjenja proračuna, tijekom godine prodati Croatia osiguranje, a vjerojatno i Hrvatsku poštansku banku. Možda i Petrokemiju. Država, smatraju na Markovu trgu, nije dobar gospodar, pa će novi vlasnici - vjerojatno stranci - bolje upravljati ovim tvrtkama. 

Neke najave iz Vlade vode prema zaključku da bi se u privatizaciji - ili rasprodaji nacionalnog bogatstva - moglo otići i puno dalje. 

Već početkom mandata iz Vlade su pušteni tzv. probni baloni, prema kojima bi se išlo u proces tzv. monetizacije. Autoceste bi se dale u koncesiju strancima, kao i dio hidroelektrana. Imovina bi se tako pretvorila u novac. 

Još prije izbora, SDP-ovi ekonomski stratezi imali su navodno spremljen elaborat privatizacije značajnih - u pravilu najrentabilnijih - dijelova HEP-a. 

Taj plan službeno nije na stolu, ali neće biti iznenađenje ako ga, zbog financijske krize, Vlada ipak obnovi. Ostane li HEP u državnom vlasništvu, bez posla će u toj tvrtki tijekom restrukturiranja ostati oko 3500 ljudi. 

No bude li privatiziran, broj suvišnih bit će sigurno i veći - a struja skuplja. 

Podsjetimo, HT je 1999. godine zapošljavao 11.700 radnika, a 2012. 5728. To je najprofitabilnija hrvatska tvrtka, a vlasnik joj je - njemačka država. Prema jednima, toliki broj otkaza izraz je “perverzije kapitalizma” a prema drugima, pokazatelj racionalnog poslovanja koje vlasnicima nosi sve veću dobit... 

Ovako ili onako, tvrtka danas zapošljava dva puta manje ljudi nego prije deset godina. Kupe li Poljaci Croatia osiguranje, police osiguranja će, slažu se stručnjaci, poskupjeti. 

No višak radnika ili poskupljenje proizvoda nisu jedina negativna posljedica privatizacije ili prodaje strancima. 

Najsvježije iskustvo sa Željezarom Sisak upućuje na zaključak da je repertoar mogućih negativnosti još veći. Nakon prodaje posrnule željezare talijanskoj tvrtki Danieli, pokazalo se da su novi vlasnici započeli demontiranje postrojenja valjaonica šavnih i bešavnih cijevi, mehaničke radionice i drugih postrojenja. 

Ta je informacija u Sisku dovela do panike. Radnici se pitaju kako će proizvoditi cijevi i kada će početi proizvodnja ako će demontaža trajati više od pola godine...

>>> Više o rasprodaji Hrvatske pročitajte u 24sata Expressu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message