Obavijesti

News

Komentari 24

'Rat nitko neće dobiti. Zauvijek će uništiti Sudan': Kako su dvije vojske zaratile zbog moći i zlata

'Rat nitko neće dobiti. Zauvijek će uništiti Sudan': Kako su dvije vojske zaratile zbog moći i zlata

Gotovo 50 milijuna stanovnika Sudana nadalo se kako će 2023. napokon biti godina u kojoj će država krenuti u demokratskom smjeru. Umjesto toga, prijeti im novi civilni rat. Stotine su već stradale...

VIDEO

Sudan je (opet) na rubu civilnog rata. Država čiju su povijest obilježili oružani sukobi, u kojoj je mir apstraktan pojam, nadala se kako bi ove godine napokon mogla okrenuti novu stranicu u svojoj povijesti i započeti prijelaz u demokraciju.

Ali to trenutačno izgleda kao nemoguća misija. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sudan 00:57

Kaos se s ulica glavnog grada Kartuma širi i na ostatak države, a sukobljene strane ne pokazuju nikakve znakove popuštanja.

Ukratko, cijela ova situacija u siromašnom Sudanu sraz je između dva tipa - Abdela Fattaha al-Burhana i Mohameda Hamdana Dagala, poznatijeg kao Hemedti. Svaki od njih šef je vojske. Dakle jedna država, a dvije vojske. 

Sudan's ruling General Abdel Fattah al-Burhan meets Russian Foreign Minister Sergei Lavrov in Khartoum

Stručnjaci su jasni i dugo upozoravaju na to:

- Ne možete imati dvije vojske, koje svaka imaju svojeg vođu, u istoj državi.

FILE PHOTO: Deputy head of Sudan's sovereign council General Mohamed Hamdan Dagalo speaks during a press conference in Khartoum

Priča je to o korupciji, izdaji, bogatstvu i patnji. I priča je to koja može imati nekoliko završetaka, ali malo koji od njih je dobar za gotovo 47 milijuna stanovnika ove afričke države.

ŠTO SE DOGAĐA U SUDANU?

Godine 2019. sudanska vojska, na čijem je čelu danas  general Abdel Fatah al-Burhan, koji je de facto predsjednik zemlje jer je na čelu sudanskog prijelaznog Suverenog vijeća, uz pomoć paravojne skupine, koju predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, s vlasti je pučem skinula autokrata Omara Al-Bašira.

A military vehicle and soldiers said to be from the Sudanese armed forces are seen on a street in Khartoum

Uspostavljena je potom zajednička, vojno-civilna Vlada na čelu s Abdallahom Hamdokom, ali i nju je ovaj dvojac ubrzo srušio. Uglavnom, slobodno možemo reći kako Sudanom zadnjih godina vlada vojna hunta. Al-Burhan je broj jedan, a Hemedti je broj dva.

Egipatski predsjednik: Uhvaćeni vojnici nisu u Sudanu radi potpore bilo kojoj strani
Egipatski predsjednik: Uhvaćeni vojnici nisu u Sudanu radi potpore bilo kojoj strani

No tome je 2023. trebao doći kraj. Sudan je trebao prijeći na tranzicijsku 'polu' civilnu Vladu, ali da bi to bilo moguće, RSF se mora spojiti s regularnom vojskom. Međutim, dvojac na čelu vojska nije definirao kako, u kojem periodu, s kakvom hijerarhijom... I započeli su sukobi u državi.

RSF traži deset godina za ujedinjenje, vojska veli da su dvije dovoljne. RSF želi da njegovi članovi budu na vrhu hijerarhije, vojska se baš ne slaže...

GRAĐANI U PETOM PLANU

A što je s građanima? Oni traže da se situacija 'obrne', da vojska više ne nadgleda i ne kontrolira vlast. 

Također, traže i da se iz 'ruku' vojske i paravojske oduzmu industrijska postrojenja, kao i da im se onemogući kontrola nad agrikulturom, izvozom zlata itd. To su najvrednije gospodarske grane Sudana, a privatizirala su ih dva tipa. Reuters je tamo 2019. pisao kako Hemedti preko obiteljske kompanije izvozi zlata u vrijednosti nekoliko milijuna dolara u Dubai. 

Smoke rises from the tarmac of Khartoum International Airport as a fire burns, in Khartoum

Ovaj ratoborni tip, prema dostupnim podacima, ima završena dva razredna osnovne škole. Ali svejedno je među najbogatijima u državi. Optužuju ga i za suradnju s ruskom plaćeničkom skupinom Wagner. 

Kaos u Sudanu: Najmanje 185 mrtvih, napadnut ambasador EU-a, sukobi se nastavljaju...
Kaos u Sudanu: Najmanje 185 mrtvih, napadnut ambasador EU-a, sukobi se nastavljaju...

Dodajmo i kako su oba generala optužena za brojne masakre i druge užasne zločine nad stanovništvom. I to je jedna stvar kojoj su se građani nadali. Da će pred sud izaći odgovorni za ubojstva mirnih prosvjednika i civila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

oštečenje u sukobljenom sudanu 01:03

Ali prijelaz na civilnu vlast značio bi gubitak bogatstva, ali i potencijalno suđenje za najviše članove vojske. A njima je ovako dobro. I ne misle mijenjati situaciju. Pa bolje međusobno zaratiti nego dati narodu da vlada.

- Dok se mi borimo da preživimo, da imamo što za jesti, dok se borimo za budućnost naše djece... Njih dvojica se bore za moć i utjecaj - prenosi Al Jazzera izjavu jedne stanovnice Kartuma.

KAOS JE TEK POČEO?

Borbe između redovne vojske Sudana kojoj je na čelu general Abdel Fattah al-Burhan i paravojnog RSF-a kojem je na čelu general Mohamed Hamdan Dagalo traju od subote. RSF je zarobio i skupinu egipatskih vojnika, koja je u Sudanu održavala vojne vježbe s 'običnom' sudanskom vojskom.

A man looks at belongings inside a damaged house during clashes between the paramilitary Rapid Support Forces and the army in Khartoum

Obje sukobljene strane u Sudanu tvrde da su ostvarile dobitke u ponedjeljak dok je nastavak sukoba doveo do prekida opskrbe vodom i električnom energijom u glavnom gradu, a specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda u zemlji je rekao da protivnici nisu pokazali da su spremni pregovarati.

Na rubu građanskog rata: U krvavim sukobima paravojske i vojske u Sudanu deseci mrtvih
Na rubu građanskog rata:  U krvavim sukobima paravojske i vojske u Sudanu deseci mrtvih

Borbe koje od subote traju u Kartumu i njegovim susjednim gradovima Omdurmanu i Bahriju najgore su u posljednjih nekoliko desetljeća i mogle bi uzrokovati podjelu Sudana između dvije vojne skupine koje su dijelile vlast tijekom nestabilne političke tranzicije.

Burhan je u ponedjeljak RSF nazvao pobunjeničkom skupinom i naredio njeno raspuštanje dok su dvije strane međusobno oštro optuživale.

Blinken zabrinut za Sudan: Treba osigurat sigurnost civila
Blinken zabrinut za Sudan: Treba osigurat sigurnost civila

Za britanski televizijski kanal Sky News je rekao da je siguran u predsjedničkoj gostinskoj kući unutar ograđenog područja ministarstva obrane.

RSF-ov vođa Hemedti, čija lokacija nije poznata od subote, šefa vojske je nazvao 'radikalnim islamistom koji bombardira civile iz zraka'.

Sudan's ruling General Abdel Fattah al-Burhan meets Israeli foreign minister in Khartoum

Nastavak nasilja mogao bi destabilizirati regiju i potaknuti natjecanje za povećanjem utjecaja između Rusije i Sjedinjenih Država i između regionalnih sila koje su podržavale različite aktere u Sudanu.

SVIJET TRAŽI OKONČANJE SUKOBA

Međunarodne sile - Sjedinjene Države, Rusija, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni narodi, Europska unija i Afrička unija - sve su pozvale na trenutni prekid neprijateljstava.

Kaos u Sudanu: Vojska ratuje s paramilitarnom skupinom, ima mrtvih. Regija zatvara granice
Kaos u Sudanu: Vojska ratuje s paramilitarnom skupinom, ima mrtvih.  Regija zatvara granice

Egipat se ponudio kao posrednik, a afrički blok planira poslati predsjednike Kenije, Južnog Sudana i Džibutija u Sudan u pokušaju da pomire zaraćene skupine, objavio je ured kenijskog predsjednika Williama Ruta na Twitteru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

uhićeni egipćani u sudanu 01:05

UN-ov Svjetski program za hranu (WFP) obustavio je pomoć Sudanu nakon što su tri njegova djelatnika ubijena u borbama u Darfuru. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je da se odgovorni 'što prije privedu pravdi',

Saudijski šef diplomacije Faisal bin Farhan bin Al-Saud u odvojenim telefonskim razgovorima s Burhanom i Hemedtijem pozvao je na završetak vatre, prenijeli su saudijski državni mediji u nedjelju.

U govoru na sastanku Arapske lige koji je održan izvanredno zbog krize u Sudanu, predstavnik te zemlje rekao je u nedjelju da bi Sudancima trebalo dopustiti da sami riješe sukob bez upletanja drugih država.

Egipat, koji već duže vrijeme ne vjeruje u političke promjene u Kartumu, najvažniji je podupiratelj sudanskih oružanih snaga.

FILE PHOTO: Lieutenant General Mohamed Hamdan Dagalo greets his supporters as he arrives at a meeting in Aprag village

Neslaganje je odgodilo potpisivanje međunarodno podržanog sporazuma s političkim strankama o prijelazu na demokraciju.

Koalicija civilnih skupina koja je potpisala nacrt tog sporazuma u prosincu pozvala je u subotu na trenutni prekid neprijateljstava, kako bi se zaustavilo klizanje Sudana prema 'provaliji potpunog kolapsa'.

- Ovo je ključan trenutak u povijesti naše zemlje - rekli su u priopćenju i dodali: 'Ovo je rat koji nitko neće dobiti i koji će zauvijek uništiti našu zemlju'

ZEMLJA BEZVLAĐA

Diplomat Europske unije napadnut je u Sudanu, objavio je kasno u ponedjeljak visoki predstavnik EU-a, dok je šef diplomacije SAD-a potvrdio kako je u afričkoj zemlji u ponedjeljak napadnut i američki diplomatski konvoj.

Šef diplomacije EU-a Josep Borrell rekao je da je veleposlanik “napadnut” u svojoj rezidenciji, no nije dao više podataka o napadu ili napadačima, piše agencija dpa. Zasad se ne zna ni je li veleposlanik ozlijeđen, iako diplomatski izvori prenose da Irac Aidan O’Hara, predstavnik EU-a u toj afričkoj državi, nije ozlijeđen.

Sudanske snage za brzu potporu u ponedjeljak su napale američki diplomatski konvoj, objavio je u utorak američki državni tajnik Antony Blinken, opisujući taj incident "bezobzirnim” i "neodgovornim”.

Putnički zrakoplov Saudijske Arabije se našao pod paljbom zbog sukoba u Sudanu
Putnički zrakoplov Saudijske Arabije se našao pod paljbom zbog sukoba u Sudanu

Incident je potaknuo Blinkena da izravno nazove čelnika te paravojske, generala Mohameda Hamdana Dagaloa te šefa sudanske vojske generala Abdela Fataha al-Burhana. Poručio im je kako je bilo kakvo ugrožavanje američkih diplomata neprihvatljivo, prenosi Reuters.

A soldier purported to belong to the Sudanese army crouches down behind a flight of steps, firing a weapon in Khartoum

- Mogu potvrditi da je jučer pucano na američki diplomatski konvoj - rekao je američki državni tajnik na konferenciji za medije u japanskom resortu Karuizawi gdje je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova skupine G7.

- Dao sam do znanja da bilo kakve prijetnje napada i opasnost za naše diplomate nisu prihvatljivi - rekao je Amerikanac, dodavši da su diplomati¸na sigurnom.

- Duboko smo zabrinuti za ukupno sigurnosno okruženje koje utječe na civile, diplomate kao i na humanitarne radnike - naglasio je.

U borbama u Sudanu dosad je poginulo najmanje 185 ljudi, a ozlijeđeno je više od 1800 s obje strane, u sukobima koji su uključivali i zračne i artiljerijske napade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...
FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada