Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
41 komentara

'Ratni zločini ne zastarijevaju. Svi zločinci moraju odgovarati'

Bivši predsjednik smatra da je izručenje Vaslijkovića dokaz da Hrvatska ima povjerenje civiliziranih zemalja. Škare Ožbolt misli da je sud spreman za proces

Screenshot HRT
Foto: Screenshot HRT
41 komentara

Izručenje Dragana Vasiljkovića, koji se sada nalazi u zatvoru u Splitu, Hrvatskoj bila je tema emisije Otvoreno. Gostovali su Ivo Josipović, Vesna Škare Ožbolt, Ante Nazor i Ivan Turudić. 

Predsjednik splitske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić koji je šest mjeseci proveo u logoru u Glini prisjetio se traumatičnih iskustava s Vasiljkovićem. 

- Ubijte ustaše, što čekate?' Rekao je jednom prilikom, ali netko je rekao 'Nemojte kapetane, trebaju nam za razmjenu, imaju naše'", potom me šakom udario po uhu - rekao je Turudić koji se nada da će u sudskom procesu moći svjedočiti protiv Kapetana Dragana.

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt osvrnula se na to kako je Hrvatska saznala za to gdje se Vasiljković nalazi

- Čudno smo saznali gdje se nalazi, ja sam bila u Edinburgu i dobila sam poziv na mobitel predvečer. Bili smo skupa ja i ministar Kirin. Nazvala me novinarka i rekla da sutra izlazi članak o Vasiljkoviću, ona mi je dala njegovu adresu, ja sam je zapisala, a ministar Kirin stajao je pored mene pa smo krenuli u akciju. Ne znam kako je novinarka došla do mojeg broja mobitela, to je sve bilo čudno - rekla je. Škare Ožbolt smatra da je  Županijski sud u Splitu spreman za ovakvo suđenje, a s njom se slaže i bivši predsjednik Ivo Josipović koji je istaknuo kako je Vasiljkovićevo izručenje dokaz da Hrvatska ima povjerenje civiliziranih zemalja. 

- Mislim da je Tuđman donio mudru odluku. Abolirani su samo oni koji su sudjelovali u oružanoj pobuni, ne odnosi se na one koji su činili ratne zločine, to ne treba dovoditi u pitanje. Svatko tko je počinio zločin mora odgovarati. Bilo je preko 4000 predmeta koji su pokrenuti za te zločine - komentirao je aboliciju i zaključio da ratni zločini ne zastarijevaju.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata doc. dr. sc. Ante Nazor iznio je kratku Vasiljkovićevu biografiju.

- Njegova biografija je poznata. On je već u lipnju bio u Kninu 1991. godine, tamo je ustanovio centar za obuku specijalnih postrojbi u Golubiću, njegova izvješća upućivana su u Srbiju. Prepiska je izravno između njega i  Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije. Surađivao je i s JNA, otvoreno je pozivao predstavnike da obiđu taj centar. U srpnju na Banovini priprema operaciju koja počinje 26. srpnja, operaciju Žaoka, u kojoj su počinjeni strašni zločini - kazao je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message