News

Komentari 56

Ravnatelj KBC Split: 'Među umrlima je 6,6 % cijepljenih i to su pacijenti s teškim bolestima'

Ravnatelj KBC Split: 'Među umrlima je 6,6 % cijepljenih i to su pacijenti s teškim bolestima'

Meštrović je istaknuo kako je trenutno manji broj pacijenata, ali da će se sve detaljnije vidjeti narednih nekoliko dana...

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović komentirao je trenutno stanje na covid odjelu u Splitu kao i broj ljudi na respiratoru za N1.

Istaknuo je kako je trenutno manji broj pacijenata, ali da će se sve detaljnije vidjeti narednih nekoliko dana.

Manje bolesnika na respiratoru

- Važan je podatak da je manje bolesnika na respiratoru. Boluju od teške upale pluća - kaže Meštrović.

- Simptomi bolesti se razvijaju toliko brzo da bolesnik mora biti priključen na respirator, ali se oni i puno uspješnije odvajaju”, govori Meštrović koji kaže i da su pacijenti u ovom valu u prosjeku 11 godina mlađi nego u prvom - nastavlja.

Vrlo malena procijepljenost u Splitu

 - Sličan je broj, 10 posto je cijepljenih među hospitaliziranima i 10-ak posto je među onima koji su na respiratoru. Moram reći da od 1. srpnja, otkad brojimo ovaj četvrti val, da je među umrlima 6,6 posto cijepljenih i to su pacijenti s teškim komorbiditetima. Sve su to podaci koji govore u prilog cijepljenju - rekao je u vezi procijepljenosti Splićana.

- Kad se zbroje oni koji su stekli imunost preboljenjem i cijepljenjem, možemo reći da je njihov broj 95 posto u liječnika, a radno aktivne medicinske sestre koje su stekle imunost su na 90 posto - kaže na pitanje o cijepljenju zdravstvenih djelatnika.

Za najavu ministra Vilija Beroša da će zdravstveni djelatnici trebati covid potvrde od 1. listopada, kaže da je to “očekivana odluka” te da su u splitskoj bolnici za to spremni.

- Mi se moramo ponašati kao da očekujemo da će se broj bolesnika povećavati. Nadam se da ne, ali ako bi se to dogodilo, mi imamo prostor i opremu. Problem je uvijek osoblje, osobito oni koji su educirani skrbiti o najteže bolesnima, onima koji su ovisni o respiratoru - zaključuje.

 

 

Najčitaniji članci