Obavijesti

News

Komentari 8

Ravnatelj NZJZ-a: 'Transmisija delta soja za 60 posto je snažnija, zabrinjavajuće je'

Ravnatelj NZJZ-a: 'Transmisija delta soja za 60 posto je snažnija, zabrinjavajuće je'

Vladimir Mićović, ravnatelj NZJZ-a Primorsko-goranske županije komentirao je širenje delta soja virusa. Istaknuo je kako virus ima mjesta za djelovanje, pogotovo među mladima koji nisu cijepljeni.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović za N1 je komentirao kako je virus prisutan, tranzicija niska do srednja, a kao takva će biti prisutna i dalje. Dodao je da su mladi neprocijepljeni, stoga virus, pogotovo delta soj virusa, ima mjesta za djelovanje s obzirom da je njegova transmisija 60 posto snažnija od prethodne.

Iako se nalazimo u zelenoj zoni prema pokazateljima ECDC-a, Mićović kaže da je to tanka nit.

U Hrvatskoj danas 9 slučajeva zaraze, jedan pacijent preminuo
U Hrvatskoj danas 9 slučajeva zaraze, jedan pacijent preminuo

- Znamo da se većinom gleda kumulativna incidencija na 100 tisuća ljudi, važan je i drugi pokazatelj, a to je udio pozitivnih unutar broja testiranih. Važno je testirati što više - objasnio je.

Tijekom trećeg vala u Primorsko-goranskoj županiji umrlo 222 ljudi, a Mićović kaže kako bi ta brojka bila manja da su bili cijepljeni. 

- Nažalost, necijepljeni ljudi su oni koji će se zaražavati. Što je udio cijepljenih ljudi, transmisija je manja - rekao je Mićović.

Delta soj se proširio u 100 zemalja

Europski centar za kontrolu bolesti procjenjuje da će potkraj kolovoza taj vrlo zarazan delta-soj koronavirusa, koji se ubrzano širi Europom, činiti 90 posto svih novih slučajeva zaraze na području Europske unije, piše HRT. Gotovo sigurno je da će postati dominantan i u Hrvatskoj. Na poseban oprez pozivaju one koji se nisu cijepili te mlade. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, delta-soj već se proširio u 100 zemalja.

Dr. Čulina: 'Djeca žele biti sigurna da neće zaraziti nekog, imaju izgrađenu svijest'
Dr. Čulina: 'Djeca žele biti sigurna da neće zaraziti nekog, imaju izgrađenu svijest'

- U zemljama s niskom stopom cijepljenih strašni prizori prenatrpanih bolnica ponovno postaju uobičajeni. Nijedna zemlja još nije sigurna. Delta-inačica je opasna, nastavlja se razvijati i mutirati, upozorio je Tedros Adhanom Ghebreysus generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.