Obavijesti

News

Komentari 93

'Dječaka nisu zlostavljali, nego su samo pretjerali sa šalom'

'Dječaka nisu zlostavljali, nego su samo pretjerali sa šalom'
3

Trojac koji je dječaku u karlovačkoj školi pokušao gurnuti nogu stolca u stražnjicu zlostavljao je i drugu djecu. Isključili su ih iz škole, a slučaj istražuje i policija

VIDEO

Trojica nasilnih učenika drugog razreda srednje karlovačke Šumarske drvodjeljske škole u četvrtak su za vrijeme školskog odmora pokušala razrednom kolegi u stražnjicu ugurati nogu stolca. Učenik se srećom uspio obraniti i pobjeći im. Brutalno zlostavljanje učenika trajalo je za vrijeme petominutnog školskog odmora između šestog i sedmog sata i to dok je dio učenika u razredu to gledao. Zlostavljački trojac je i prije ovog napada na isti ili sličan način zlostavljao još sedmero učenika u istom razredu, a tek se ovaj najmanji i najmirniji usudio to sve i prijaviti školskom pedagogu.   

- Došlo je do nasilničkog ponašanja četvorice učenika među kojima su trojica zlostavljali četvrtog. Radi se o učenicima koji do sada nisu stvarali nikakve probleme u školi - kazao je ravnatelj škole Robert Erdeljac, te dodao:

-  Tri učenika su četvrtog prislonili na stol.  Dvojica su ga pridržavala, a treć mu je pokušao nogu stolca gurnuti u stražnjicu. Do fizičkog kontakta nije došlo, a to je rekao i sam oštećeni učenik koji je to sam i prijavio školskoj pedagoginji - kazao je Erdeljac. Dodao je kako napadnuti učenik nije ozlijeđen, te da nema nikakve bolničke prijave te da je već od idućeg dana  normalno pohađao nastavu, a zlostavljači su s roditeljima posjetili kolegu kojeg su napali i ispričali se njemu i njegovim roditeljima. 

- Nastojali smo što promptnije reagirati, poučeni iskustvima drugih u sprečavanju takvih situacija, a ujedno i da pomirimo i jednu i drugu stranu da lakše prebrode ovu tešku situaciju u kojoj su se našli zajedno s nama – kazao je ravnatelj Erdeljac. 

Cijeli slučaj je škola prijavila policiji i Centru za socijalnu skrb. U školi je već i bila nadležna prosvjetna inspekcija, a pozvan je i državni tajnik Želimir Janjić. U utorak je sazvano i posebno Vijeće učenika. Škola je odmah pozvala i roditelje trojice zlostavljača kojima je bilo žao zbog napada i bili su zgranuti ponašanjem svoje djece. 

- Pitala sam ga je li mu potrebna pomoć i i je li ozlijeđen. Kazao je da nije, te da se osjeća nelagodno, ali da nema fizičkih ozljeda -  kazala je pedagogica Korkut i dodala kako u prijašnjim slučajevima zlostavljanja trojac nije nikome skidao hlače već bi dvojica uhvatila jednoga, a treći bi bio nasilan nad kolegama.

- U razgovoru s učenicima tog razreda sam doznala da se to događalo u prošla dva tjedna. Ovo nije bio prvi slučaj zlostavljanja. Isti trojac je na isti ili sličan način zlostavljao, uglavnom one učenike koji su manje građe i koji su slabiji, a jače se nisu usudili dirati. Ovog dječaka su prvi puta napali, ali se navodno i tog dana nešto događalo između četvrtog i petog sata, ali ne baš u takvoj mjeri – kazala je pedagoginja koja je rekla da je i inače među učenicima bilo i verbalnog zlostavljanja i vrijeđanja, naguravanja, bacanja stvari. 

- Među mladima je nažalost to često prisutno, ali se često ne prepoznaje kao nasilje. Iz njihova kuta percepcije je njima to zabava, dok nama odraslima nije. Reagirali smo na vrijeme – zaključila je Korkut i dodala:

- Ovo je izolirani slučaj i ne treba ga generalizirati. Puno radimo na prevenciji nasilja među vršnjacima, po tome je naša škola poznata. Ovo što se dogodilo pokazatelj je da moramo raditi još i više, jer činjenica da su djeca dva tjedna šutjela o zlostavljanjima dovoljno govori. Kažu da nisu ništa rekli jer se nisu htjeli miješati. Mislim da su se bojali osvete - kazala je Korkut.

Ravnatelj škole ne smatra da se ovdje radi o seksualnom zlostavljanju već da su učenici prevršili granicu šale, a ovu trojku su isključili iz škole do okončanja postupka. 

- Učenici će biti isključeni iz škole sa pravom polaganja razrednog ispita - kazao je ravnatelj škole Erdeljac. U srijedu će i policija obaviti obavijesne razgovore sa svim učenicima razreda u kojem je bilo zlostavljanje.

I učenici na Vijeću učenika smatraju da su takvim postupkom napadači zaslužili isključenje iz škole, dok pak roditelji oštećenog smatraju da ih zbog toga ne bi trebali isključiti iz škole. I školska pedagoginja smatra da bi oštećeni učenik htio da trojac nastavi pohađati nastavu. U školi nemaju psihologa te ne znaju hoće li dječak dobiti psihološku pomoć.

U policiji kažu da su zaprimili prijavu o zlostavljanju, te da rade 'izvide u cilju utvrđivanja postojanja elemenata prekršaja ili kaznenog djela'.

Prije petnaestak godina je zabilježen slučaj kada je u karlovačkom Učeničkom domu drškom metle silovan dječak iz Ogulina koji je od zadobivenih ozljeda preminuo. Tadašnji zlostavljači su bili učenici iz Slavonije koji su bili smješteni u Učeničkom domu, a također su bili učenici šumarske škole koja je tada bila i jedina u Hrvatskoj. Povod za tadašnje zlostavljanje je bio taj što je dječak iz Ogulina bio nova "pridošlica" domu.   


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...