Obavijesti

News

Komentari 1

Razbijena kriminalna mreža od 38 milijuna eura: S hrvatskih računa zaplijenili 600.000 eura

Razbijena kriminalna mreža od 38 milijuna eura: S hrvatskih računa zaplijenili 600.000 eura

Kriminalističko istraživanje u Hrvatskoj pridonijelo je otkrivanju pravog identiteta financijske mule koje je koristila kriminalna mreža, a pranje novca vršilo se na više bankovnih računa u EU, Kini i Izraelu

VIDEO

U velikoj operaciji uz potporu Europola koju je vodila Francuska, a u kojoj su sudjelovali i hrvatski PNUSKOK i Ministarstvo financija RH razbijena je francusko-izraelska kriminalna mreža umiješana u velike prevare izvršnih direktora u vrijednosti od 38 milijuna eura.

Zajednička istraga rezultirala je s pet akcijskih dana u razdoblju između siječnja 2022. i siječnja 2023. godine na području Francuske i Izraela, gdje su sigurnosne službe pretražile osam kuća, uhitili glavnog organizatora u Izraelu te još osam osumnjičenih (šest u Francuskoj i dva u Izraelu).

Strava u Srbiji: Namjerno pustili staforde na nju jer im se usudila prigovoriti. Izgrizli je po glavi
Strava u Srbiji: Namjerno pustili staforde na nju jer im se usudila prigovoriti.  Izgrizli je po glavi

Zaplijenili su i lektroničku oprema i vozila, oko 3 milijuna eura s portugalskih bankovnih računa, 1,1 milijun eura s mađarskih bankovnih računa, 600.000 eura s hrvatskih bankovnih računa, 400.000 eura s španjolskih bankovnih računa, 350.000 eura u virtualnim valutama. Ukupna vrijednost zapljena procjenjuje se na oko 5,5 milijuna eura.

Dvije žrtve paralelne prevare

- Kriminalna mreža, sastavljena od francuskih i izraelskih državljana, ciljala je na tvrtke smještene u Francuskoj. Početkom prosinca 2021. jedan od osumnjičenika lažno se predstavljao kao izvršni direktor tvrtke specijalizirane za metalurgiju, sa sjedištem u departmanu Haute-Marne u sjeveroistočnoj Francuskoj. Prevarant je od računovođe tvrtke zatražio hitan i povjerljiv prijenos 300 000 eura u banku u Mađarskoj. Prijevara je otkrivena nekoliko dana kasnije kada je računovođa, misleći da djeluje za direktora tvrtke, pokušao obaviti transfer od 500 tisuća eura. Tvrtka je podnijela prijavu, a istražitelji su naknadno utvrdili da je poziv od navodnog izvršnog direktora došao iz Izraela.

Dramatična snimka iz teretane: Pokušao ju je zgrabiti, a ona mu je uzvratila batinama i pobjegla
Dramatična snimka iz teretane: Pokušao ju je zgrabiti, a ona mu je uzvratila batinama i pobjegla

- Krajem prosinca 2021., developer nekretnina sa sjedištem u Parizu također je bio žrtva prijevare sa sličnim modusom operandi. Međutim, šteta je u ovom slučaju bila mnogo veća. Kako bi počinili prijevaru, osumnjičenici su se predstavljali kao odvjetnici, rekavši da rade za poznatu francusku računovodstvenu tvrtku. Nakon što je stekao povjerenje žrtve, prevarant je zatražio veliki, hitan i povjerljiv transfer. Pretvarajući se da su konzultanti, nagovorili su glavnog financijskog direktora (CFO) da milijune eura prebaci u inozemstvo. Ukupno su tvrtku u nekoliko dana prevarili za gotovo 38 milijuna eura. Koristeći već postojeću shemu pranja novca, ta su sredstva brzo prebačena u različite europske zemlje, potom u Kinu i konačno u Izrael.

Hrvatski istražitelji pridonijeli otkrivanju pravog identiteta financijske mule koje je koristila kriminalna mreža

Veza između ove dvije prijevare utvrđena je u siječnju 2022. godine kada je pariška tvrtka za nekretnine podnijela prijavu. Razmjena informacija i međunarodna suradnja koju je omogućio Europol doveli su do otkrivanja sudionika, modusa operandi i sredstava. 

Kriminalističko istraživanje u Hrvatskoj pridonijelo je otkrivanju pravog identiteta financijske mule koje je koristila kriminalna mreža. Nadležna tijela u Hrvatskoj blokirala su i zamrznula više od 600.000 eura na nekoliko bankovnih računa. Vezano uz kaznena djela počinjena na području Hrvatske provode se izvidi od strane policije i nadležnih državnih odvjetništava.

Lažna dojava o bombi u Splitu, policija morala blokirati promet
Lažna dojava o bombi u Splitu, policija morala blokirati promet

U Mađarskoj i Portugalu zaplijenili preko 10 milijuna eura

Istraga u Portugalu dovela je do zapljene približno 3 milijuna eura na više bankovnih računa. Mađarske vlasti otkrile su da je više od 7 milijuna eura primljeno na mađarske bankovne račune prije nego što je podignuto u gotovini ili prebačeno na bankovne račune u drugim zemljama.

Mađarske vlasti ispitale su 16 osoba, od kojih su dvije već ranije uhićene i trenutno su nadzorom. Na više bankovnih računa zaplijenili su više od milijun eura.

Razbojništvo u Sesvetama: Uz prijetnje ukrao novac u Pošti. Policija traga za počiniteljem
Razbojništvo u Sesvetama: Uz prijetnje ukrao novac u Pošti. Policija traga za počiniteljem

U cijeloj operaciji uz Francusku i Hrvatsku sudjelovali su i mađarska Budimpeštanska metropolitanska policija (Budapesti Rendőr- főkapitányság), Izraelska policija (משטרת ישראל/شرطة إسرائيل), portugalska Pravosudna policija (Policia Judiciaria) i španjolska Nacionalna policija (Policía National). 

Europol pomogao pratiti kretanje novca

Od siječnja 2022. Europol olakšava razmjenu informacija i pruža specijaliziranu analitičku podršku, uključujući financijsku analizu i analizu kriptovaluta te ekspertizu. Analiza je dovela do identifikacije veza između zemalja kako bi se omogućila hitna zapljena imovine stečene kriminalom, prije nego što je osumnjičenici mogu oprati.

Tijekom dana akcije, Europol je poslao stručnjake u Francusku, Mađarsku i Izrael kako bi u stvarnom vremenu provjerili operativne informacije u Europolovim bazama podataka i pružili forenzičku podršku na terenu.

Novalja: Muškarac tukao ženu na Valentinovo pa je prilikom uhićenja prijetio policajcu smrću
Novalja: Muškarac tukao ženu na Valentinovo pa je prilikom uhićenja prijetio policajcu smrću

Europol je 2020. godine osnovao i Europski centar za financijski i gospodarski kriminal (EFECC) kako bi povećao sinergiju između gospodarskih i financijskih istraga i ojačao svoju sposobnost pružanja podrške tijelima za provođenje zakona u učinkovitoj borbi protiv ove velike kriminalne prijetnje.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa