Obavijesti

News

Komentari 5

"Razbio" francusko-njemačku osovinu pe je zaradio pljesak

"Razbio" francusko-njemačku osovinu pe je zaradio pljesak
1

Talijanski premijer Mario Monti najavio je kako će ubuduće biti na svim sastancima Merkel i Sarkozyja. Rekao je da će Italija dati prilog u rješavanju problema eura

VIDEO

Sa nevjerojatnom većinom od 556 glasova 'za' i 61 'protiv' vlada nacionalne odgovornosti premijera Marija Montija dobila je i povjerenje zastupničkog doma Parlamenta, nakon što je jučer dobila povjerenje gornjeg doma. Monti, koji je kazao kako više voli da ga se naziva profesorom nego premijerom, jer predsjednička dužnost je prolazna, najavio je kako će ubrzo predstaviti konkretne mjere za rezanje troškova, a čini se da će prvi te škare nove vlade najprije osjetiti tzv. politička kasta.

Profesor Monti je i razbio francusko-njemačku osovinu koja je preuzela vodstvo nad Europskom unijom.

- Sljedeći tjedan ću, na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, biti u Bruxellesu. Ubuduće će ti susreti uvijek biti u troje i od sada pa nadalje će Italija dati svoj prilog u rješavanju problema eura - kazao je danas u zastupničkom domu talijanskog parlamenta Mario Monti u replici na raspravu o programu njegove vlade nacionalne odgovornosti. 

Zastupnici su neobično dugim pljeskom pozdravili Montijevu repliku, a posebno najavu kako više neće biti dvojca Merkel - Sarkozy koji se podsmjehivao Italiji. Monti je vratio ponos Talijanima, nakon što je bivši premijer Silvio Berlusconi bio ismijavan na međunarodnoj pozornici. Monti će u utorak biti u Bruxellesu na razgovoru s predsjednikom Europskog vijeća, Hermanom Van Rompuyem.

Na primjedbe kako je to vlada bankara, Monti je odgovorio kako njegova vlada odgovara talijanskom parlamentu i kako će trajati dok će imati povjerenje, dok će to htjeti parlamentarci, ali je izrazio nadu kako će to biti do konca mandata, odnosno do proljeća 2013. Odbacio je primjedbe da je predstavnikom multinacionalnih kompanija. 

Monti je spomenuo kako je, dok je bio europskim povjerenikom, zabranio fuziju dvije velike američke tvrtke čak i nakon što je u njihov prilog intervenirao američki predsjednik. Tjednik Economist je tada napisao kako "američki poslovni svijet smatra Marija Montija Sadamom Huseinom businessa".

Svoju međunarodnu premijersku dužnost Monti je obavio danas ujutro isprativši na rimskoj zračnoj luci u Fiumicinu papu Benedikta XVI. koji je otputovao u dvodnevni pohod Africi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...