Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Razmirice oko izbjeglica: Tek su se oformili, a već se svađaju

Talijanski potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini sve više uzrujava svoje kolacijske partnere izjavama o izbjeglicama. On ih ne želi u svoj zemlji..

Rome, Quirinale, Consultations
Foto: MORANDI/Milestone Media/PIXSELL/IPA/PIXSELL
2 komentara

U Italiji je prije dva mjeseca oformljena nova vlada, a već je došlo do razmirica između Pokreta 5 zvjezdica i Lige koji su, mnogi bi rekli, u potpuno neprirodnoj koaliciji.

Naime Liga je krajnja desnica, a Pet zvjezdica populistički pokret te im od samog početka ne predviđaju svjetlu budućnost i dugovječnost, a najnovije događaji to i potvrđuju. Najnovija svađa izbila je oko izbjeglica.

Roberto Fico, zastupnik Pet zvjezdica i predsjednik vijeća zastupnika progovorio je protiv kontroverznog sporazuma s Libijom. 

Matteo Salvini, ministar unutarnjih poslova  i potpredsjednik Vlade, ali i čelnik krajnje desne protuseljeničke stranke Lige, zabranio je brodovima humanitarnih organizacija prijevoz spašenih migranata do talijanskih luka te je preporučio da se svi pronađeni migranti vrate u Libiju. 

Northern League party leader Matteo Salvini gestures as he talks during a news conference, the day after Italy's parliamentary elections, in Milan | Autor: STEFANO RELLANDINI Foto: STEFANO RELLANDINI

Fico smatra da Libija nije sigurna i da ljudska prava nisu zajamčena te da se migranti ne mogu ostaviti tamo.  Sukobio se sa Salvinijem i zbog njegove ksenofobične retorike i blokiranja talijanskih luka spasilačkim brodovima
- Ne želim zatvoriti luke, moramo razgovarati o migrantima koristeći inteligenciju i srce - kazao je.

Porast napada na migrante

Drugi zastupnici Pet zvjezdica istaknuli su da su napadi na migrante porasli i da u dva mjeseca otkad je Salvini postao ministar unutarnjih poslova bilo je 12 pucnjava, dva ubojstva i 33 fizička napada.

Naples, manifestation Income and rights for all - nobody excluded | Autor: ROBERTA BASILE/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL Foto: ROBERTA BASILE/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL

No dosta članova ipak smatra da stranka mora poštovati politiku useljavanja dogovorenu u kolacijskom sporazumu. A to je uključivalo planove za sprječavanje migracija diljem Mediterana i ubrzavanje deportacije oko pola milijuna ilegalnih imigranata.

- Imigracija je trnovita tema i ima ljudi koji se ne slažu sa Salvinijem, ali obje strane trebaju jedna drugu i nitko zapravo neće napraviti ništa da razbije koaliciju. Štoviše, Salvinijeva politika za smanjenje useljavanja bila je uspješna, a on je zapravo nastavio samo ono što je njegov prethodnik učinio - kazao je Mauro Calise , politolog iz Napulja.

Migrants saved from the Mediterranean | Autor: Laurin Schmid/DPA/PIXSELL Foto: Laurin Schmid/DPA/PIXSELL

Inače, smanjuje se broj izbjeglica i migranata koji preko Sredozemnog mora dolaze u Europu. Od početka ove godine je u Grčku, Italiju i Španjolsku stiglo 55.000 izbjeglica, što je dvostruko manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Na talijanske obale je u proteklih pet godina stiglo oko 600 tisuća migranata i u zemlji je uvelike poraslo antiimigrantsko raspoloženje, što je pomoglo jačanju nacionalističke Lige i njezinu ulasku u koalicijsku vladu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message