Obavijesti

News

Komentari 47

'Razmišljamo o pokretanju opoziva ministra Štromara'

'Razmišljamo o pokretanju opoziva ministra Štromara'
1

SDP-ov Franko Vidović kaže da će možda već sutra na sjednici Kluba zastupnika donijeti odluku hoće li u Saboru pokrenuti postupak opoziva ministra graditeljstva, HNS-ovog Predraga Štromara zbog afera u APN-u

VIDEO

Zbog brojnih afera u Agenciji za promet nekretninama (APN), SDP-ovi zastupnici razmišljaju o pokretanju postupka opoziva potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva, HNS-ovog Predraga Štromara.

- O traženju Štromarove ostavke ne razmišljamo samo zbog APN-a nego i zbog Zakona o najmu stanova kad smo upozoravali da će desetak tisuća obitelji u roku tri do četiri godine praktički biti prognano na ulicu. To su oni famozni tzv. nacionalizirani stanovi i to je isto grijeh ministra Štromara bez obzira na to tko je to vodio, ali dolazi iz njegovog ministarstva. Čak i njegovi koalicijski partneri govore da on ne zna kadrovirati, što je isto njegov grijeh - rekao je u četvrtak SDP-ov saborski zastupnik Franko Vidović. 

APN-ovac uzeo stan POS-a: Pa zar sam građanin drugog reda?
APN-ovac uzeo stan POS-a: Pa zar sam građanin drugog reda?

Odluku o tome hoće li u Saboru pokrenuti opoziv Štromara, Klub SDP-a donijet će možda već sutra na sjednici Kluba.

- Nećemo lomiti odluke preko koljena, ali mislim da su se stekli svi uvjeti da Štromar ode iz Vlade, a naša odluka ovisit će o procjeni koliko to u ovom trenutku utječe, a utječe, i na izbore u HDZ-u u koje se mi ni pod razno ne želimo miješati - rekao je ocijenivši kako je za bilo kojeg direktora APN-a neoprostiva situacija u Biogradu, u kojem je 30 obitelji ostalo bez stanova iz programa APN-a zbog propasti izvođača. 

- 30 obitelji koje su podignule kredite i sudjelovale u financiranju stanova s 15 posto i plaćaju kamate na taj kredit upalo je u probleme. Prva ponuda koju im je APN dao je da će im vratiti glavnicu, ali nije rečeno tko će vratiti kamatu. Vlada se načelno zalaže za demografsku politiku, ali kada treba nešto učiniti - djela nema - rekao je Vidović.

Pozvao je APN da dovrše radove kako znaju i umiju, vodeći računa o obiteljima koje su investirale u izgradnju tih POS-ovih stanova.

- APN sigurno u svom proračunu može naći tih devet milijuna kuna koje nedostaju za dovršenje stanova ili može ponovno raspisati novi natječaj za izvođača radova - istaknuo je naglasivši kako treba postrožiti uvjete za POS-ove stanove kako više ne bi dolazilo do zloupotreba.

Predsjedniku Kluba zastupnika HNS-a Miloradu Batiniću ova SDP-ova najava je smiješna. 

- Je li ovo vic ili za stvarno - upitao je novinare kroz smijeh istaknuvši da se SDP ne bavi sadržajem i politikama u interesu hrvatskih građana nego politikantstvom i populizmom.

- Ako je i od SDP-a, previše je. Ali ako i dođe do toga, to će biti još jedna potvrda da se ovaj put na političkoj sceni udružila ekstremna ljevica i ekstremna desnica i da će pokazati broj svojih ruku - rekao je Batinić.

Nosić zatražila raskid ugovora s APN-om i platit će 72.000 €!
Nosić zatražila raskid ugovora s APN-om i platit će 72.000 €!

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir ističe kako ne postoji odgovornost države u situacijama, kao što je u Biogradu, gdje je propala tvrtka koja gradi POS-ovu zgradu pa ljudi godinama čekaju dovršetak gradnje.

- Biograd je normalna pojava u graditeljstvu. Dakle, propala je tvrtka, a pošto je državna tvrtka APN investitor, onda se mora provoditi javna nabava. Dok se sve to ne provede, nažalost, zgrada stoji - kaže ističući da država ima svoja pravila i zakone po kojima mora postupati.

Podsjeća kako je u predugovorima navedeno čija je što odgovornost.

- Sve što bismo napravili drugačije, kršili bismo zakon naše države. Predugovori su potpisani, svatko je potpisao u predugovoru, članak 12 govori o tome čija je što odgovornost. U ovom dijelu odgovornosti države ne postoji - ustvrdio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"