Razmišljate o uzgoju lješnjaka? Međimurski proizvođač donosi konkretne savjete iz prve ruke | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/ilustracija
ZELENA MEDALJA

Razmišljate o uzgoju lješnjaka? Međimurski proizvođač donosi konkretne savjete iz prve ruke

U Donjoj Dubravi Franjo i njegova supruga Silva bave se ekološkom proizvodnjom lješnjaka. Osim ulja i namaza od lješnjaka, naučili su lješnjake prerađivati u cijelosti, pa sad od njih proizvode čips i espresso

Powered by Kaufland

Život i rad u poljoprivredi obitelji Miser iz Donje Dubrave nije nepoznanica. Franjo se cijeli život bavio ratarstvom, dok ga, kako nam kaže, zdravlje nije zaustavilo. 

- Morao sam operirati kralježnicu dva puta. I bio sam svjestan da se više neću moći baviti ratarstvom. Tad me, 2012., sudbina u bolničkom krevetu u KBC-u Rebro, gdje sam se oporavljao od operacije, spojila s čovjekom koji je bio ravnatelj uprave za ekološku proizvodnju. Znate kako je, prikovani ste za krevet, pa u četiri dana s cimerima stignete porazgovarati o svemu i svačemu. Tako smo mi došli na temu ekološke proizvodnje i on me zapravo ponukao i objasnio mi sve prednosti takve proizvodnje – prisjeća se svojih početaka u ekoproizvodnji naš sugovornik. 

Nakon što se vratio iz Zagreba u Međimurje, u Franji se probudila neka nova nada kako ipak postoji način da se vrati poslu koji voli. Nastavio je tražiti prilike, a onda je, uz supruginu pomoć, krenuo u uzgoj ekološkog lješnjaka te pronašao nevjerojatne i potpuno neočekivane načine uporabe ovog omiljenog orašastog ploda. Danas pod nasadima imaju ukupno 19 hektara lješnjaka

- Lješnjaci su blago za zdravlje. Svatko bi trebao pojesti šačicu ovih orašastih plodova svaki dan. Mi trenutačno uzgajamo pet različitih vrsta i mogu potvrditi kako je riječ o zahvalnoj i relativno nezahtjevnoj kulturi. Berba se odvija u rujnu, ali treba biti strpljiv i pričekati da većina plodova padne samostalno jer, ako previše tresemo drvo ili granje, ošteti se korijenje. Naša je proizvodnja zahtjevnija jedino zbog toga što je ekološka, pa ne koristimo kemikalije. Zato moramo češće kositi – priča nam Franjo. 

Ulje, čips, namaz ili espresso?

Nakon berbe lješnjaci se najprije suše, a zatim ih valja očistiti. No dok većina proizvođača olupine baca, ovi su kreativni Međimurci pronašli odličan način uz pomoću kojeg plod, odnosno svaki njegov dio, iskoriste do kraja. 

- Sve ideje dolaze iz moje glave i stalno supruga i ja nešto isprobavamo. Prvobitno smo nabavili jednu malu prešu kako bismo od lješnjaka mogli raditi ulje. A onda smo shvatili da možemo iskoristiti i masu koja preostaje nakon prešanja i tako je nastao čips od lješnjaka  – otkrio nam je naš sugovornik. 

Međutim, od svih proizvoda koje imaju u ponudi, njihov OPG najpoznatiji je po namazu od lješnjaka

- Jednom prilikom na sajmu smo vidjeli stroj za izradu namaza od badema, pa smo ponijeli torbu lješnjaka od kuće da vidimo hoće li taj stroj moći izraditi namaz od lješnjaka. S obzirom na to da je finalni proizvod bio ono što smo i očekivali, jednostavno smo kupili stroj i dovezli ga kući. Taj je namaz 100% prirodan, bez ikakvih sladila i dodataka. Ali vidite sad koliko smo maštoviti. Jedan dan kupio sam aparat za kavu i rekao sam sebi: 'Ma moram nešto izmisliti'. Onda sam uzeo žličicu namaza od lješnjaka i stavio malo mlijeka u aparat za kavu. Nastao je, vjerujte mi, vrhunski napitak. Čak su mi ocjenjivači na jednom sajmu rekli da su se 'navukli' na taj moj napitak. Dakle, naš najnoviji proizvod je espresso od lješnjaka – simpatično opisuje Franjo. 

Nije mu cilj, kaže, to prodavati nego da ljudi znaju kako, kad kupe namaz, iz toga mogu dobiti zdraviji napitak nego što je, recimo, kava, a djeca, koja vole slatko, mogu za doručak popiti topli nutritivno bogat napitak bez ikakvih dodataka. 

'Znam da imam vrhunski proizvod'

U prodaji mu, priča nam Franjo, najbolje idu ulje, čips i namaz. A najviše voli kad nastane jedan od njegovih proizvoda pa sjedne ispred TV-a i lijepi deklaracije. 

- Ovo što moram raditi na zemlji, jednostavno moram. Supruga za ostalo napravi pripremu, a ja onda pomalo 'delam'. Nije to težak posao, samo moraš biti oprezan i znati što želiš od svog proizvoda. Bitno je voljeti to što radite – kaže nam Franjo, koji je svoj 100% ekološki namaz od lješnjaka i 100% ekološko ulje od lješnjaka odlučio prijaviti na Zelenu medalju - projekt 24sata i Kauflanda.

- To što sam među deset finalista samo je  'točka na i'. Ipak je riječ o cijeloj Hrvatskoj. To je nagrada za moj trud. A slučajno sam se prijavio i mislim si: 'Kaj bude, bude'. Svjestan sam da imam vrhunski proizvod i ništa ne 'muljam'. Sve je ekološki i zdravo, a naravno, nadam se pobjedi – zaključuje simpatično naš sugovornik. 

Zelena medalja, izbor za najboljeg ekoproizvođača - projekt 24sata u suradnji s Kauflandom, pokrenut je upravo s ciljem promocije važnosti održive proizvodnje. Sljedećih tjedana na platformama 24sata nastavljamo objavljivati priče o finalistima Zelene medalje, a ime sretnog pobjednika doznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrade 30. lipnja 2022. Dotad vas pozivamo da više o projektu doznate u specijalu Zelene medalje

Generalni pokrovitelj Zelene medalje je Kaufland, partner Croatia osiguranje, a projekt podržava Hrvatska poljoprivredna komora.

Powered by Kaufland

Komentari 1

VIDEO

Dodijelili smo drugu Zelenu medalju u Hrvatskoj: Dobitnica je eko kruška iz Varaždina
NAGRADA ZA NAJBOLJEG EKOPROIZVOĐAČA

Dodijelili smo drugu Zelenu medalju u Hrvatskoj: Dobitnica je eko kruška iz Varaždina

I ove godine odlučili smo nagraditi najbolje ekoproizvođače. Između više od 50 pristiglih prijava izabrali smo deset finalista, od kojih je pobjedu odnio ekološki sok od kruške varaždinske poljoprivrednice Tanje Tomas Jukić

Hobi pretvorio u posao: 'Želja mi je proizvoditi vino od kojega nitko neće reći da mu je muka'
ZELENA MEDALJA

Hobi pretvorio u posao: 'Želja mi je proizvoditi vino od kojega nitko neće reći da mu je muka'

Iako je odrastao na selu i njegovi su roditelji imali vinograd, Dražen Bedeković nikad nije mislio da će se ozbiljno baviti vinarstvom. Spletom okolnosti svoj je hobi i ljubav prema prirodi pretvorio u ozbiljan posao počevši ekološku proizvodnju vina
Najveći svjetski proizvođači: U Zagorju uzgajaju tropsku biljku koja je preživjela i dinosaure
ZELENA MEDALJA

Najveći svjetski proizvođači: U Zagorju uzgajaju tropsku biljku koja je preživjela i dinosaure

Već dvadesetak godina Ivan se bavi ekološkim uzgojem tropskog voća i povrća u Donjoj Bistri. Najveći je svjetski proizvođač indijanske banane, inače jedinstvene biljke otporne na mraz i hladnoću, a koja je blagotvorna i za ljudski organizam