Obavijesti

News

Komentari 37

Reakcije: Sj. Koreju osuđuju, a stručnjaci tvrde: 'Oni blefiraju!'

Reakcije: Sj. Koreju osuđuju, a stručnjaci tvrde: 'Oni blefiraju!'
1

Na vijest da je Sjeverna Koreja uspješno testirala snažnu hidrogensku bombu brzo su reagirale sve okolne zemlje, ukljućujući i Kinu, oštro osudivši tu 'prijetnju miru'

VIDEO

Južna Koreja je nakon provedenog testiranja u stanju 'visoke pripravnosti', a predsjednica te zemlje Park Geun-hye kratko je komentirala da Sjeverna Koreja može očekivati 'snažnu odmazdu' ukoliko će se provokacije nastaviti. 

Dva sata nakon što je registriran potres magnitude 5.1 s epicentrom na području na kojem je Sjeverna Koreja već provodila nuklearne testove, Južna Koreja objavila je kako je alarmirana njihova vojska te kako se pooštrava nadzor teritorija sjevernih susjeda. 

Neki eksperti i dalje su skeptični oko navoda da je u pitanju test hidrogenske bombe. 

- Eksplozivna snaga hidrogenske bombe je tisuću puta snažnija od nuklearne, a Sjeverna Koreja si ne može priuštiti takav test unutar svojeg teritorija, objasnio je stručnjak upućen u njihov nuklearni program, prenosi državni Yonhap News. 

Ukoliko je u pitanju i bila hidrogenska bomba, ona je bila zapravo vrlo slabašna, kažu stručnjaci. Takvu teoriju potvrdila je i glasnogovornica ministarstva obrane Južne Koreje koja je izjavila kako je 'mala količina hidrogena možda dodana testiranoj napravi'. 

Australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop na testiranje je reagirala na Twitteru. 

- Današnje testiranje potvrdilo je status Sjeverne Koreje kao agresivne države koja je prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti, prenosi BBC

Burno je reagirala i Kina koja sa Sjevernom Korejom inače njeguje vrlo dobre odnose. Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je izjavila kako se Kina 'snažno protivi' nuklearnom testiranju Sjeverne Koreje te je pozvala na mirovne pregovore kako bi se 'osigurao mir' na korejskom poluotoku. 

Rusi i Južna Koreja: 'Ovo je najobičniji blef!'

Baš kao i neki stručnjaci iz Južne Koreje, nuklearno testiranje propitkuje i ruska državna televizija 'Rossiya 24 TV'. 

- Još uvijek postoji dvojba je li Sjeverna Koreja uopće u stanju proizvesti svoje nuklearno oružje. Ovo bi mogao biti još jedan 'blef' kojim Sjeverna Koreja pokušava doći do humanitarne pomoći i hrane za svoj narod, pitaju se novinari te televizije. 

Prije nekoliko trenutaka i vojska Južne Koreje oglasila se sa stavom da 'zabilježeni udar ne potječe od hidrogenske bombe'. 

Više informacija po ovom će pitanju biti poznato kada Južna Koreja i Kina dovrše testove radioaktivnosti. 

Glavni glasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga rekao je kako japanski mjerači još nisu detektirali prisutnost radioaktivnosti, piše Reuters. 

- Postoji nevjerojatno velika razlika između ovoga i uobičajene snage hidrogenske bombe. Dostupne informacije sugeriraju da u pitanju nije bila hidrogenska bomba, izjavio je južnokorejski vojni ekspert Du Wenlong. 

Kina: Ništa nismo znali

Unatoč bliskim odnosima sa Sjevernom Korejom, Kina nije znala ništa o testiranju koje je odobrio Kim Jong Un, objavilo je njihovo ministarstvo vanjskih poslova koje je ranije osudilo čin. 

Analitičar Jasper Kim pak tvrdi, piše BBC, da Sjeverna Koreja više nije 'mlađi brat' Kine. Njihov se odnos u proteklih nekoliko godina, tvrdi on, drastično promijenio. Naime, Sjeverna Koreja postala je iznimno nepredvidljiva, nepouzdana i neovisna. 

Ekonomski efekti

'Won', službena državna valuta Južne Koreje oslabila je na najnižu razinu u povijesti, prenosi BBC. Slična stvar dogodila se i s dionicama čija je cijena pala za 0.26%, na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca. No, kažu stručnjaci, ovaj 'udar' na ekonomiju ovaj je puta bio slabiji nego za vrijeme prethodna tri nuklearna testiranja, piše Yonhap

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.