Obavijesti

News

Komentari 200

Deficit će nakon rebalansa biti 13 mlrd. kuna, stigla je i Opačić

Deficit će nakon rebalansa biti 13 mlrd. kuna, stigla je i Opačić
17

Sto posto sam uvjeren da u 2015. godini idemo prema 3 posto deficita. Ovaj rebalans je politička odluka i možda smo je trebali donijeti prije, rekao je Milanović

VIDEO

Na sjednicu Vlade u četvrtak došla je Milanka Opačić. Iako je bilo predviđeno da miruje desetak dana, ona se nešto ranije vratila na posao

Podsjetimo, Opačić je izgubila svijest u kupaonici, pala, udarila bradom i slomila čeljust. Operirali su je u KB Dubrava. Ugradili su joj titansku pločicu s vijcima.

Rebalans: Zastupnicima 700 kn, a Milanoviću 1300 kn manje

Na dnevnom redu Vlade danas je rebalans proračuna kojim krpaju deficit od 17,8 milijardi kuna. Trebaju smanjiti minus od 3,6 milijardi kuna. 

Zoran Milanović odmah na početku sjednice najavio je kako će u podne održati pressicu vezano za politički aspekt rebalansa proračuna.

Rebalans je predstavio ministar financija Slavko Linić. 

Rebalans smo radili kako bismo povećali prihode i smanjili deficit. Sa 1,3 posto gospodarskog rasta projekcije smo spustili na 0,2 posto. I dalje ćemo imati negativan učinak osobne potrošnje. Krećemo s novim porezom i oporezivanjem dobitaka igara na sreću od čega očekujemo 300 milijuna više - rekao je Linić. Dobitak 30.000 kuna oporezivat će se s deset posto što do sada nije bilo.

- Ispravljamo greške drugog mirovinskog stupa - 400 milijuna - rekao je Linić i dodao kako će povući i 2,8 milijardi iz proteklih deset godina. To je, napomenuo je, jednokratna mjera. 

- Korigiramo sve ugovore vezane uz koncesijske naknade. Povećamo doprinos za zdravstveno osiguranje s 13 na 15 posto - rekao je Linić.

Linić je najavio i rashodovnu stranu

- Kod zaposlenih smo smanjili rashode po osnovu ukidanju dodataka za vjernost službi što zajedno s rashodima u zdravstvu iznosi ukupno 500 milijuna - rekao je. Vlada će uredbom osigurati da navedena naknada ostane za profesore i nastavnike, jer je ona uvedena da se njihov status poboljša, napomenuo je kasnije Mrsić, a Milanović je komentirao:

- Možda će zvučati hladno, ali ne bih to nazivao pravima, trošimo onoliko koliko imamo - ustvrdio je Milanović.

- Smanjili smo plaće dužnosnicima za 6 posto što je 250 milijuna povećanja rashoda. Smanjili smo projekte za 360 milijuna kuna. Prihodovnu stranu sa 113 milijuna dižemo na 117 milijardi, a deficit proračuna iznosit će 13 milijardi odnosno 4,1 posto BDP-a - rekao je Linić.

Milanović je potpuno uvjeren da su projekcije dobre.

- Ja sam uvjeren da u 2015. godini idemo prema 3 posto deficita 100 posto. Ovaj rebalans je politička odluka i možda smo trebali donijeti prije četiri pet mjeseci - rekao je Milanović. 

Povećavaju se trošarine na cigarete. Jeftinije će poskupjeti 0,63, a skuplje 0,26 kuna.

'Prvi puta u 20 godina premijer ide u posjet Hrvatima u Australiji'

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU i potpredsjednik Vlade Branko Grčić prije sjednice odgovarao je na pitanja novinara te rekao kako premijera Milanovića dok je na putu po zakonu zamjenjuje prva potpredsjednica Vesna Pusić.

Dodao je kako sjednice Vlade sljedećeg tjedna neće biti.

- Ovdje nije riječ o dugom putu koji je vezan za financijsku krizu. Koliko ja znam, ovo je prvi put u 20 godina da hrvatski premijer ide u posjet Hrvatima u Australiji prije svega, ali i Australiji i Novom Zelandu - rekao je Grčić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 200
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku
VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.