News

Komentari 1

Recept za janjetinu livoruke Dragice: 'U Benkovcu se jede od rođenja, jako je važan miris'

Recept za janjetinu livoruke Dragice: 'U Benkovcu se jede od rođenja, jako je važan miris'

Janjci u Benkovcu imaju oko 13 kilograma. Duplo su veći od paških, a manje masni od ličkih. Kod Dragice u Ulici Ante Starčevića oni se vrte od jutra do podneva

Zvukovi sicimesa ili paštarola, kako se u Dalmaciji naziva satara, odzvanjaju Ulicom Ante Starčevića u Benkovcu cijelu godinu. Teško oruđe za rad, težine je gotovo dva kilograma. U ruci ga drži i vješto njime barata Dragica Mijić, nadaleko poznata kao Livoruka Dragica, a u novije doba Livaja, naravno zbog omiljenog nogometaša Hajduka. Kod Dragice dolazi mnogi, stručnjakinja je za pečeno meso. U njenoj pečenjari vrte se danonoćno pilići, odojci i, naravno, kultna dalmatinska janjetina, koja je postala 40. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji.