Obavijesti

News

Komentari 114

Reforma: Jeste li hitan slučaj ili ne, odlučit će trijažne sestre

Reforma: Jeste li hitan slučaj ili ne, odlučit će trijažne sestre
1

Reforma hitne službe prva je reforma u sustavu zdravstva koju je najavio novi ministar Dario Nakić. Reforma bi trebala biti provedena za najviše dva mjeseca

VIDEO

U sklopu reforme hitne medicinske pomoći, koja bi trebala biti provedena za najviše dva mjeseca, trijažne sestre na hitnim bolničkim prijemima procjenjivat će koji su pacijenti doista hitni, a koji mogu čekati te će oni biti vraćeni dežurnim liječnicima obiteljske medicine.  

Reforma hitne službe prva je reforma u sustavu zdravstva koju je najavio novi ministar Dario Nakić, s ciljem rasterećenja hitnih bolničkih prijema na kojima se danas čeka satima zbog pacijenata koji nisu hitni slučajevi, a kojih je, po procjenama Ministarstva, oko 60 posto.

Naime, hitni bolnički prijemi ubuduće će primati samo pacijente koji su doista hitni, a ostale slučajevi bit će vraćeni dežurnom liječniku obiteljske medicine.  

Odluku o tome koji pacijent treba hitnu pomoć, a koji može čekati, donosit će, na temelju simptoma,  trijažne sestre u bolnicama, koje će vraćati sve pacijente IV. i V. trijažne kategorije.

- Cilj nam je da pacijenti koji su doista ugroženi dobiju hitnu intervenciju i ne čekaju satima u sustavu koji je zagušen drugim pacijentima - rekao je u četvrtak ministar Nakić u Dnevniku HTV-a.

Više od 60% pacijenata na Hitnoj nisu uopće hitni slučajevi

Po podacima Ministarstva zdravlja, više od 60 posto pacijenata koji dođe na hitni bolnički prijem uopće nije hitno. Ubuduće svi pacijenti koji nisu u prvim stupnjevima hitnosti, morat će prvo potražiti pomoć kod svog obiteljskog liječnika ili dežurnog u domovima zdravlja. 

Pacijenti se obraćaju i izvanbolničkim zavodima za hitnu medicinu, koji na dan primaju i više od tisuću poziva te izlaze na više stotina intervencija, od kojih je samo njih 20-ak posto doista hitno.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...