News

Komentari 8

Rekordan broj zaraženih u Indoneziji: Naručuju se dodatne boce s kisikom i respiratori

Rekordan broj zaraženih u Indoneziji: Naručuju se dodatne boce s kisikom i respiratori

Budući da su bolnice prepune u dijelovima gusto naseljenog otoka Java, potražnja za medicinskim kisikom nadmašila je proizvodni kapacitet od nešto više od 1.700 tona dnevno

Indonezija je u utorak prijavila rekordan broj slučajeva zaraze koronavirusom, a vlasti su objavile planove za naručivanje tekućeg kisika i desetaka tisuća respiratora iz inozemstva za liječenje pacijenata.

Država jugoistočne Azije bori se protiv razornog vala pandemije koronavirusa potaknutog vrlo zaraznim delta sojem zbog kojeg je zdravstveni sustav u velikim problemima.

U utorak je zabilježeno novih 47.899 slučajeva zaraze, što je šesti dnevni rekord u posljednjih deset dana, a otprilike sedmerostruko veći broj nego prije mjesec dana.

Ukupan broj slučajeva zaraze koronavirusom u Indoneziji sada prelazi 2,6 milijuna.

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u utorak je iznosio 864, a ukupno ih je od početka pandemije 68.000.

Budući da su bolnice prepune u dijelovima gusto naseljenog otoka Java, potražnja za medicinskim kisikom nadmašila je proizvodni kapacitet od nešto više od 1.700 tona dnevno, izvijestio je ministar zdravstva Budi Gunadai Sadikin.

"Potražnja za kisikom značajno je porasla, s 400 tona, na skoro 2000", rekao je Budi pred parlamentom.

Po njegovim riječima, čak je devet provincija prijavilo da je 80 posto njihovih bolničkih kreveta zauzeto, uključujući Jakartu i Zapadnu Javu, a vlada razmatra mogućnost uvoza dodatnih kreveta. 

Neovisna skupina za prikupljanje podataka Lapor izvijestila je da su od lipnja 453 osobe umrle od koronavirusa u samoizolaciji.

Ministar Luhut Pandjaitan istaknuo je da je predsjednik Joko Widodo naredio ministrima da poduzmu sve mjere kako bi nabavili dodatan kisik za građane. 

Luhut je za CNBC Indoneziju rekao i da "zemlja uvozi 40.000 tona tekućeg kisika i više od 40.000 prijenosnih koncentratora kisika iz Sjedinjenih Država, Kine i Japana kako bi se osobama s lakšim slučajevima omogućilo liječenje kod kuće".

"Predsjednik nam je naložio da ispitamo najgori mogući scenarij" zaključio je Luhut. 

Najčitaniji članci