Obavijesti

News

Komentari 5

Reporter Expressa radio je na najopasnijoj plaži na svijetu

Reporter Expressa radio je na najopasnijoj plaži na svijetu
1

Naš reporter Dubravko Miličić jedan dan radio je kao spasilac na plaži u Recifeu gdje bude više od 30.000 ljudi, ali u more ne ulaze. Morski psi napadaju u pličaku

VIDEO

Do 1992. plaža u Recifeu, jedna od najljepših na svijetu, bila je puna plivača i surfera. Dom više od 15.000 surfera. Danas nema ni jednog. Temperatura viša od 30 stupnjeva, na plaži je više od 30.000 ljudi, ali u vodu nitko ne ulazi. Baš nitko. Niti jedan kupač. Recife je postao najopasnije svjetsko mjesto za kupanje, prepuno morskih pasa.

- Do 1992. nije bilo ni jednog napada, ali od lipnja ‘92. do kolovoza 2006. zabilježili smo 69 napada, od čega je 32 umrlo od posljedica napada. U svijetu u prosjeku 17 posto žrtava podlegne ozljedama, ovdje je taj prosjek čak 37 posto! Strah među kupačima je golem i, kao što vidite, nitko ne ulazi u vodu - objašnjava Alves Soldato (31), spasilac na plaži.

Njegov je posao jedan od najopasnijih na svijetu. Ugleda li napad, mora skočiti u more, zaplivati prema morskom psu i pokušati spasiti čovjeka. Nije zaštićen kavezom, niti nekom posebnom opremom... Samo iznad gležnja ima metalnu napravicu zvanu “sharkshield”. Prevedeno, štit od morskih pasa. Mala crna kutijica oko gležnja s kabelom dugačkim metar i pol. Čim Alves skoči u vodu, naprava emitira visoke električne signale koji “šokiraju” receptore uz pomoć kojih morski pas nalazi plijen. Ili jednostavnije, “strese ga struja”.

- Ako je morski pas stvarno naumio napasti čovjeka, ova naprava sigurno ga neće spriječiti. Nema šanse. No ako je blizu i razmišlja o napadu, od ovih signala će odustati - objašnjava Alves, mašući rukom prema moru.

- Dođite, probajte. Stanite u more, a ja ću tik do vas.

Stali smo u more , a Alves je zavezao spravu oko gležnja. Upalio je i odjednom “tres”. Struja. Ne znam je li vas ikada stresla struja, no prošao me onaj osjećaj zahvalnosti što ste živi. Uz želju da se nikad ne ponovi. Naravno, Alves je uključio na minimum. Da sam na mjestu morskog psa, istog trenutka bi iskočio iz mora. Poput galeba.

Alves, kao i njegove kolege, prošao je posebne treninge i obuku kako bi postao spasilac. U početku je vježbao u moru, no kako su se zaredali napadi, standardna oprema za vježbe postao je “sharkshield”. No napadi su postali tako česti da sad treniraju u bazenima.

>>> Više pročitajte u Expressu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi