News

Komentari 3

Reporteri bez granica: 'Kina je zemlja s najviše zatvorenih novinara na svijetu, čak 127'

Reporteri bez granica: 'Kina je zemlja s najviše zatvorenih novinara na svijetu, čak 127'

Izvještaj sadrži velik broj informacija o stavu vlasti u Kini prema novinarima i metodama koje koriste s ciljem zastrašivanja i kontroliranja

Novi izvještaj Reportera bez granica govori da je Kina "najveći zarobljivač novinara na svijetu" s najmanje 127 uhićenih novinara. Izvještaj RFS- a govori da Kinezi rade "neviđenu kampanju represije" u cijelom svijetu protiv novinara. Kao opravdanja za brojna uhićenja novinara i novinara građana navode da izazivaju probleme.

RFS ističe kako se od početka epidemije situacija samo pogoršava. Naime, barem 10 novinara i online komentatora su uhitili zbog izvještavanju o Covidu-19 i krizi koju je virus uzrokovao u Wuhanu.

Zhang Zhan, bivša odvjetnica, otputovala je u Wuhan u veljači 2020. godine, nakon što je pročitala status stanovnika grada koji opisuje život u gradu za vrijeme izbijanja epidemije. Kada je stigla u Wuhan krenula je dokumentirati sve što je vidjela na ulicama i u bolnicama kroz eseje i videozapise. Bez obzira što joj je vlast Kine prijetila, objavljivala je uratke na društvenim mrežama, prenosi BBC.

Kasnije je optužena za "izazivanje svađa i problema". To je optužba koju obično dobiju aktivisti za koje vlast smatra da potkopavaju njihove napore da kontroliraju informacije u cijeloj zemlji.

U izvješću navode i činjenicu da su kineske vlasti koristile borbu protiv terorizma kao izgovor za pritvaranje ujgurskih novinara koji su izvještavali o Xinjiangu. Kina je optužena za zločine protiv čovječnosti, protiv islamista i separatista u većinski ujgurskoj regiji. Navode i druge korištene metode koje uključuju: korištenje vlastitih prekomorskih diplomatskih misija za napade na novinare, medijske blokade, cenzura tema, prisiljavanje lokalnih novinara na proučavanje ideologije Komunističke partije, protjerivanje i zastrašivanje novinara.

John Sudworth, novinar BBC- a, otišao je iz Pekinga u Taipei u travnju zbog brojnih prijetnji i pritiska vlasti jer je izvještavao o ponašanju Kine prema Ujgurima. Kina je BBC-u još u veljači ukinula licencu za emitiranje unutar zemlje.

Članicu ureda Bloomberg Newsa u Pekingu, Haze Fan, uhitili su krajem 2020. godine, a o njezinom slučaju nema informacija. Posljednji put su je vidjeli kada je, u pratnji službenika u civilu, napustila svoju zgradu zbog sumnje u kršenje zakona o nacionalnoj sigurnosti.

RFS rangira Kinu na 177. mjesto od 180 u Svjetskom indeksu slobode medija za 2021. godinu, samo dva mjesta iznad Sjeverne Koreje.

Najčitaniji članci