Obavijesti

News

Komentari 56

'Restart koalicija je jedina i istinska snaga za promjene'

'Restart koalicija je jedina i istinska snaga za promjene'
2

Lider Restart koalicije, Davor Bernardić, u srijedu je predstavio predizborni program u kojem obećavaju porezno rasterećenje, rast mirovina, plaća, smanjenje PDV-a na određene usluge, reformu zdravstva

VIDEO

Došlo je vrijeme za novu politiku, politiku hrabrosti, iskrenosti i povjerenja. Izbori su pred nama, a izbor se i ne čini tako teškim - red ili kaos, poštenje ili korupcija, pravda i jednakost pred zakonom ili zaštita privilegiranih. Naša Restart koalicija je jedina i istinska snaga za promjene. Imamo tim za pobjedu, poručio je u srijedu predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije, Davor Bernardić, predstavljajući predizborni program kojim će, zajedno sa HSS-om, HSU-om, Snagom i Glasom, tražiti od birača povjerenje za osvajanje vlasti na ovim izborima. 

U zadnjih pet godina, naglasio je, u državi nije provedena niti jedna ozbiljna reforma. Podsjetio je i na obećanja HDZ-a koja nisu realizirali.

- Sjećamo se najave otkupa INA-a od mađarskih vlasnika, još tamo od Badnjaka 2016. Umjesto toga do danas su uspjeli napraviti samo ono što najbolje znaju, preliti nekoliko desetaka milijuna državnog novca raznim konzultantima bez ikakvog konkretnog rezultata. Trebali su restrukturirati cestovni sektor koji je i danas dužan gotovo 40 milijardi kuna, a jedino što su napravili je zamjena starih kredita novima. Ugasili su i brodogradilište Uljanik i rafineriju Sisak, nekadašnje simbole industrijske Hrvatske - poručio je nastavivši sa situacijom u javnoj upravi i pravosuđu.

Zagreb: Restart koalicija predstavila je predizborni program

- Javna uprava, državne službe i javna poduzeća u zadnjih par godina nakrcana su novim zaposlenima, mahom HDZ-ovim stranačkim uhljebima. Situacija u pravosuđu je nikad gora. Silovatelji, kriminalci i korumpirani političari, šeću slobodno i izbjegavaju ruku pravde - rekao je Bernardić.

Program Restart koalicije temelji se na pet hitnih mjera, pet prioriteta i pet operativnih ciljeva.

Pet hitnih mjera planiraju donijeti odmah u prvih sedam dana, a sastoje se od produljenja mjere za očuvanje radnih mjesta, donošenja Zakona o moratoriju na otplatu kredita s produljenjem na 12 mjeseci, odluke o direktnom kreditiranju od strane državnih financijskih institucija, seta mjera za građane kako bi ublažili posljedice krize za najugroženije skupine te Zakona o obnovi potresom oštećenih zgrada u Gradu Zagrebu.

- Naša vlada će u potpunosti preuzeti odgovornost za projekt obnove, organizirati, koordinirati i osigurati sredstva po modelu 50 posto država, 30 posto Grad Zagreb i 20 posto vlasnici - poručio je Bernardić.

Za prvih mjesec dana na vlasti zacrtali su pet prioriteta, koji se sastoje od gospodarskog oporavka i povratka na putanju rasta, digitalne transformacije države, borbe protiv korupcije, reforme državne uprave i lokalne/regionalne samouprave uključujući teritorijalni preustroj i smanjenje broja jedinica lokalne samouprave te reforme zdravstvenog sustava.

Borba protiv korupcije

SDP na vlasti, naglasio je, ponovno će uspostaviti porezni USKOK koji je ukinut za vrijeme ove HDZ-ove vlade. 

- Donijet ćemo Zakon o porijeklu imovine jer je jasno da je u Hrvatskoj previše onih čija imovina ne odgovara njihovim primanjima i plaćenim porezima - rekao je.

Donijet će i Zakon o sprječavanju profiterstva u vrijeme elementarnih nepogoda i epidemija, urediti Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku radi postrožavanja kazni za korupciju...

Teritorijalni preustroj

Što se tiče teritorijalnog preustroja, istaknuo je Bernardić, provest će postupno smanjenje broja jedinica lokalne samouprave što će posljedično dovesti i do racionalizacije broja dužnosnika i predstavnika u tijelima jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i broj njihovih zaposlenika. 

- Teritorijalna reorganizacija i racionalizacija jedinica lokalne samouprave bit će dovršena do kraja 2023. godine - dodao je.

Reforma zdravstva

Reformom zdravstva Restart koalicija planira skratiti liste čekanja dodatnim radom u popodnevnim satima i vikendom, uvesti program „72 sata” koji bolesnicima s malignim bolestima osigurava početak liječenja u roku od tri dana nakon dijagnoze, intenzivirati djelatnost dnevnih bolnica.

- Jačat ćemo programe prevencije, ali i palijativne skrbi. Sustav čeka kompletnu digitalizaciju, razvijanje telemedicine, suvremene dijagnostičko-terapijske metode i osiguravanje dostupnost inovativnih lijekova za građane. Osigurat ćemo bolji standard naših liječnika i medicinskih sestara te drugog osoblja - naveo je. 

Porezno rasterećenje, rast plaća i mirovina

Tu je još i pet operativnih ciljeva za prvih šest mjeseci od dolaska na vlast, kao što su porezno rasterećenje, rast plaća, rast mirovina, briga za građane starije životne dobi, mlade, obrazovanje i stanovanje.

- Stvarnim poreznim rasterećenjem građana i poduzeća povećat ćemo plaće radnika, a poduzećima konkurentnost i investicijsku aktivnost. Nulta stopa poreza na dohodak na sve plaće do 5000 kuna, nulta stopa za reinvestiranu dobit i nulta stopa za kupnju prve nekretnine - naveo je naglasivši kako će povećati mirovine uvođenjem zajamčene mirovine od 70 posto osobne prosječne plaće za staž osiguranja od 40 godina, uvođenjem trećeg godišnjeg usklađivanja mirovina prema rastu BDP-a te isplatom punog iznosa obiteljske mirovine preživjelom bračnom partneru nakon smrti korisnika mirovine.

- Za građane starije dobi pokrenut ćemo projekt izgradnje novih smještajnih kapaciteta, mreže ustanova palijativne skrbi te različitih oblika izvaninstitucionalne skrbi. Pokrenut ćemo projekt ugradnje dizala u stambenim višekatnicama te ćemo smanjiti ili potpuno ukinuti HRT pristojbu za sve starije starije ispod prihodovnog cenzusa - istaknuo je. 

U programu se navodi još i ukidanje tri posto zdravstvenog doprinosa za umirovljenike te zabrana ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

Što se tiče plaća, Bernardić obećaje da će, čim dođu na vlast, dignuti minimalac na 4000 kuna neto.

- A dizanjem neoporezivog dijela dohotka na 5000 kuna omogućiti odmah i povećanje plaća za preko 700.000 radnika - rekao je Bernardić dodavši kako će smanjiti doprinose na plaće za 50 posto za sve koji primaju minimalac, uvesti olakšicu od 50 posto za plaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje za poslodavce koji isplaćuju minimalac.

Smanjit će i PDV za turizam i za ugostiteljstvo na 10 posto, porez na dividende na 10 posto, kao i na određene higijenske potrepštine za žene na pet posto. 

Uvest će i obvezu plaćanja PDV-a po naplati, a ne fakturiranju potraživanja, smanjiti i ukinuti određene parafiskalne namete za barem 0,2 posto BDP-a godišnje.

Mladi

Što se tiče mladih, planiraju destimulirati ugovore na određeno vrijeme i ugovore o djelu, osnovati Fond za kreditiranje učenika i studenata, donijeti Nacionalni program za bolju kvalitetu života mladih, posebno u području obrazovanja, rada, stanovanja i kulture, uvesti subvencioniranje najamnina za stambene potrebe mladih, uspostaviti sustav poticane stanogradnje za najam  i prodaju stanova mladima i socijalno potrebitima.

Tu je i unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom sustavom pravednih socijalnih naknada, pristupom obrazovanju, zapošljavanju, reforma postojećeg sustava socijalnih naknada, podizanje obiteljskih naknada.  

Obrazovanje

Iako se Bernardić obrazovanja nije dotaknuo, u programu stoji obećanja za vrtiće, jaslice za svu djecu, početak provedbe projekta devetogodišnje osnovne škole s cjelodnevnom nastavom, uvođenje građanskog obrazovanja i cjeloživotnog obrazovanja, ulaganje u učitelje i nastavnike, osiguranje besplatnih i digitalnih tečajeve, učenje na daljinu, modernizacija u visokoškolskom obrazovanju, povećanje ulaganja u kulturu, kao i povećanje proračuna za kulturu na jedan posto ukupnog Državnog proračuna.

Poljoprivreda

U prve dvije godine mandata, istaknuo je još Bernardić, završit će projekte izgradnje 100 biokompostana/sortirnica otpada i 50 manjih bioplinskih postrojenja, a u okviru strategije zelene transformacije donijet će i Zakon o iskorištavanju punog potencijala konoplje - Lex cannabis.

Posebnu pozornost posvetit će podizanju potencijala poljoprivredne proizvodnje.
- Naš je cilj svake godine povećati vrijednost poljoprivredne proizvodnje za 200 milijuna eura, kako bi zamijenili ogromni uvoz i povećali našu samodostatnost - istaknuo je. 

U svom predizbornom programu naveli su još i snižavanje stope PDV-a s dosadašnjih 13 na pet posto za repromaterijal za poljoprivredu. 

Tu su još, između ostalog i liberalizacija zakonodavstva koje regulira potpomognutu oplodnju, posvajanje djece, ali i donijeti zakon koji će jamčiti pravo žene na izbor, dostupan, siguran i besplatan pobačaj, osigurati 100 posto neto plaće majci na rodiljnom dopustu, povećati naknadu za novorođenu djecu do iznosa prosječne plaće.

Goran Aleksić, predsjednik Snage, poručio je kako će "pomoći građanima koje su banke opljačkale da dođu do svog novca, omogućiti im besplatan pristup sudovima i pravno savjetovanje, zabraniti ovrhe na nekretninu koja je opterećena hipotekom iz nepoštenog kredita, maksimalno smanjiti troškove ovrha za blokirane građane".

Zagreb: Restart koalicija predstavila je predizborni program

Lider HSS-a Krešo Beljak poručio je kako je ovo program koji nema nijedna druga politička opcija, koji je realan, ostvariv i s kojim će se krenuti u realizaciju odmah nakon izbora.

- Ispitivali su nas što smo tražili i što smo dobili. HSS je tražio samo jednu stvar - da se s realizacijom programa krene odmah nakon izbora, ne tražimo ništa drugo - istaknuo je. 

Naglasio je nužnost donošenja Zakona o porijeklu imovine jer je riječ o poštenom zakonu koji će spriječiti da oni koji ne rade ništa ili primaju socijalnu pomoć imaju apartmane, vile i skupe automobile. A kao najbolju prevenciju kaznenih djela u politici predlaže da svaka veća transakcija bude unaprijed odobrena od državnog odvjetnika jer će se time prevenirati izdaja države.

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš naglasila je kako će s obnovom Zagreba krenuti odmah čim dođu na vlast. 

- Restart koalicija je spremna početi s radom odmah prvi dan. Neće biti čekanja, praznih hodova. Obnova Zagreba prvo, odmah ćemo ispravit jednu od najvećih nepravdi koja je ikada načinjena. Mi smo drugačiji ljudi  i političari, osjećamo odgovornost za ljude. Pobrinut ćemo se da se obnovi pristupi kvalitetno i najbrže što je moguće, spremni smo za to i znamo kako se to radi  - istaknula je. 

Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, istaknuo je problem obiteljskih mirovina koji će se riješiti njihovim dolaskom na vlast.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.