Obavijesti

News

Komentari 24

'Neprihvatljivo je Plenkovićevo huškanje institucija na SDP da bi prikrio korupciju u HDZ-u'

'Neprihvatljivo je Plenkovićevo huškanje institucija na SDP da  bi prikrio korupciju u HDZ-u'
1

Restart koalicija predstavila je gospodarski program. Pozvali su građane da na izborima kažu ne lopovskoj Vladi, a Davor Bernardić potvrdio je da će predvoditi koalicijski listu u 1. izbornoj jedinici.

VIDEO

Predstavljanje programa Restart koalicije gledajte uživo:

Čelnik Restart koalicije Davor Bernardić poručio je kako Vlada koja je opterećena aferama ne može zemlji ponuditi nužan gospodarski oporavak, a Hrvatskoj je, ističe, potreban novi početak. Afere Ina i vjetroelektrane su, poručuje, izdaja su nacionalnih interesa. Na predstavljanju gospodarskog programa koalicije poručio je kako je on podloga za nužnu transformaciju, a promjene koje planiraju napraviti će, tvrdi Bernardić, Hrvatsku učiniti boljim mjestom za život.

Hrvatska je i prije krize zaostajala, a epidemija je samo pogoršala sve gospodarske pokazatelje.

- Vlada ostavlja zemlju s padom BDP-a više od 10 posto i deficitom od 25 milijardi kuna i gospodarskom situacijom gorom nego u vrijeme Ive Sanadera - poručio je Bernardić.

Ustvrdio je da Vlada nije adekvatno odgovorila na krizu što će imati drastične posljedice za radnike, poduzetnike, OPG-ovce i ostale.
- HDZ kako bi pobjegao od odgovornosti, pobjegao je na izbore - poručio je Bernardić navodeći da će njihov fokus biti donošenje mjera koje je ova Vlada propustila.

- Priliku nećemo prokockati kao aktualna vlada, a gospodarski oporavak možemo provesti u djelo - poručio je Bernardić.

Kratkoročni prioritet koalicije je produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta, ali i donošenje seta mjera kako bi se ublažile posljedice krize na najugroženije građane.

- Prije mjesec i pol dana smo predložili važan Zakon o skraćenju radnog vremena koji je trebao otvoriti mogućnost da se pomogne ljudima kojima je posao ugrožen. Danas ta ista Vlada, koja je odbila naš prijedlog, ulazi u taj projekt i razgovara sa sindikatima i poslodavcima. Drago nam je da nas kopiraju i prepisuju jer je to u interesu naših radnika i poduzetnika - rekao je Branko Grčić.

Plan je i donošenje moratorija na otplatu kredita na 12 mjeseci, ali i zakona o obnovi potresom oštećenih zgrada u Zagrebu. U srednjem roku cilj Restart koalicije je temeljita gospodarska transformacija koja uključuje reindustrijalizaciju zemlje, digitalizirati i automatizirati procese, povećati udio IT sektora. Među ostalim plan im je ojačati poslovnu klimu, smanjiti porezni i administrativni teret, obnoviti teško stradalu turistički sektor i značajnim ulaganjima ubrzati rast, ali i omogućiti otvaranje novih, kvalitetnih i bolje plaćenih radnih mjesta. U programu je o iskorištavanje punog potencijala neiskorištenih EU sredstava.

Predsjednik SDP-a poručio je da će ova koalicija imati najbolje, najjače, najkompetentnije izborne liste baš kao što je to bilo u slučaju europskih izbora. Tvrdi da su spremni preuzeti odgovornost, jer imaju najbolji i najjači tim te da od prvog dana znaju što treba učiniti. Potvrdio je da će on predvoditi listi u 1. izbornoj jedinici te kako će liste biti krojene po zip modelu odnosno da će zastupljenost žena biti 50 posto. Najavio ne da će na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva trasirati put rodnom paritetu. Upitan hoće li na listama biti mjesta za suspendirane odgovorio je kako u stranci ima mjesta za sve koji su vrijedno radili te da SDP na njih računa. Bernardić je kazao i da pregovori s Matijom Posavcem idu prema kraju i vjeruje u uspješan ishod. Pozvao je građane da 5. srpnja kažu ne lopovskoj vladi.

Na posljednje izjave premijera Andreja Plenkovića uzvratio je kako je neprihvatljivo huškanje institucija progona na SDP ne bi li prikrio korupciju u HDZ-u.

- Prekoračio je svoje ovlasti kada brani ministra Ćorića. SDP godinama upozorava na korupciju, a tri godine nije bilo nikakvog procesuiranja. To je za normalnu demokratsku zemlju neprihvatljivo - rekao je Bernardić.

Mirela Holy komentirala je aferu vjetroelektrane rekavši kako i dalje stoji kod tvrdnje da su se prve sporne odluke donijele za vrijeme Vlade Zorana Milanovića. 

- Apsolutno stojim iza toga, 2013. godine su donesene prve pogrešne odluke vezane uz C.E.M.P. Nažalost, 2015. godine su donesene izmjene Zakona o tržištu električne energije i Zakon o energiji. Ono što je sporno je Zakon o tržištu električne energije kojima se pogodovalo C.E.M.P.-u. To je bilo naravno u resoru ministra Vrdoljaka, sadašnjeg koalicijskog partnera HDZ-a - rekla je.  

Navela je kako ova priča traje niz godina odnosno da se "projekt kiseli od 2006. godine" kad je bila prva studija utjecaja na okoliš. 

- Cijelo vrijeme se vidjelo da se nešto čudno događa sa pogodovanjem ovom investitoru. Mislim da bi DORH trebao ozbiljno istražiti o čemu se ovdje radi, ali mislim da je jako znakovito što se sada otvara ova afera. Prije bih to dovela u vezu sa unutarstranačkim obračunima u HDZ-u, a ne pokušajem da se doista riješi ova afera - zaključila je.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela