Obavijesti

News

Komentari 177

Restartu ljevica u Istri odnosi mandate, u Sabor ulazi Peović i Puljak, a Most raste na jugu

Restartu ljevica u Istri odnosi mandate, u Sabor ulazi Peović i Puljak, a Most raste na jugu
15

U istraživanju Nove TV ima preokreta u odnosu na dosadašnje dvije ankete. HDZ je nakon šest obrađenih izbornih jedinca u vodstvu s 32 mandata, Restart je na 30, Škoro na 13, Most na pet...

VIDEO

U odnosu na dvije ranije ankete, u onoj koju je večeras objavio Dnevnik Nove TV ima iznenađenja i preokreta. To je posljednja anketa od tri velike kuće, a konačni rezultati će se objaviti u petak. Po dosadašnjim rezultatima jasno je da HDZ i Restart koalicija polako padaju, a rastu nove opcije po izbornim jedinicama. Ali ova dva bloka su i dalje vodeća i bit će tijesna bitka za relativnog pobjednika. HDZ je čak prema ovom istraživanju pretekao Restart koaliciju, ali tek se čekaju rezultati za četiri zagrebačke jedine. 
Nova TV je objavila HDZ i dalje može računati na potporu u Dalmaciji.

U 10. izbornoj jedinici Vili Beroš vodi listu i može računati na 34,8 posto potpore birača. Manja je to potpora nego prije 4 godine. Manju potporu ima i RESTART koalicija koja može dobiti 18,1 posto. MOST je jak, ali ne kao prije 4 godine i dobiva 13,2 posto. Domovinski pokret nalazi se na četvrtom mjestu s 9,9 posto potpore. Koalicija Pametno, Stranka s imenom i prezimenom i Fokus ima potporu od 5,1 posto. Oko izbornog praga nalazi se Željko Kerum s 4,9 posto i Možemo s 4,6 posto.

Prema tom istraživanju, izgleda u podjeli mandata - HDZ ima izglednih 6 mandata, Restart 3 mandata, MOST 2 i Domovinski pokret 1 i za sada koalicija predvođena Pametnim 1 mandat, iako taj spada u potencijalne, a ne u izgledne.

No, zanimljivo je kako će biti s 2 granična mandata za koja se bore HDZ, koalicija Restart, koalicija Možemo i Željko Kerum. U konačnici, HDZ bi mogao osvojiti 7 zastupnika. U odnosu na ranija istraživanja, tu je vidljivo da je Most odnio jedan mandat Domovinskom pokretu i prema Novoj, prestigao je Škorinu koaliciju što u anketama u zadnja dva tjedna nije bio slučaj. 

HDZ vodi i u 9. izbornoj jedinici s 36,3 posto, a RESTART koalicija ima potporu od 19,5 posto. Domovinski pokret mogao bi računati na 12 posto, a MOST na 8,5 posto. HDZ može računati na sigurnih 7 mandata, Restart na 3 mandata, Domovinski pokret na 2, a MOST na jednog zastupnika. Oko izbornog praga nalazi se lista koju predvodi Stipe Petrina s 3,4 posto. U toj izbornoj jedinici jedan je takozvani granični mandat za koji se bore HDZ, Restart i Stipe Petrina.Petrina je ranije bio siguran, a po ovoj anketi mu popularnost pada. U konačnici bi raspodjela mogla biti  - HDZ 7, Restart 4, Domovinski pokret 2 i MOST 1. U ovoj jedinci se dogodilo obratno od desete, Domovinski pokret je porastao i dosegao dva mandata dok su prema ranijem anketama bili na jednom i jednom mogućem.

Najveći šok Restart koaliciji dolazi u Istri i Primorju gdje su računali na najveći uspjeh. Mandate im sada odnose manje stranke na ljevici. . U toj osmoj izbornoj jedinici, Restart koalicija mogla bi dobiti 39,3 posto potpore, HDZ 17,9 posto, a koalicija Radničke fronte i Možemo imala bi 8,1 posto, Domovinski pokret 6,3 posto, Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno imaju 5,4 posto potpore, a MOST ima 4,9 posto.

Raspodjela izvjesnih mandata je sljedeća - Restart 7 mandata, HDZ 3 mandata, Radnička fronta i Možemo 1 mandat i na kraju Domovinski pokret 1 mandat. U toj su jedinici 2 mandata granična i za njih se bori Restart, HDZ, Koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus te MOST. 

Restartu 56 mandata, HDZ-u 55, Škori 18, Mostu 6, Možemo tri. Dalija i Petrina ulaze u Sabor
Restartu 56 mandata, HDZ-u 55, Škori 18, Mostu 6, Možemo tri. Dalija i Petrina ulaze u Sabor

U konačnici bi raspodjela mandata mogla biti - Restart 8 mandata, ali to je i dalje mandat manje u odnosu na 2016., dok bi HDZ imao 3 zastupnika. Katarina Peović bi postala saborskom zastupnicom, a mandat bi dobio i Domovinski pokret i koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno s jednim zastupnikom. 

Nakon dosad obrađenih šest izbornih jedinica u istraživanju Nove TV, HDZ vodi za dva zastupnika i sada bi dobili 32 mandata, dok Restart može računati na 30 mandata. Domovinski pokret osvaja 13 mandata, a MOST 5 zastupnika. Koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno imala bi 2 mandata, lijevo-zelena koalicija na čelu s Možemo imala bi jednog zastupnika. I tu su na sjeveru Hrvatske reformisti Radimira Čačića koji bi dobili jednog zastupnika. 

Napominju da je razdoblje anketiranja je od 27.6. do 2.7. (kada će biti obrađene sve izborne jedinice). Maksimalna pogreška uzorka po izbornoj jedinici je +/- 4,4%, a na prosječnom broju birača po izbornoj jedinici +/-5,23%.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 177
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.