Revizor tvrdi: Francuska se udjelom javnog duga u BDP-mora približiti Njemačkoj | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Revizor tvrdi: Francuska se udjelom javnog duga u BDP-mora približiti Njemačkoj

Revizor tvrdi: Francuska se udjelom javnog duga u BDP-mora približiti Njemačkoj

Francuske javne financije više ne smiju znatnije odstupati od onih zemalja s nižim dugom, poput Njemačke, jer će dovesti u opasnost eurozonu, upozorio je u četvrtak neovisni revizor

VIDEO

Upozorenje revizora objavljeno je samo nekoliko sati prije no što će francuska vlada u parlamentu predstaviti novi paket mjera koje bi trebale ublažiti udar inflacije na budžet kućanstava.

Paket uključuje mjere u rasponu od povećanja plaća državnim službenicima do produljenja državnog popusta na cijene goriva u maloprodaji, podsjeća Reuters.

Neovisni Cour des Comptes pozvao je vladu predsjednika Emmanuela Macrona da uloži više napora u kontrolu javnih financija.

U godišnjem izvješću o izgledima za javne financije upozorili su da zdravstveni i geopolitički rizici, koji bi mogli pogoditi rast gospodarstva i pojačati inflaciju, dovode pod znak pitanja vladinu prognozu da će proračunski manjak u ovoj godini iznositi pet posto BDP-a.

To bi pak moglo ugasiti nadu da će se javni dug, koji bi u ovoj godini trebao iznositi 112 posto BDP-a, smanjivati u idućih pet godina. Smanjit će se kasnije nego u drugim visoko zaduženim zemljama eurozone, napominju revizori.

"Francuska više ne može odstupati od zemalja sa znatno nižim razinama duga, poput Njemačke. Takve razlike predstavljaju značajan rizik na samom čelu jedinstvene monetarne zone", poručuju.

Procjenjuju da će novi paket, uz postojeće mjere poput ograničenja cijena struje i plina, stajati blizu 50 milijardi eura, što vlada može pokriti većim poreznim prihodima od očekivanih u ovoj godini.

Ujedno su vladu pozvali da poboljša financijsko upravljanje u novom zakonu o dugoročnom proračunu, koji se priprema za ovu jesen, i na provedbu mirovinske reforme. No, lijeve oporbene stranke odlučno se protive reformi i pripremaju amandmane koji bi povećali izdvajanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Globalni IT raspad: Kvarovi pogodili i Hrvatsku. MORH i Oružane snage nemaju problem
IZ MINUTE U MINUTU

Globalni IT raspad: Kvarovi pogodili i Hrvatsku. MORH i Oružane snage nemaju problem

Brojne kompanije diljem svijeta, uključujući zračne luke, banke, medijske kuće i zrakoplovne tvrtke prijavljuju tehnološki kvar zbog kojih im ne rade računala, a brojne usluge su im obustavljene
Tragedija kraj Požege: Na bazenima se utopio dječak (13)
TUGA U SLAVONIJI

Tragedija kraj Požege: Na bazenima se utopio dječak (13)

Iz policije su kratko izvijestili javnost o nesreći te dodali kako slijedi detaljan očevid. Više informacija o uzrocima nisu mogli iznijeti