Obavijesti

News

Komentari 0

'Rezolucija o BiH otvara vrata EU, u BiH političari podijeljeni'

'Rezolucija o BiH otvara vrata EU, u BiH političari podijeljeni'

Izvjestitelj njemačkih socijaldemokrata za zapadni Balkan Adis Ahmetović ocijenio je u petak da rezolucija izglasana u Bundestagu otvara Bosni i Hercegovini vrata za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU

VIDEO

No ključni političari u Sarajevu i Mostaru različito tumače sadržaj tog dokumenta.

Ahmetović, jedan od kreatora i predlagatelja rezolucije, nakon njezina usvajanja u petak rekao je za portal sarajevskog "Dnevnog avaza" da je iznimno važna poruka to što su dokument uz klubove stranaka vladajuće koalicije podržali i zastupnici iz kluba CDU/CSU, sestrinske grupacije HDZ-a u BiH i Hrvatskoj.

"Mi smo danas jasno rekli da nećemo dopustiti da netko radi na cijepanju države ili da stvara treći entitet, te da su BiH i zapadni Balkan dio europske obitelji, da trebaju biti dio EU i da ih na tom putu trebamo podržati. Ta rezolucija otvara vrata i stvara novi put da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU", kazao je Ahmetović.

Bundestag odobrio: Njemačka ponovo šalje vojsku u BiH
Bundestag odobrio: Njemačka ponovo šalje vojsku u BiH

Za njega je važna i potpora Bundestaga njemačkoj vladi da pošalje u BiH kontingent vojnika koji će biti sastavni dio operacije održanja mira Althea.

Pripadnici Bundeswehra u BiH "neće biti tek dekoracija" nego će doista raditi na očuvanju sigurnosti i jačanju demokracije, ocijenio je Ahmetović.

"To je i jasan signal da ne može više Rusija ili neka druga autokracija prijetiti BiH", kazao je Ahmetović najavivši dodatno njemačko angažiranje na jačanju civilnog sektora u BiH. Kazao je i kako će sankcije dobiti svatko onaj tko bude radio na cijepanju BiH kao države.

U BiH oprečna viđenja rezolucije

Ključni političari u BiH usvajanje rezolucije o njihovoj zemlji u Bundestagu, kako je to već uobičajeno, vide na potpuno oprečne načine.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nije se izravno oglasio no zato je priopćenjem reagirala koordinacija Hrvatski narodni sabor (HNS) kojoj je on također na čelu. Ahmetovića su označili najodgovornijim za sadržaj rezolucije i tog SPD-ova zastupnika proglasili su "radikalnim bošnjačkim unitaristom".

"Rezolucija je de facto poziv na rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma za kojeg se upravo Njemačka zalagala 1995. godine. Model federalizma i institucionalne ravnopravnosti kroz legitimne političke predstavnike je temelj Daytona i jedini jamac za europsku Bosnu i Hercegovinu", stoji u reagiranju HNS-a.

'Rezolucija Bundestaga o BiH nije službeni stav Njemačke'
'Rezolucija Bundestaga o BiH nije službeni stav Njemačke'

Na sličan način rezoluciju je prokomentirao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Da Njemačka zaista želi dobro BiH, kako govore, uložila bi svoj utjecaj u EU i dali status kandidata BiH. Ovako je lakše pisati bespredmetne rezolucije koje nikome nisu od koristi, osim onima koji se hrane ovakvim međunarodnim aktivnostima, a to su muslimanski nacionalisti", kazao je Dodik.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je pak da je zadovoljan činjenicom da sazrijeva spoznaja o stvarnom stanju u BiH i uzrocima problema koje ta zemlja i dodao da je Njemačka tek jedna u nizu među državama koje su odlučile reagirati na to.

"Prije ili kasnije morat će se suprotstaviti određenim faktorima u BiH", kazao je Izetbegović za javni servis BHRT.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ocijenio je da prihvaćena rezolucija "neobvezujuća politička izjavi potaknuta od jednog zastupnika bošnjačkog podrijetla koja ne odražava službeni stav Njemačke" i poručio da je službeni stav Berlina sadržan u aktima Europske unije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.