Obavijesti

News

Komentari 0

RH će se u petak izjasniti o topničkim dnevnicima

RH će se u petak izjasniti o topničkim dnevnicima
1

Predstavnici RH u petak će se očitovati o zahtjevu haaškog tužiteljstva da predaju dokumente o djelovanju topništva i specijalne policije za Oluje

VIDEO

U podnesku haaškog tužiteljstva navodi se kako "Hrvatska nije stavila na raspolaganje vojne dokumente koji se tiču topničkih operacija tijekom Oluje i dokumente specijalne policije koji se odnose na aktivnosti Mladena Markača i njemu podređenih jedinica specijalne policije". Dokumenti, kako tvrdi tužiteljstvo, sadrže zapovijedi, izvješća i upute, te popise meta kojima su raspolagali topništvo i specijalna policija u spomenuto vrijeme. Riječ je o dokumentima koje tužiteljstvo traži od studenoga 2006.
Obrana generala je u svom odgovoru od 24. lipnja zatražila odbacivanje zahtjeva, a Luka Mišetić, branitelj generala Gotovine, tada je rekao da je riječ o "svjesno smišljenom postupku tužiteljstva kako bi se obranu dovelo u nepovoljan položaj" tri mjeseca nakon početka suđenja. Prema njegovim riječima, tužiteljstvo je na predraspravnim ročištima prije godinu dana odbilo pomoć suda u nabavi tih dokumenata, dodajući kako je riječ o dokumentima upitne relevantnosti za proces.
Sud je ocijenio kako, s obzirom da nije uvjeren da traženi dokumenti nemaju relevantnost i da nije uvjeren da tužiteljstvo nije poduzelo sve potrebne korake da ih pribavi, smatra prikladnim saslušati i argumentaciju RH po tom pitanju. Sud je također obavijestio Hrvatsku da najkasnije pet dana prije zakazanog saslušanja može podnijeti prigovor u slučaju da smatra da bi otkrivanje tih dokumenata bilo u suprotnosti s hrvatskim nacionalnim interesima.
Potpredsjednica Vlade i potpredsjednica Savjeta za suradnju s Haaškim sudom Jadranka Kosor rekla je da Vlada tražene dokumente ne može proslijediti jer ih nema.
Vlada vjeruje da iscrpni i točni zapisnici i ne postoje jer je tijekom Oluje topništvo brzo mijenjalo položaje, slijedom brzog napredovanja, tako da je većina naredbi stizala usmenim putem.
Tužiteljstvo je uvjereno da su dokumenti namjerno uklonjeni kako ne bi došli u ruke haaškim istražiteljima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu