Obavijesti

News

Komentari 6

Ribar i policajci spasili čovjeka u Crikvenici od utapanja: 'Bio je u šoku, dugo je plutao u moru'

Ribar i policajci spasili čovjeka u Crikvenici od utapanja: 'Bio je u šoku, dugo je plutao u moru'
7

Svaka sekunda bila je bitna. Otrčali smo do moje barke i krenuli tražiti čovjeka, ispričao je Vlado koji je zajedno s dvoje policajaca usred noći kod Crikvenice spasio čovjeka iz mora

VIDEO

Samo zahvaljujući Vladi Radoviću (44), savjesnom ribaru iz Selca, te policijskim službenicima PP Crikvenica Tei Švob (29) i Vedranu Vukoviću (30), spašen je život 38-godišnjaku porijeklom iz BiH sa nizozemskim državljanstvom.

- Bilo je već iza ponoći. Ribario sam sa crikveničke rive kada sam začuo neko neartikulirano glasanje na ušću Dubračine, nedaleko benzinske pumpe. Isprva sam mislio da je riječ o nekim klincima koji se tu nekad znaju družiti, no zagledavši se malo bolje u moru sam uočio čovjeka koji nerazgovijetno povikuje - ispričao je strastveni ribolovac i član ribolovnog društva "Arbun", poznat i po izradi jedinstvenih varalica za ribolov od drva. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

crikvenica 03:05

'Iz moje barke smo tražili čovjeka' 

- Odmah sam uzeo mobitel da zovem pomoć, no ostalo mi je samo 6 posto baterije. Nisam htio riskirati te sam sjeo u auto i odvezao se do Doma zdravlja, no tamo nisam našao nikoga. Tada sam nazvao policiju i taman kad mi se žena javila mobitel se isključio - prepričava. Nastavio je do policijske stanice gdje su mu, prepričava, policajci rekli da će doći na navedeno mjesto. 

Crikvenica: Dvoje policajaca spasilo čovjeka od utapljanja

- Tako je i bilo. Tea i Vedran su došli za par minuta i pokazali iznimnu profesionalnost, sabranost i hrabrost, svaka im čast. Čovjek je još uvijek neartikulirano zapomagao, a jaka struja vode iz obližnjeg potoka koji ide prema ušću mora, nosila ga je sve dalje. Vani je bilo tek 5,6 stupnjeva, a tad već prošlo dvadesetak minuta otkako sam ga prvi put uočio. Kako smo procijenili da je već dosta vremena prošlo, a nismo znali koliko bi još trebalo da dođe službeno plovilo iz Rijeke, svaka sekunda je bila bitna. Otrčali smo do moje barke i uputili se prema mjestu gdje smo zadnje vidjeli čovjeka - rekao je. 

No čovjeka nije bilo. Vozili su barkom lijevo, desno, u krug, no nije bilo uspjeha. Već se spustio mrak i ništa se nije vidjelo ni čulo. 

- U jednom trenu smo ugasili motor i upalili reflektore, no ništa. Vrijeme je prolazilo i već smo pomislili na najgore, no nismo odustajali. Stalno smo si govorili probajmo još ovdje, još ondje. Nakon mnogobrojnih pokušaja da čovjeka lociramo, napokon smo ponovo čuli isti neartikulirani glas - ispričala je Tea, inače certificirani spasilac na vodi kojoj je ovo prvi slučaj spašavanja na ovom radnom mjestu otkad se prije tri godine zaposlila u policiji. 

Crikvenica: Dvoje policajaca spasilo čovjeka od utapljanja

Bio je dezorijentiran i u šoku 

Krenuli su u smjeru Rijeke i napokon ugledali čovjeka koji je plutao na leđima. 

- To mu je sigurno pomoglo da se toliko dugo održi na vodi po toj hladnoći. Tada je već bilo 1.20 sati, on je u hladnoj vodi bio već oko sat vremena. Kad nas je vidio, povikao je "Policija!". Rekli smo mu da smo došli pomoći i pitali može li surađivati. Malo je pričao na našem, a malo na stranom jeziku. Bio je dezorijentiran i u potpunom šoku - ispričala je. 

Crikvenica: Dvoje policajaca spasilo čovjeka od utapljanja

Složna ekipa uprla je svu snagu kako bi čovjeka s teškom, natopljenom odjećom digli u barku. Tu su ga pokrili kabanicom koju je ribar imao na barki. Na obali su već čekali vatrogasci, Hitna pomoć i kapetan lučke kapetanije. Čovjeka su presvukli, utoplili i prevezli u KBC Rijeka. 

U bolnici je zaprimljen u pothlađenom stanju s respiratornom insuficijencijom, no ubrzo je njegovo stanje stabilizirano dok se oporavak nastavlja.

- Ovo mi nije prva ovakva situacija u karijeri, ali svaka ovakva i slična je nabita adrenalinom, žurbom i neizvjesnošću. Najbitnije je da je čovjek preživio jer da nije bilo Vlade i njegove barke, ovaj slučaj bi sigurno imao fatalne posljedice. Bilo je jako hladno, mračno, struja je bila jaka, tako da je njegova promptna reakcija bila od ključne važnosti - kaže mladi policajac Vedran, koji od sinoćnje noćne smjene zbog uzbuđenja nije sklopio oka.

Crikvenica: Dvoje policajaca spasilo čovjeka od utapljanja

Mještani: Ovo je već treća ovakva nesreća 

U razgovoru s mještanima doznajemo kako je ovo već treća nesreća na istom mjestu na moru, koja se zbila u zadnjih godinu dana. Prijašnje dvije su nažalost imale smrtni ishod.

- Imali smo i slučaj kad su cura i dečko u autu završili u moru jer su zaboravili povući ručnu. Poanta priče je, a na to apeliramo već neko vrijeme, da se na tom dijelu šetnice postavi bolja ograda, tada bi bilo mnogo sigurnije - mole nadležne Crikveničani.

Crikvenica: Dvoje policajaca spasilo čovjeka od utapljanja

Kako je čovjek završio u moru za sada je još nepoznato, no zasigurno od sinoć može slaviti drugi rođendan. 

- Ovom prilikom se osobito zahvaljujemo građaninu iz Selca koji je policiji dojavio događaj utapanja te pomogao policijskim službenicima u prijevozu plovilom i traganju za utopljenikom, kao i izvlačenju iz mora. Bez njegove pravovremene dojave pitanje je kakav bi završetak imala ova priča, a srećom se on našao u blizini pa je velikim dijelom pridonio u spašavanju utopljenika. Ta njegova humana gesta još jednom potvrđuje kako policija u kvalitetnoj suradnji s građanima može ostvariti sjajne rezultate za dobrobit svakog čovjeka i cjelokupne zajednice uz moto sigurnost i povjerenje na djelu - zahvalili su Selčaninu iz policije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...