News

Komentari 12

Rijeka: Bankar oštetio banku iz Austrije za čak 15 milijuna eura

Rijeka: Bankar oštetio banku iz Austrije za čak 15 milijuna eura

Nažalost, u hrvatskoj podružnici BKS banke dogodila se pronevjera od strane jednog zaposlenika. Zaposlenik je odmah suspendiran. Možemo potvrditi da se radi o krivotvorenju bankovnih garancija, rekli su iz banke

BKS banka sa sjedištem u Klagenfurtu žrtva je kriminalnih radnji u Hrvatskoj gdje ima poslovnice u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Jedan djelatnik je krivotvorio bankovne garancije, otkriva austrijski Kleine Zeitung. Šteta je, sumnja se, čak 15 milijuna eura. U kratkoj vijesti je banka prošlu srijedu u 23.10 sati na vlastitoj web stranici ukazala na "malverzacije u podružnici u Hrvatskoj".

- Zasad su brojna pitanja otvorena - odgovorila je predsjednica Uprave BKS-a Herta Stockbauer na upit Kleine Zeitunga. Zasad se pretpostavlja da je za djelo odgovoran jedan djelatnik. Njega su suspendirali. Izgleda da je krivotvorio bankovne garancije za klijente, a detaljne informacije zasad nisu dostupne javnosti kako se "ne bi ugrozio tijek istrage", objašnjava Stockbauer. Sljedeći korak je da se dođe do klijenata koji su dobili sporne garancije kako bi se s njima "individualno razgovaralo i dogovorilo daljnje postupke".

Dodali su i ako bude potrebno, banka će u godišnjim financijskim izvješćima za godinu 2021. napraviti potrebne odredbe vezane za rješavanje štete. Točan iznos štete je i dalje predmet istrage i izračuna. Malverzaciju su nam potvrdili iz banke u Hrvatskoj.

- Nažalost, u hrvatskoj podružnici BKS banke dogodila se pronevjera od strane jednog zaposlenika. Zaposlenik je odmah suspendiran. U ovome trenutku možemo potvrditi da se radi o krivotvorenju "bankovnih garancija". Malverzacije su otkrivene našim sustavom interne kontrole. Molimo Vaše razumijevanje jer Vam, dok je istraga u tijeku, ne možemo otkriti više informacija. Činimo sve što je u našoj moći kako bismo otkrili sve detalje koji su doveli do ovog neugodnog incidenta i kako se takvo što ne bi ponovilo u budućnosti. U ovom trenutku najvažnije nam je da je poslovanje banke stabilno i da naši klijenti i zaposlenici nisu ugroženi - odgovorili su nam iz banke.

BKS je u Hrvatskoj prisutna 20 godina. Sve je počelo s osnivanjem BKS-Leasinga Hrvatska, a 2007. je BKS preuzela tadašnju Kvarner banku te ju je preimenovala i 2016. pripojila BKS Bank AG-u. Do kraja 2020. godine Direkcija u Hrvatskoj brinula je o 5720 privatnih i pravnih osoba te upravljala kreditnim volumenom od 285 milijuna eura. BKS-Leasing i BKS Bank zapošljavaju 79 ljudi. Krajem trećeg kvartala BKS je ostvarila dobit od 66 milijuna eura, a bilanca stanja je bila oko 10,4 milijarde eura. 

Najčitaniji članci