Obavijesti

News

Komentari 5

Rijeka za prvu polovicu godine ima višak od 42,9 milijuna kuna

Rijeka za prvu polovicu godine ima višak od 42,9 milijuna kuna

Riječki gradonačelnik Marko Filipović ocijenio je da izvještaj o izvršenju proračuna u prvom polugodištu svjedoči o stabilnosti proračuna te činjenici da će do kraja godine Grad Rijeka uspjeti ostvariti višak prihoda

VIDEO

U prvom polugodištu ove godine Grad Rijeka ostvario je višak prihoda od 42,9 milijuna kuna, istaknuto je u utorak na kolegiju riječkoga gradonačelnika, a kako je ocijenjeno, na veće ostvarenje prihoda utjecale su povoljnije ekonomske okolnosti nego što su bile u prvom polugodištu lani.

Riječki gradski proračunski prihodi su 516,2 milijuna kuna, a rashodi 473,3 milijuna, što znači da je ostvaren višak prihoda od 42,9 milijuna kuna, istaknuto je na kolegiju. Ostvareno je 42,7 posto godišnjeg plana prihoda i 40,1 posto planiranih rashoda.

Pročelnik Odjela za financije Ante Mađerić rekao je kako se očekuje da će se i na razini cijele godine ostvariti višak prihoda, dijelom i zbog očekivanog nešto većeg izvršenja proračuna u drugoj polovici godine.  

Prihodi i primitci proračuna za prvih šest mjeseci 2021. veći su za 29,3 milijuna kuna, ili šest posto u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. Na veće ostvarenje prihoda utjecale su povoljnije ekonomske okolnosti nego što su bile u prvom polugodištu 2020., kada je nastupila pandemija i prouzročila zatvaranje gospodarstva te opću ekonomsku krizu, istaknuto je na kolegiju gradonačelnika.

Pročelnik Mađerić izvijestio je da su ukupne dospjele nepodmirene obveze Grada 30. lipnja 2021. bile 51,8 milijuna kuna te da su manje za gotovo 26 milijuna, ili 33 posto u odnosu prema kraju protekle godine, što je ocijenio najvažnijim podatkom o poslovanju Grada Rijeke u prvom polugodištu. 

Rijeka postaje središte za inovacije u brodogradnji
Rijeka postaje središte za inovacije u brodogradnji

Riječki gradonačelnik Marko Filipović ocijenio je da izvještaj o izvršenju proračuna u prvom polugodištu svjedoči o stabilnosti proračuna te činjenici da će do kraja godine Grad Rijeka uspjeti ostvariti višak prihoda i time ispuniti plan pokrića gubitaka iz proteklih godina. 

Gradonačelnik je, komentirajući učinke porezne reforme na gradske proračunske prihode, podsjetio da je procijenjeni gubitak riječkog proračuna oko 20 milijuna kuna na godišnjoj razini samo od mjere poreznog rasterećenja plaća osoba mlađih od 30 godina.

 „Naravno da pozdravljamo smanjenje poreznih davanja za građane, ali uvijek to biva na račun jedinica lokalne samouprave i bit će jako teško nadoknaditi ovih 20 milijuna kuna za sve planirane projekte i programe“, istaknuo je Filipović.

„U dosadašnjih 100 dana mandata odradili smo puno posla na definiranju novih prostora za dječje vrtiće i zapošljavanja u njima, a time fokus polako usmjeravamo prema odgoju i obrazovanju. Tu su bitna znatna ulaganja da bi se ostvarilo sve iz izbornog programa, a to se prije svega odnosi na upis djece u vrtiće i povećanje izdvajanja za sport", rekao je gradonačelnik Filipović i dodao da će u proračunu za iduću godinu, koji je u izradi, biti vidljivi pomaci u tom smjeru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.