Obavijesti

News

Jack Daniel's destilerija slavi svoj 150. rođendan

Jack Daniel's destilerija slavi svoj 150. rođendan
1

Proslavi 150 godina Jack Daniel's destilerije pridružuje se i Hrvatska

Jack Daniel's destilerija, iz koje izlazi najprodavaniji viski na svijetu, slavi 150 godina postojanja, a globalnoj proslavi pridružuje se i Hrvatska. Prije stoljeće i pol destileriju je u gradiću Lynchburg u saveznoj državi Tennessee registrirao Jasper Newton „Jack“ Daniel, čime je nastala prva registrirana destilerija viskija u Americi.

U skladu s tradicijom koju je utemeljio Jack Daniel kao prvi majstor destiler, proizvodnja Jack Daniel's viskija počinje s vodom koja izvire iz špilje u neposrednoj blizini destilerije. Uz izvrsnu vodu koriste se i najkvalitetniji kukuruz, ječam te raž i vlastiti kvasac. Nakon perioda fermentacije, kaša se destilira do 70% udjela alkohola, a potom prolazi omekšavanje kap po kap kroz tri metra sloja drvenog ugljena od javora. Viski se potom ulijeva u bačve u kojima dozrijeva sve dok majstor destiler ne procijeni da je sazrio za punjenje u boce. To ne može biti za manje od četiri godine.

Bačve za Jack Daniel's izrađuju se isključivo od američkog bijelog hrasta, a kako se rade ručno, ne postoje dvije identične. Unutrašnjost bačve spaljuje se prije punjenja, čime se otvaraju pore i karameliziraju prirodni šećeri iz drveta. Upravo to doprinosi posebnoj aromi Jack Daniel’s viskija. Nakon punjenja dozrelog viskija u boce, iskorištene bačve prodaju se proizvođačima škotskog viskija, piva i ljutih umaka kojima, preostala aroma Jack Daniel'sa u drvetu bačve, uvelike poboljšava okus.

Viski Jack Daniel’s danas je prisutan u 160 zemalja svijeta, a u nekima od njih proslava obljetnice već je počela lovom na najpoznatiju bačvu na svijetu, tzv. „barrel hunt“, kojoj se uskoro pridružuje i Hrvatska.

Potraga za ukupno 150 bačvi skrivenih u 50 država svijeta počela je 1. srpnja u Lynchburgu, gdje je destilerija Jack Daniel'sa smještena i danas. Destilerija se od 1972. godine nalazi i u američkom Nacionalnom registru povijesno važnih mjesta.

Više informacija nađite na službenoj Facebook stranici Jack Daniel'sa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.