Rabljanin Marin Matijević (34) krpom lovi hobotnice, a otkriva i kako one koji se izgube na otoku može spasiti galebovo jaje te kako je ježeva ikra prava delikatesa
Robinson s Raba: Znam kako preživjeti na pustom otoku...
Možeš to pojesti, ništa ti neće biti, rekao mi je Rabljanin Marin Matijević (34) držeći u ruci prepolovljenog morskog ježa iz kojeg se zlatila ikra. Oštrim vrhom džepnog nožića izvadio ju je iz ljuske. Kušali smo oboje. Pomalo sluzav i spužvast komadić mesa brzo se otopio u ustima, ali ostao mi je prilično neugodan okus. Marin, koji cijeli život plovi duž jadranske obale istražujući skrivene otočiće, još je neko vrijeme uživao u, po njemu, slatkastom okusu.
- Ježeva ikra pravi je specijalitet. Onaj tko zaglavi na pustom otoku najlakše će doći do hrane tako da iz mora izvadi nekoliko ježeva. Nema svaki jež ikru pa bi bilo dobro da pronađete samo one kojima su se među bodlje zavukli kamenčići. To je znak da se vjerojatno radi o ženkama koje imaju ikru, rekao je naš jadranski Robinson koji nas je svojom malom brodicom doveo na ogoljeli otočić Laganj, otprilike sat vremena vožnje od Raba. Na njemu će nam pripremiti pravi mali jelovnik za preživljavanje u divljini.