Obavijesti

News

Komentari 10

Roboti kirurzi u KBC Sestre Milosrdnice, zasad su na probi

Roboti kirurzi u KBC Sestre Milosrdnice, zasad su na probi
3

Sve operacije s robotom bile su uspješne i četiri do pet puta kraće. S velikom preciznošću dolazi do bilo koje točke u mozgu. Dva robotska sustava trenutačno su na probi, a kuput ćemo ih preko EU

VIDEO

Na Klinici za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice započela je nova, najsuvremenija era operativnih zahvata. Pristigla su na probu dva robotska sustava koji s apsolutnom preciznošću dopiru do bilo koje točke u mozgu.

Kako nam je rekao predstojnik Klinike, prof. dr. Krešimir Rotim, jedan sustav zove se “Stealth Autoguide” i namijenjen je takozvanim stereotaktičkim zahvatima na mozgu.

Apsolutna preciznost

U kombinaciji s već postojećim sustavom za neuronavigaciju “Stealth Station” tvrtke Medtronic, robot predstavlja najnapredniji sklop gdje se automatski ili robotizirano može s apsolutnom preciznošću doprijeti do svake točke u mozgu, bilo za potrebu biopsije, odnosno uzimanja dijela tkiva teško dostupnih tumora i onih u elokventnim regijama, ili pak prilikom funkcijskih operacija mozga.

Nakon zadanih parametara, odnosno usnimavanja u sustav radioloških snimki (CT ili MR), robotska ruka se, kaže prof. dr. Rotim, sama namješta u položaj, gdje onda kirurg uvodi biopsijsku iglu na prethodno određenu lokalizaciju. Drugi robotski sustav je operacijski mikroskop “Robotic Scope”, inovativno čudo tehnologije. Njime se upravlja pomoću posebne kacige i vizira koji kirurg nosi na glavi tijekom operacije. Tako kirurg ruke koristi samo za operiranje, a ne više za upravljanje mikroskopom.

- Robotic Scope izgleda vrlo futuristički i ima određene prednosti u odnosu na klasične mikroskope koje koristimo. Kod nas je trenutačno na validaciji, odnosno u fazi procjene koristi aparata u našoj svakodnevnoj neurokirurškoj praksi. U svibnju nam je najavljen i dolazak na probno korištenje trenutačno najpopularniji robot za operacije kralježnice ‘Mazor X’. Osobito je koristan pri minimalno invazivnim operacijama kralježnice - tumači prof. dr. Rotim.

Na probi su, ali kupit ćemo ih iz sredstava EU

Ovi robotski sustavi trenutačno su na probi u Vinogradskoj, ali još nisu u svakodnevnoj upotrebi.

No uskoro će biti jer je Ministarstvo zdravstva najavilo da će ih kupiti iz sredstava EU.

- Ovih nekoliko operacija koje smo do sada obavili uz pomoć robota bile su izuzetno uspješne. Posebice je uspješna bila tumorska biopsija kod bolesnika s gliomskim tumorima mozga radi uzimanja uzorka tumorskog tkiva, uspostavljanja patohistološke dijagnoze i planiranja daljnjeg liječenja. Svi su se pacijenti vrlo brzo i uspješno oporavili nakon operacija. Zahvat traje samo dvadeset minuta, bez krvarenja ili reza na koži, jer je riječ tek u ubodu tankom iglicom - kaže prof. dr. Rotim dodajući kako standardni klasični zahvati znaju trajati do sat i pol te se stoga s robotima može tretirati puno više pacijenata, čime se racionalizira cijeli sustav.

Robot kao pomoć kirurgu

Robotski sustavi nisu zamišljeni za samostalno programirano izvođenje neurokirurških zahvata, nego je njihova uloga prije svega usmjerena na pomoć kirurgu tijekom zahvata. Stoga se govori o robotski potpomognutim neurokirurškim zahvatima.

Robot nikako nije, kaže prof. dr. Rotim, niti treba biti zamjena za kirurga, koji i nadalje ima glavnu riječ pri planiranju i izvođenju zahvata.

No unatoč visokim troškovima nabave i korištenja robotskih sustava, sve ovo može dodatno unaprijediti zdravstvenu uslugu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.