News

Komentari 33

Rodila se sa 980 grama, danas osvaja medalju za medaljom...

Rodila se sa 980 grama, danas osvaja medalju za medaljom...

PALČICA SA 100 MEDALJA Učenica petog razreda požeške osnovne škole svakodnevno pješači tri kilometra do sportske dvorane na trening. Angelica Legac s 11 godina ima više od 100 medalja...

Volim judo i tim sportom počela sam se baviti još dok sam bila u vrtiću. Sad idem u 5. razred Osnovne škole Antuna Kanižlića u Požegi, veselo nam govori Angelica Legac (11).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pred vlasnicom žuto-narančastog pojasa poredano je više od stotinu medalja. Toliko ih je od vrtića do danas osvojila na raznim natjecanjima. Ima ih zlatnih, srebrnih, brončanih, s natjecanja u svim zemljama u bližem okruženju, ali i u Austriji i Rumunjskoj. Osim medalja, koje teško može i uzeti u ruke, ova marljiva djevojčica do sada je dobila desetak pehara i priznanja. Čak tri puta zaredom bila je najperspektivnija mlada sportašica u Požegi.

- Volim judo i tim sportom počela sam se baviti još u vrtiću. Sad sam učenica petog razreda i taj sport meni je najdraži - kaže Angelica.

Majka Manuella Devčić (33) beskrajno je ponosna na kćer, za koju kaže da je sitna ali dinamitna. Malo tko zna da je Angelica prije 11 godina rođena u Rijeci kao palčica, sa tek 980 grama. Prvih mjesec i pol dana života provela je u inkubatoru zbog nemogućnosti samostalnog disanja. Za život se izborila, a i danas je iznimno nadarena djevojčica, vrlo dobra učenica, vrhunska sportašica, puna empatije prema drugima. -

Odlazi na treninge do sportske dvorane udaljene oko tri kilometra od kuće u kojoj živimo. Na treninge pješači, nerijetko se vraća kući kasno navečer, tušira se, večera i ide leći jer ujutro mora u školu. Govorili su mi da je ispišem, da su joj treninzi prenaporni, ali ona za to ne želi ni čuti. Ne želi odustati od juda - kaže mama.

Osim što intenzivno vježba i priprema se za crni pojas, djevojčica pomaže bolesnom dječaku, s kojim vježba.

- Imamo jednog dječaka koji je bolestan. Trener mi zadaje vježbe koje trebam raditi s njim i to mi je jako drago - kaže ova draga djevojčica, koja o judu priča s puno ljubavi, a o vještinama koje treba savladati govori kao da se radi o nekoj dječjoj igrici a ne o zahtjevnoj borilačkoj vještini.

Od juda, unatoč naporima, ne želi odustati

Sve što sam naučila ne smijem primijeniti na onima koji to nisu svladali jer bih ih mogla ozlijediti - ozbiljnim glasom kaže Angelica. A u svojoj obitelji nije jedina koja je talentirana za judo. Među njezinim sestrama Dolores (10) , Larisom (9) i Mijom (6) te braćom Branimirom (16) i Manuelom (4) bilo je još onih koji su osvajali medalje u judu, ali su zbog financijske situacije morali prestati trenirati.

- Zahvaljujući nesebičnoj pomoći trenera Dane i trenerice Irenke Milobara u Judo klubu Judokan Požega, moja Angelica još trenira i odlazi na natjecanja. Da njih nema, ja ne bih mogla financirati njezine treninge i natjecanja - skromno kaže majka Manuella.

Riječi hvale za vrijednu, marljivu i borbenu djevojčicu ima i njezin trener Dane Milobara.

- Angelica je vrlo vrijedna i uporna sportašica.

Njezina je kuća tri kilometra udaljena od dvorane u kojoj treniramo. Na treninge dolazi pješice, kad je ljepše vrijeme i biciklom. No kad pada kiša, ne može doći na trening. Unatoč tome, svojim radom i upornošću ona uspijeva baš sve nadoknaditi. Dobra je i požrtvovna sportašica, ali malo je povučena u sebe. Mi u klubu imamo pedesetak članova i zaista nastojimo prebroditi sve, pa i imovinske razlike. Trudimo se kod djece razviti osjećaje jednih za druge. Prezadovoljni smo rezultatima koje Angelica postiže, a vjerujte mi, njezino vrijeme tek dolazi – u dahu nam je rekao Dane Milobara. Trenerica Irenka Milobara Angelicu je upoznala kao petogodišnju djevojčicu. U to vrijeme još je pohađala vrtić.

– Doveli su je i u početku je sve to bila igra. Ali vrlo brzo se uočilo kako je Angelica iznimno talentirana za judo. U početku joj je nedostajalo samopouzdanja, najvjerojatnije zbog situacije u obitelji. Bila je jako povučena, ali uspjeli smo je iz toga izvući. Pomažemo joj koliko je to u našoj moći, što činimo i s drugim članovima kluba. Ljudski je pomoći, posebice onima koji se istinski trude nešto postići – rekla je Irenka Milobara.

Ali nije judo jedino što zanima Angelicu. Ona i prekrasno pjeva. Prema onome što se uživo moglo čuti i vidjeti na njezinu YouTube kanalu, i tu joj se smiješi uspjeh.

– Angelica se prijavila za novu sezonu ‘Supertalenta’. Poslala im je svoj videomaterijal i organizatori su nam potvrdili da je ušla u prvi krug.

Inače, ona je veliki fan Maje Šuput, zna sve njene pjesme, ali i pjesme drugih izvođača. Ponosna sam na svaki Angelicin uspjeh. Bila bih najponosnija kad bi moju djevojčicu prihvatili i u školi, kad bi shvatili koliko je ona dobro biće, koje samo želi biti dio njih i dati im sve od sebe – kaže mama Manuella.

Pjeva i ima YouTube kanal

Angelicu zanima i pjevanje, što se može i vidjeti na njezinu YouTube kanalu.

- Prijavila se za novu sezonu ‘Super talenta’ i potvrdili su nam da je ušla u prvi krug. Ponosna sam na svaki njen uspjeh - kaže mama.

Najčitaniji članci