Obavijesti

News

Rodila je kod kuće, bebu su oživljavali putem do bolnice i u bolnici. Nisu je uspjeli spasiti

Rodila je kod kuće, bebu su oživljavali putem do bolnice i u bolnici. Nisu je uspjeli spasiti

Kad su liječnici Hitne medicinske pomoći stigli na adresu na području Ivanca, zatekli su rodilju i bebu bez znakova života. Rodilju su radi komplikacija pri porođaju zadržali u bolnici

VIDEO

Molim vas, ostavite nas na miru, nikakve izjave nitko od nas neće davati. Poštujte to, rekla nam je članica obitelji iz koje je tragično preminulo novorođenče.

Kako je izvijestila varaždinska policija, u ponedjeljak oko 8.20 sati njihov Operativno-komunikacijski centar zaprimio je dojavu liječnice ekipe Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije da su intervenirali na ivanečkom području kod žene koja je rodila muško dijete.

- Kako dijete nije davalo znakove života, reanimirali su ga tijekom prijevoza u Opću bolnicu Varaždin, gdje je reanimacija nastavljena, no nakon dulje reanimacije, nažalost, proglašena je smrt. U bolnicu su također prebacili i ženu koju su liječnički zbrinuli i zadržali na daljnjem liječenju - priopćila je varaždinska policija. I dalje su nejasne sve okolnosti ovog nesretnog događaja, koji je duboko potresao žitelje ivanečkog kraja.

Iz varaždinske bolnice na naš upit odgovorili su da je u ponedjeljak u 7.15 sati kolima Hitne medicinske pomoći na Odjel ginekologije dovezena pacijentica koja je rodila kod kuće, zajedno s djetetom bez znakova života.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Prema navodima liječnika HMP-a, dijete nakon porođaja nije zaplakalo. Prema navodima supruga, gospođa je rodila kod kuće u prisustvu doule, no na nadležnim tijelima je da utvrde pod kojim okolnostima i u čijem prisustvu je rodilja rodila - rekli su iz bolnice.

- Opća bolnica Varaždin i Stručni kolegij Službe za ginekologiju nikako ne podržavaju porođaje izvan bolnice, pogotovo ne pod vodstvom nestručnih osoba, jer se kod svakog porođaja mogu dogoditi nepredviđene situacije na koje se odmah mora odgovoriti, što je moguće jedino u rodilištu. Rodilja je radi komplikacija pri porođaju hospitalizirana u Službi za ginekologiju Opće bolnice Varaždin - poručuju.

Od susjeda mladog bračnog para doznajemo kako ženi ovo nije bio prvi porođaj. Već je jednom rodila dječaka, i to u bolnici. Zbog čega su se roditelji ovaj put odlučili na porođaj kod kuće nije poznato.

Iz Hrvatske udruge doula kažu da njihove članice nisu nazočile događaju.

- Za tragični slučaj smo saznale iz medija. Sve članice Hrvatske udruge doula potpisuju Etički kodeks u kojem je striktno zabranjeno prisustvovanje neasistiranim porodima te također djeluju prema protokolima u slučaju da prođaj krene brzo, a još nisu stigle do bolnice. Protokol uvijek nalaže da se kontaktira čim prije medicinska ustanova ili hitna pomoć jer doule nisu medicinska podrška. Izrazito nam je žao što se desila ova tragedija. Mi kao Udruga činimo sve u svojoj moći da educiramo i mentoriramo doule da budu emotivna podrška rodiljama, a da ostave medicinski dio poroda medicinskim stručnjacima - kaže Anita Budak, predsjednica Hrvatske udruga doula. 

Na stranici Savjetovališta Varaždin pojašnjeno je da je doula "educirana i iskusna profesionalka koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci i obitelji tijekom trudnoće i poroda te emocionalnu i praktičnu potporu tijekom razdoblja babinja."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a