Obavijesti

News

Komentari 91

Roditelji bijesni: Zašto nam djeca pjevaju vjersku pjesmu protiv debelog Djeda Mraza?!

Roditelji bijesni: Zašto nam djeca pjevaju vjersku pjesmu protiv debelog Djeda Mraza?!

U jednoj školi u zagrebačkoj okolici inzistiraju da učenici izvode pjesmicu posvećenu vraćanju vjerskih vrijednosti Božiću. Pjesmica je hit na YouTubeu, no ne slažu se svi s tim

VIDEO

"Vratite nam malog Isusa / Vratite nam sina Božjega / Na proslavi ovoj fali glavni lik / Fali slavljenik /Orašar je super, stvarno je / Al' ne može zamijenit' jaslice / U njima je poanta / Glavni lik / Pravi slavljenik

Ma, super su kolači / Fritule / Okićene jelke / Lampice / Zabave i fešte, priredbe / Božićne čarolije

I zabavan je taj neki čudni djed / Podebeo stvor, duge brade, sjed / Darove on nosi djeci svoj / Osim gladnoj afričkoj

Od lažnog sjaja blješti / Cijeli grad / Kobasice i vino svugdje naći ćeš sad / Lumpa se i gušta adventiranje/ Uuz malog kralja skrivanje

Novac tu se slavi kao Bog / Kupi, kupi više ovog, onog i tog / Pred kamerama daruj siromašnog / Pa brzo s tim na face il' blog"

Ovo su stihovi trenutno vrlo popularne dječje pjesme "Vratite nam malog Isusa" koju izvode dva zagrebačka dječja zbora Kikići i Genialci. Pjesmica je u 11 dana na YouTubeu dostigla gotovo 150.000 pregleda, izvođena je i u zagrebačkom adventskom programu na Trgu bana Jelačića, a komentari su izuzetno pozitivni, od toga da je treba prevesti na sve svjetske jezike, do toga da se napokon "pjeva o pravim stvarima". Pjesmu je napisala profesorica Maja Rogić, voditeljica zbora Kikići, inače autorica više stotina pjesama u kompozicija, među kojima je i ona "Želim život" za Zakladu Ana Rukavina.

- Ova pjesma nastala je na kraju prošlogodišnjeg adventa. S obzirom da smo dosta pjevali na adventu, primijetili smo da definitivno fali malog Isusa. I to je bila motivacija za ovakvu pjesmu - komentirala je za Hrvatsku katoličku mrežu.

No ne slažu se svi s tim.

Našoj redakciji obratili su se roditelji učenika jedne osnovne škole u okolici Zagreba.

Njihova djeca, u nižim razredima (podaci poznati redakciji), za božićnu školsku priredbu trebaju naučiti upravo ovu pjesmicu. Ako je ne žele naučiti, čak i oni koji ne pohađaju vjeronauk, ne mogu sudjelovati u nastupu.

- To nam je zaista neprihvatljivo. Djeca su dobila papir s tekstom koji niti ne shvaćaju, a kamoli da bi ga pjevali. I kako im objasniti da neće nastupati na priredbi? No prvenstveno smo protiv nametanja ovakvih ružnih ideja, o debelom Djedu Mrazu koji ne daruje afričku djecu, lažnom sjaju itd. Da ne govorimo o tome da se pjesma izrazito vjerskog karaktera nameće čak i djeci drugih vjeroispovijesti - kažu nam sugovornici.

Ističu kako nisu sigurni kome da se obrate, jer školsku priredbu organizira vjeroučiteljica, a oni se boje da se njihovoj djeci ne "obije o glavu" njihovo nezadovoljstvo. Kontaktirali smo upravu navedene škole, pa čim dobijemo odgovor, objavit ćemo ga.

Razgovarali smo i s još nekoliko ravnatelja u zagrebačkim osnovnim školama. Kako nam kažu, božićne predstave rganiziraju se prema dogovoru u upravi i zbornici. Mnogi odabiru da priredbu organiziraju vjeroučiteljice i vjeroučitelji, ili npr. profesorice i profesori povijesti, zbog tradicije, no to nije nekakva obavezna praksa.

Svodi se na to tko ima praksu, dobro radi u timu i organiziran je, kažu nam ravnatelji. No nitko se dosad nije susreo sa sličnim primjerom, niti ovom pjesmom. Kažu nam i kako stihovi sigurno nisu primjereni za izvođenje u školi, koja bi trebala njegovati multikulturalnost i zajedništvo.

- Naravno da je Božić jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, no proslava u školi prvenstveno je slavljenje zajedništva, empatije, dijeljenja radosti. Ovi stihovi mi ne djeluju prigodno i poticajno - kaže nam jedna ravnateljica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa