Roditelji biraju: 'Do dopunske ne može na tisuće školaraca' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 5

Roditelji biraju: 'Do dopunske ne može na tisuće školaraca'

Roditelji biraju: 'Do dopunske ne može na tisuće školaraca'
1

Osnovnoškolcima se savjetuje da pomoć potraže u dopunskoj nastavi, a srednjoškolcima da na stranicama Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja riješe ispitne kataloge...

VIDEO

Kad radite za 5000 kuna, razumljivo je da pokušavate osigurati dodatna primanja. Učitelji to rade kroz instrukcije kad ih već država ne želi primjereno platiti, oštro poručuju iz sindikata Preporod.

Smatraju da su instrukcije, pogotovo one za državnu maturu, danas oblik javno-privatnog partnerstva. Brojne slabosti javnog školstva u Hrvatskoj, objašnjavaju, rješavaju se u “pet do dvanaest” roditeljskim, odnosno privatnim novcem.

- Nikoga pritom ne brine nejednakost kojoj su učenici izloženi. Djeci imućnijih roditelja dostupno je puno toga, o čemu djeca slabijeg imovinskog statusa mogu samo sanjati - kaže Željko Stipić iz sindikata Preporod. Rješenje vidi u dopunskoj nastavi unutar škole. Ipak, napominje da postoje učenici koji je ne žele pohađati, ali zato uzimaju satove instrukcija.

- Valjda se roditelji u tim slučajevima vode krivom predodžbom da je privatna usluga bolja od javne - napominje Stipić, no to je, kako tumači, samo dio problema.

- Nije zanemariv ni broj onih koji u instrukcijskom plimnom valu vide i priliku za sebe. Prosvjetnu vlast ovo pitanje uopće ne zanima. U suprotnom bi se u ovih deset godina pronašlo rješenje za nedostatan broj dopunske nastave  u srednjim školama. Zbog administrativne zamjere, prema kojoj je broj sati i dopunske i dodatne nastave limitiran brojem razrednih odjela, dopunska je nastava nedostupna tisućama i tisućama srednjoškolaca - ističe Stipić.

U Ministarstvu obrazovanja, pak, ne raspolažu podatkom o točnom broju učenika koji pohađaju instrukcije, bilo u osnovnoj školi ili kao priprema za maturu. Osnovnoškolcima savjetuju da pomoć u učenju potraže u dopunskoj nastavi, a srednjoškolcima da na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja riješe ispitne kataloge i tako provjere svoje znanje.

- Kad se uvodila državna matura, inzistirao sam da se u školama organizira dopunska nastava kao priprema za državnu maturu, što je bilo izuzetno važno učenicima četverogodišnjih strukovnih škola. Neki učenici i roditelji ipak to ne prihvaćaju i plaćaju instrukcije. Problem je što je broj sati dopunske nastave u školama ograničen - kaže Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.