Obavijesti

News

Komentari 5

Roditelji biraju: 'Do dopunske ne može na tisuće školaraca'

Roditelji biraju: 'Do dopunske ne može na tisuće školaraca'
1

Osnovnoškolcima se savjetuje da pomoć potraže u dopunskoj nastavi, a srednjoškolcima da na stranicama Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja riješe ispitne kataloge...

VIDEO

Kad radite za 5000 kuna, razumljivo je da pokušavate osigurati dodatna primanja. Učitelji to rade kroz instrukcije kad ih već država ne želi primjereno platiti, oštro poručuju iz sindikata Preporod.

Smatraju da su instrukcije, pogotovo one za državnu maturu, danas oblik javno-privatnog partnerstva. Brojne slabosti javnog školstva u Hrvatskoj, objašnjavaju, rješavaju se u “pet do dvanaest” roditeljskim, odnosno privatnim novcem.

- Nikoga pritom ne brine nejednakost kojoj su učenici izloženi. Djeci imućnijih roditelja dostupno je puno toga, o čemu djeca slabijeg imovinskog statusa mogu samo sanjati - kaže Željko Stipić iz sindikata Preporod. Rješenje vidi u dopunskoj nastavi unutar škole. Ipak, napominje da postoje učenici koji je ne žele pohađati, ali zato uzimaju satove instrukcija.

- Valjda se roditelji u tim slučajevima vode krivom predodžbom da je privatna usluga bolja od javne - napominje Stipić, no to je, kako tumači, samo dio problema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nije zanemariv ni broj onih koji u instrukcijskom plimnom valu vide i priliku za sebe. Prosvjetnu vlast ovo pitanje uopće ne zanima. U suprotnom bi se u ovih deset godina pronašlo rješenje za nedostatan broj dopunske nastave  u srednjim školama. Zbog administrativne zamjere, prema kojoj je broj sati i dopunske i dodatne nastave limitiran brojem razrednih odjela, dopunska je nastava nedostupna tisućama i tisućama srednjoškolaca - ističe Stipić.

U Ministarstvu obrazovanja, pak, ne raspolažu podatkom o točnom broju učenika koji pohađaju instrukcije, bilo u osnovnoj školi ili kao priprema za maturu. Osnovnoškolcima savjetuju da pomoć u učenju potraže u dopunskoj nastavi, a srednjoškolcima da na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja riješe ispitne kataloge i tako provjere svoje znanje.

- Kad se uvodila državna matura, inzistirao sam da se u školama organizira dopunska nastava kao priprema za državnu maturu, što je bilo izuzetno važno učenicima četverogodišnjih strukovnih škola. Neki učenici i roditelji ipak to ne prihvaćaju i plaćaju instrukcije. Problem je što je broj sati dopunske nastave u školama ograničen - kaže Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)