Obavijesti

News

Komentari 66

Roditelji djece s poteškoćama: Vlado, problem ste vi, a ne oni

Roditelji djece s poteškoćama: Vlado, problem ste vi, a ne oni
7

Roditelji djece s posebnim potrebama iz svih dijelova Hrvatske prosvjedovali su ispred Vlade. Traže da se uzmu u obzir njihovi zahtjevi te da im se promijeni status

VIDEO

Roditelji djece s posebnim potrebama iz svih dijelova Hrvatske prosvjedovali su u petak na Markovom trgu kako bi vlada uzela u obzir njihove zahtjeve i izmijenila zakone o njihovom statusu. Oni najvažniji među zahtjevima su da se djeci omogući normalna socijalizacija, odnosno, da mogu ići u vrtić te da status roditelja skrbnika bude fleksibilniji.

- Moja Selina ima 11 godina i ima cerebralnu paralizu, a ja ne mogu dobiti status roditelja skrbnika jer je ona četiri sata u školi. A ja se pitam što je s ostalih 20 sati? Zanima me tko se o njoj brine tih 20 sati - požalila se Sabina Lončar, inače inicijatorica prosvjeda. 

'Mojoj kćeri s cerebralnom paralizom onemogućena je socijalizacija'

Isti problem ima i Nataša Čizmešija iz Petrinje. Njena šestogodišnja curica Iva ima cerebralnu paralizu, a ona već deset mjeseci čeka na rješenje svog statusa roditelja skrbnika.

- Još čekamo rješenje, procedura je duga. No, to nam nije jedini problem. Želim da Iva postane ravnopravan član društva, a to je jako teško bez socijalizacije koja joj je onemogućena. Dvije godine se borimo da bude dva sata u vrtiću i da ja to vrijeme budem uz nju, ali nisam naišla na dobru volju - rekla je Nataša Čizmešija koja zbog hladnoće iz Petrinje nije na prosvjed povela i Ivu.

'Zbog autizma nijedan vrtić ne želi primiti mojeg sina'

- Samo imam želju da se igra s drugom djecom i da ne bude stigmatizirana - požalila se Nataša. Zbog autizma u vrtić nisu primili ni četverogodišnjeg Ervina Barakovca. Njegova majka Nives ističe kako ga ni jedan vrtić ne želi primiti, a ona samo želi da se on socijalizira.

Bandić obećao pomoći roditeljima iz Zagreba

Roditelje je došao podržati i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Kratko se zadržao, a obećao je svim roditeljima koji su iz Zagreba da će im pomoći. 

- On je jedini došao i podržao nas. Zahvalni smo mu zbog toga - rekla je Ana Pejić iz Varaždina čijem su 11- godišnjem sinu odbili pravo na pelene. 

Bandiću su se za pomoć obratili i oni koji nisu iz Zagreba, ali on je rekao da njima ne može pomoći. 

- Iz Duge Rese sam pa mi ne može pomoći, a status roditelja skrbnika mi još nije rješen - požalila se Ivana Novosel. 

Milanka Opačić: Vlada će uvažiti i razmotriti njihove zahtjeve

Ministrica Milanka Opačić obećala je roditeljima djece s posebnim potrebama da će Vlada uvažiti njihove zahtjeve i razmotriti ih. Idući sastanak, kako je najavila, održat će se krajem siječnja 2013. godine. Dodala je da u travnju iduće godine ide promjena zakona o kategorizaciji dobivanja statusa roditelja skrbnika te da roditelji više neće morati ići na vještačenja već će vještaci dolaziti k njima. 

'Barem nas je netko doživio i čuo'

- Barem nas je netko doživio i čuo, a sada ćemo vidjeti hoće li održati obećanje - zaključila je Iva Čizmešija, majka koja deset mjeseci čeka na rješenje svog statusa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi