Obavijesti

News

Komentari 38

"Roditelji na žalost, nekad ne prepoznaju važnost liječenja"

"Roditelji na žalost,  nekad ne prepoznaju važnost  liječenja"
1

Ministar Kujundžić rekao je u ponedjeljak kako ne treba trčati sa zakonskom mogućnšću oduzimanja skrbi te da će se to uz razgovor i objašnjenja 'otkoniti'

VIDEO

O slučaju djevojčice (10) sa osteosarkomom, čiji roditelji odbijaju klasično liječenje kemoterapijom u ponedjeljak se oglasio i ministar zdravstva Milan Kujundžić. 

- Na žalost, nekada roditelji u svom očaju i strahu ne prepoznaju važnost liječenja i vremena - rekao je ministar komentirajući pokušaj majke da spriječi liječenje teško bolesne kćeri u Klinici za dječje bolesti.

Dodao je i kako će prvo skupiti više informacija i pokušati pomoći i djevojčici  i majki, prenosi RTL.

Oko mogućnosti da se djevojčicu liječi u inozemstvu rekao je da je potrebna suglasnost HZZO-a koji po potrebi organizira i prijevoz, uključujući zrakoplove. Misli i kako ne treba trčati sa zakonskom mogućnošću oduzimanja skrbi majci. Kaže da će se uz razgovor i objašnjenja "sve to otkloniti".

Majka dovela kćer u bolnicu i odbija liječenje kemoterapijom
Majka dovela kćer u bolnicu i odbija liječenje kemoterapijom

Djevojčica je za svoju dijagnozu saznala ljetos. Dok je ljetovala u Dalmaciji, odmah je prebačena u zagrebačku bolnicu, a njezina je obitelj krenula razmatrati liječenje u inozemstvu. Otvorena je i Facebook stranica, pokrenuta široka akcija za pomoć kojoj su se pridružile i osobe iz javnog života i prikupljene su stotine tisuća kuna. 

Međutim, u pozadini priče nalazi se dramatična borba liječnika i majke koja ne vjeruje u uspješnost standardnog liječenja karcinoma te se izričito protivi kemoterapijama koje su dio terapije. Liječnici iz zagrebačke Klaićeve bolnice rekli su za Jutarnji kako se radi o "ekstremnijem slučaju" u kojem roditelj brani klasično liječenje. Zbog toga su, kako bi mogli nastaviti s terapijama, zatražili pomoć socijalne službe te o svemu obavijestili nadležna ministarstva, kao i pravobraniteljicu za djecu. 

- Nevjerojatan je niz pokušaja majke da nas spriječi u liječenju teško bolesne kćeri kojoj liječenje treba odmah jer joj svako otezanje davanja terapije i operativnog zahvata smanjuje šanse za preživljavanje. Majka pak tvrdi da je kemoterapija otrov i zato je ne smijemo davati njezinoj kćeri. Magnetska rezonanca zrači i ne želi da je zračimo, najavljuje da će odvesti dijete na liječenje u Tursku, no to se ne događa, čak poziva javno Torcidu i Bad Blue Boyse da krenu na bolnicu s pajserima i bokserima... - ispričali su u Klaićevoj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u