News

Komentari 332

Roditelji Stephanie Milde: Ne daju nam da damo novac Maši

Roditelji Stephanie Milde: Ne daju nam da damo novac Maši

Maši (5) hitno treba novac za odlazak na operaciju. Potrebno joj je milijun kuna. Obitelji Milda taj novac je ostao od liječenja Stephanie, no država ga ne da Maši

Ne znam što bih više rekla. Sramotno je gdje mi živimo i kakvi su tu zakoni. Mi Maši Lučić ne možemo tim novcem nikako pomoći. Nema načina, očajna je Anita Milda.

Njezina kći Stephanie u rujnu je išla na operaciju u Chicago. Tad je Hrvatska za nju skupila oko tri milijuna kuna. Nasreću, djevojčica je sad dobro, sretna i vesela. Nakon što su u američkoj bolnici zbrojili sve troškove, od liječenja je ostalo 1,8 milijuna kuna. Sav taj novac stoji na računu Stephanie Milde, na koji se prvobitno i uplaćivao novac iz humanitarne akcije. Kako je Stephanie maloljetna, o novcu odlučuje Centar za socijalnu skrb. Roditelji su i prije odlaska u Chicago govorili kako će, ako ostane novca, osnovati zakladu za oboljele od ACM-a. Otkad su se vratili, nastoje ju pokrenuti, međutim hrvatska birokracija mora ponovno pokazati zube. Proces osnivanja zaklade traje već mjesecima. 

- Smijemo podignuti 10.000 kuna na mjesec, no opet ih ne smijem dati Maši. To je novac koji je uplaćen za Stephanie i samo za nju smijemo dizati. Dakle, svaku kunu moram pravdati računom lijeka ili bilo čega samo ako je za Stephanie. Pa sad vi meni recite tko je tu lud? Ja sam prošla sve to što prolazi Vlatka Lučić i znam s čime se mora nositi. Voljela bih joj dati novac, ali, evo, ne smijem. Ne postoji nikakav način. Nažalost - objasnila je Anita Milda. 

Potvrdila nam je to i odvjetnica Višnja Galešić. 

Rekla je kako Centar nema pravne osnove da prebaci novac na račun malenoj Maši. Iz Ministarstva uprave su objasnili kako je zahtjev obitelji Milda za osnivanjem zaklade još u obradi, a da će biti obrađen sukladno Zakonom. Dakle, ne zna se kad. Iz HZZO-a su odgovorili da nema nikakvih pomaka  u vezi odobrenja Maši da ide na liječenje uza inozemstvo. Ukratko, sve stoji, a ovom djetetu curi vrijeme. Nepovratno. No, Hrvatska još jednom spremno odvaja novac za malenu.

Pomozimo malenoj Maši!

U dva dana na humanitarni telefon 0609014 nazvalo je 14.000 ljudi. Na Mašin račun je do ponedjeljka ujutro uplaćeno 75.000 kuna. Treba joj milijun kuna da bi mogla otputovati u Chicago na liječenje kod doktora Davida Frima koji je pomogao Stephanie. Maloj Maši možete pomoći uplatom na njezin račun u RBA: 3114394615 ili IBAN: HR 6824840083114 394615.

Najčitaniji članci