Obavijesti

News

Komentari 0

Rohatinski: BDP će rasti jedan posto u idućoj godini

Rohatinski: BDP će rasti jedan posto u idućoj godini
1

Središnja banka spustila je procjenu rasta BDP-a u idućoj godini s dva na jedan posto. Tijekom ove godine iznosio je 2,5 posto. Na njega utječe kriza

VIDEO

Hrvatska narodna banka (HNB) korigirala je naniže svoju procjenu gospodarskog rasta u Hrvatskoj u 2009. s ranije predviđenih 2 na 1 posto, izjavio je u petak guverner HNB-a Željko Rohatinski.
U ovoj godini procjenjuje da će doći do usporavanja gospodarskog rasta na 2,5 posto (sa 5,6 posto 2007.), da će inflacija u prosincu ove u odnosu na isti mjesec lani pasti na 4 posto, a prosječna godišnja stopa inflacije biti oko 6,2 posto.
U središnjoj banci procjenjuju i da će u 2009. biti vrlo teško ostvariti bilo kakav realan rast izvoza roba i usluga, da bi uvoz mogao pasti za 5 posto, te da će deficit tekućeg računa platne bilance, koji je u ovoj godini povećan na 11 posto, u idućoj biti oko 9 posto BDP.a. U 2009. kaže guverner očekuje se mali, ali ipak rast, no, on će bitno ovisiti i o situaciji na financijskim tržištima u inozemstvu.
- Ako bi se situacija u inozemstvu zaoštrila, ako se skroman rast zaduženja u inozemstvu ne bi ostvario, u tom slučaju HNB je spremna na dodatnu politiku kreiranja domaće likvidnosti - poručio je Rohatinski.
Svjetska financijska kriza za sada se samo fragmentarno odrazila na nas, ali svojim prelijevanjem na realni sektor bitno će determinirati kretanja u 2009. godini, kaže guverner.
Ocijenio je uz ostalo da u financijskoj sferi dolazi do "kopernikanskog obrata" - nakon razdoblja intenzivnog priljeva kapitala i niske cijene, sada je kapitala manje i problem više nije kako ograničiti priljev već kako održati postojeću razinu.
Rast ukupnih kredita (unutarnjeg i vanjskog zaduženja), procjenjuje Rohatinski, u 2009. mogao bi biti prepolovljen, sa oko 16 posto u ovoj na oko 8 posto u idućoj godini. To će, održi li se inflacija na razini do 3,5 posto, biti sasvim dovoljno da se spriječi recesija i da krediti budu više u funkciji gospodarstva, smatra guverner. Najavio je da će HNB i dalje braniti stabilnost tečaja te da je u tom smislu središnja banka spremna angažirati i dio svojih deviznih rezervi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije