Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Roman uspješnica: ‘Ciganin, ali najljepši’ u finalu za nagradu

Kristian Novak jedan je od 13 autora koji se bore za prestižnu nagradu Fric koja će se dodijeliti 14. prosinca. Njegov roman je ujedno i jedan od 13 koji su ušli u zadnji krug...

Foto: Mirko Cvjetko

Ako je itko ove godine u Hrvatskoj književni hit, onda je to Kristian Novak s briljantnim romanom “Ciganin, ali najljepši”.

Njegov roman je ujedno i jedan od 13 koji su ušli u zadnji krug Nagrade Fric Expressa i sponzora Barcaffea. I nije 75.000 kuna ono što je najbitnije. “Evo, iskreno, književne nagrade jako su mi važne.

Daju golem poticaj za dalje. One bitnije nagrade, kao i javna pohvala neke kritičarske ili spisateljske veličine, za relativno mladog autora imaju inicijacijski značaj”, odgovorio nam je na direktno pitanje. On kaže da doista vodi računa o tome tko će ga čitati, ali tek nakon što je gotov s pisanjem romana.

“Razmišljanje o tome što će tko reći ili misliti inhibira”, kaže Novak. Vrlo vjerojatno u tome ima i pravo. Što bi inače bila posljedica situacija poput one kad je za njegov roman “Črna mati zemla” udruga U ime obitelji tražila da mu roman izbace s popisa školske lektire?

Foto: 24sata.hr

“Obradovao me je prijedlog popisa lektire s ‘Črnom mati zemlom’. Ali nisam slutio što mi se sprema. Mjesecima je trajala hajka, moja obitelj prošla je svašta i teško sam podnio što me se pljuje jer duboko vjerujem da ta priča nosi plemenito i časno breme”, objašnjava Novak te ističe da su se, ako je takvih i bilo, koji su očekivali da će u tom romanu pronaći “pornografiju”, jako razočarali. Njegov “Ciganin, ali najljepši” u svakom slučaju već je pobrao određeni broj priznanja.

Dotle da HNK u Zagrebu za sam kraj godine najavljuje premijeru kazališne predstave redatelja Ivice Buljana kojoj je Novakov roman predložak. Za roman Novak kaže da je pratio odnos između Roma i neromskog stanovništva izbliza još od djetinjstva, a da je o tome pisao kako bi se suočio sa svojim osjećajima glede kompleksnih međuljudskih odnosa u svome Međimurju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message