Obavijesti

News

Komentari 64

"Rončević nije oštetio državu, nego je uštedio 873.000 kuna"

"Rončević nije oštetio državu, nego je uštedio 873.000 kuna"
1

Novo suđenje Berislavu Rončeviću i pomoćniku Ivi Bačiću počelo je u svibnju. Danas su saslušani djelatnika MORH-a bila su 2004. godine u prvom Povjerenstvu...

VIDEO

Na ponovljenom suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i pomoćniku Ivi Bačiću u 'slučaju kamioni' u utorak su saslušani prvi svjedoci, piše HRT. Dvojica djelatnika MORH-a bila su 2004. godine u prvom Povjerenstvu, zaduženom za tehničke detalje kamiona koji će se nabavljati i popis tvrtki za pozivni natječaj. 

Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović zadovoljan je svjedočenjem. 

- Od tih svjedoka obrana je dobila ono što je najznačajnije. Da nijednu tvrtku u koju su oni uputili ponude, nije predložio ministar Rončević i pomoćnik Bačić. I druga stvar, kada su se postavljali taktičko-tehnički uvjeti, da je to, također, samostalna odluka povjerenstva. Dakle, bez utjecaja i upliva ministra i pomoćnika - rekao je. Do kraja tjedna saslušat će još šest svjedoka. 

Podsjetimo, Rončević je već bio nepravomoćno osuđen na četiri, a Bačić na dvije godine zatvora jer su kupnjom lošijih i skupljih 39 kamiona navodno oštetili Hrvatsku vojsku za 10,2 milijuna kuna. 

Vrhovni sud zatražio je novo suđenje zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Prvostupanjski sud je navodnu "štetu širokih razmjera" nastalu kupnjom Ivecovih kamiona utvrdio na hipotetičkom zaključku, odnosno tek na šansi ministarstva obrane da se ostvari povoljnija MAN-ova ponuda. 

Novo suđenje počelo je krajem svibnja na Županijskom sudu. U srpnju je čitana dokumentacija s prvog suđenja. Obrana će sada tvrditi ne samo da nisu krivi, već da su uvećali državnu imovinu za 873.000 kuna jer su Ivecovi kamioni kupljeni ispod cijene. 

Rončević je već tvrdio da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Stjepana Mesića te da MAN-ovi kamioni nisu zadovoljavali NATO standardima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.