Obavijesti

News

Komentari 47

Ronioci našli gusarski brod iz 19. stoljeća pun zlata i srebra?

Ronioci našli gusarski brod iz 19. stoljeća pun zlata i srebra?
7

Vjeruje se kako je na brodu Port-au-Prince velika količina bakra, srebra i zlata, zajedno sa srebrnim svijećnjacima, kadionicama za tamjan, raspelima i peharima

VIDEO

Ronioci s Tonge pronašli su olupinu broda za koji vjeruju da je slavni gusarski brod Port-au-Prince, koji je pun blaga potonuo u 19. stoljeću. Legenda kaže da su britanski brod Port-au-Prince, po dolasku na Tongu 1806. napali lokalni ratnici i po naređenju kralja Fina Ulukalala Drugog pobili većinu posade. Urođenici su s broda pokupili željezo i topove prije no što je kralj naredio da se brod potopi s blagom na njemu. Vjerovalo se da je brod zauvijek izgubljen dok ga slučajno nije pronašao jedan lokalni ronilac, piše Daily Mail.

- Olupina je sigurno Port-au-Prince, a blago je vjerojatno još uvijek netaknuto na njemu. Vjeruje se kako je na brodu velika količina bakra, srebra i zlata, zajedno sa srebrnim svijećnjacima, kadionicama za tamjan, raspelima i peharima - rekla je glasnogovornica ministarstva turizma Sandra Fifita. Dodala je kako je trup pronađene olupine obložen bakrom što znači da je napravljen u razdoblju između 1780. i 1850. godine kada je takvo prekrivanje korišteno kao zaštita od napada drugih brodova i morskog korova. 

Lokalni ronioci trenutno mapiraju mjesto pronalaska olupine prije nego što se krene u daljnje proučavanje broda.

Darren Rice, jedan od dvojice ronilaca koji su vidjeli olupinu, kaže kako se ona nalazi na grebenu nedaleko od otoka Ha'ano. To je područje inače poznato po nemirnom moru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ostalo je vrlo malo od broda, a u 200 godina olupina se razbacala po morskom dnu - rekao je Rice, koji nije želio otkriti previše, bojeći se da ne privuće lovce na blago. Uopće ne sumnja da se radi o brodu Port-au-Prince i da je na njemu blago:

- Samo je jedan brod nestao kod otočja Ha'apai, pa ako nije Port-au-Prince što je?

Brod je izvorno napravljen u Francuskoj, ali su ga Britanci 1805. oteli kod Port-au-Princea na Haitiju. Nakon toga je dobio dozvolu gusariti, odnosno napadati brodove britanskih rivala - Španjolske i Francuske - i krasti njihov tovar. U gotovo dvije godine, koliko je proveo na moru, Port-au-Prince je poharao španjolska naselja u Peruu i nekoliko španjolskih brodova. Potom je krenuo preko Pacifika na Tongu, gdje je skončao. 

Jedan član posade, dječak William Mariner preživio je masakr i postao miljenik kralja dobivši ime Toki Ukamea (Željezna sjekira). Proveo je četiri godine na Tongi prije no što se uspio vratiti u Veliku Britaniju. Svoje avanture prepričao je antropologu amateru Johnu Martinu koji je objavio knjigu "Priča o domorocima otoka Tonga". Knjiga je i danas jedan od glavnih izvora za povjesničare koji proučavaju pretkršćansku Tongu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a