News

Komentari 0

Rudari u BiH prekinuli štrajk, ugljen je skuplji 20 posto

Rudari u BiH prekinuli štrajk, ugljen je skuplji 20 posto

Rudnici u BiH, od kojih je većina u vlasništvu države, najveći su dužnici u državi. Samo za doprinose za mirovinsko, zdravstveno i druge obveze sedam rudnika u Federaciji BiH duguju 480 milijuna eura

Sindikati rudara i Elektroprivrede BiH sa sjedištem u Sarajevu postigli su u srijedu sporazum kojim je prekinut višednevni štrajk u rudnicima, kojima će se ugljen ubuduće plaćati 20 posto više kako bi se pomoglo sanirati njihova golema dugovanja.

Danima je u sedam rudnika bila prekinuta proizvodnja, što je prijetio posve poremetiti opskrbu električnom energijom u dijelu BiH kojega opskrbljuje elektroprivredna kompanija sa sjedištem u Sarajevu.

Vlada entiteta Federacije BiH i vodstvo Elektroprivrede BiH pristali su ispuniti 12 od 13 zahtjeva sindikata rudara, a odnose se na poskupljenje ugljena za 20 posto, povećanja plaća, ali i restrukturiranja rudnika.

"To je u ovom trenutku nešto što su sindikat radnika rudnika i radnici zajedno ponudili u borbi za radnička prava", rekao je predstavnik sindikata rudara u Federaciji BiH Sinan Husić.

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija izjavio da kompanija neće povećati cijenu električne energije za kućanstva u sljedećoj godini unatoč tome što će plaćati skuplji ugljen za svoje termoelektrane. Dodao je kako ne može jamčiti da cijena električne energije neće poskupjeti nakon 2022. godine.

Ranije su iz EP BiH sa sjedištem u Sarajevu najavili kako će biti viša cijena električne energije za gospodarstvo.

Najčitaniji članci