Obavijesti

News

Komentari 1
Foto: OPG Kalić
ZELENA MEDALJA

Rukama do uspjeha: 'Htjeli smo biti "robovi" na svojoj zemlji i boriti se za svoju obitelj'

Spletom tužnih i nesretnih okolnosti obitelj Kalić počela je 2014. obiteljski posao. Zbog djedove bolesti pokrenuli su uzgoj industrijske ekološke konoplje, od koje danas rade 40 proizvoda, a u kojima uživaju kupci diljem svijeta

Sadržaj donosi: Kaufland Hrvatska

Zvonimir Kalić zaljubljenik je u vlakove i kao dijete maštao je da će jednog dana biti strojovođa. Poslije, tijekom obrazovanja, u kojemu mu je izvannastavna aktivnost bila novinarstvo na školskom radiju, zamišljao je da će biti novinar, pa je s vremenom kod Zvonimira rasla i ljubav prema glazbi, te se ponadao da će postati poznati pjevač. No život je ispisao potpuno drugačiji poslovni put i danas se Zvonimir bavi poljoprivredom te sa svojom obitelji uzgaja ekološku industrijsku konoplju. 

Djedova bolest bila je prekretnica

Njihova obiteljska priča s proizvodnjom ekološke industrijske konoplje počela je 2014.godine. Zvonimirovi roditelji radili su u privatnom sektoru, a baka i djed živjeli su od poljoprivrede i uzgajali klasične ratarske kulture, poput soje i pšenice. Iako je odmalena imao dodira s poljoprivredom, u Zvonimiru je rasla želja da nastavi obrazovanje. Uz podršku roditelja završio je tri godine poslovne ekonomije i nakon toga diplomirao Međunarodne odnose i diplomaciju. 

- Tijekom mojeg studiranja obiteljski posao pogodila je recesija, roditelji su zatvorili firmu nakon 20-ak godina uspješnog rada, krizna situacija u obitelji, baka nas je naglo napustila, a prekretnica je bila djedova bolest. On je tad bio obolio od galopirajućeg tumora na mozgu. Kad su doktori dignuli ruke od njega, uz prognozu od samo mjesec dana života, pronašli smo spas u industrijskoj konoplji. Konzumacijom ulja konoplje, ekološkom prehranom i dijetom bez ugljikohidrata, djed je nakon 40 dana povratio snagu govora i hoda. Hrabro smo se borili kako bismo mu maksimalno pomogli i olakšali njegove bolove - opisuje nam Zvonimir. 

Industrijska konoplja i djedova bolest bili su važni  za Zvonimirovu obitelj jer su krenuli u nešto novo. Iako su mnoge obitelji budućnost potražile izvan Hrvatske, oni su, kaže nam naš sugovornik, htjeli biti robovi na svojoj zemlji, boriti se za obitelj i biti na korist mnogima oko sebe. 

- Posijali smo industrijsku konoplju na svim njivama koje je djed ostavio iza sebe, a koje su te prve godine dale velik vjetar u leđa najboljim prinosom sjemena konoplje u ekološkoj proizvodnji u cijeloj Hrvatskoj. Predivno imanje koje su baka i djed za života gradili oplemenili smo proizvodnjom i pogonom upravo za finalne proizvode od konoplje - navodi nam Zvonimir. 

Biljka od koje nastaje 50.000 proizvoda

U ponudi imaju više od 40 prehrambenih i kozmetičkih proizvoda, a brend Croaticanna je, kaže naš sugovornik, spoj tradicije i modernog, hrvatskog i izvornog. 

- Mi vjerujemo kako je industrijska konoplja čudesna biljka i biljka budućnosti. Osim prehrambenih ili kozmetičkih proizvoda, industrijsku konoplju možemo koristiti u tekstilnoj, građevinskoj, automobilskoj i mnogim drugim industrijama. Od nje možemo proizvoditi više od 50.000 proizvoda - ističe naš sugovornik. 

Sretan je, kaže, što danas radi posao koji voli, a uza sve to blagoslovljen je time što mu pomažu roditelji, Zvjezdana i Zdravko, te teta Jasna. Njih četvero su, simpatično ističe, pravi mali pogon na otvorenom.   

- Podijelili smo se u aktivnostima, maksimalno se trudimo i jednako uživamo u ovom poslu i proizvodnji. Ujedno sam zahvalan na svim prijateljima koji pomažu našoj proizvodnji na polju, pomažu nam u kopanju, ručnom branju, radovima u prirodnom sušenju. Svjesni smo kako je proizvodnja na polju zaista tvornica pod otvorenim nebom, ponekad se suočavamo i s određenim problemima, ali usprkos svemu hrabro idemo prema naprijed - dodaje Zvonimir. 

'Htjeli smo biti drugačiji'

Od samog početka obitelj Kalić odlučila se na ekološku proizvodnju. Htjeli su, s jedne strane, biti drugačiji, ali imati kvalitetnije finalne proizvode, koji nisu podložni tretiranjima pesticidima i herbicidima. Naime, Zvonimir je sa svojim proizvodom 2019. izabran za Najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika. Njegov je cilj, otkriva nam, plasirati Hrvatsku u visoka njedra Europe.

- S ponosom možemo izdvojiti hladno prešano ulje iz sjemenki, proteinski prah, brašno bez glutena, sjemenke oljuštene, neoljuštene, pržene/slane, čokoladne, čaj od lista, čaj od cvijeta, kombinaciju meda s konopljom, čokolade s konopljom, kolačića i krekera, do sapuna, krema, gelova, masažnih ulja, maslaca, tinktura, seruma, šampona - navodi naš sugovornik.

Međutim, niti jedan početak, slaže se s tim i Zvonimir, nije lagan, no ako su prisutni dovoljno jaka želja, upornost i marljivost, rezultati, dodaje, moraju doći. 

- Prepoznali su nas kupci, svoje proizvode šaljemo unutar i izvan Hrvatske, a besplatnu dostavu imamo za gradove Đakovo i Zagreb. Vrlo nam je drago kad nam se jave kupci s bilo koje strane svijeta i šalju pozitivne dojmove o našim proizvodima. Zadnjih nekoliko godina prisutni smo na inozemnim sajmovima, pa smo imali priliku promovirati i predstaviti svoje proizvode u Budimpešti, Čatežu, Frankfurtu, Berlinu, Luxembourgu - ponosno ističe Zvonimir, koji je svoj čaj od konoplje prijavio na Zelenu medalju - projekt 24sata i Kaufland Hrvatska.

Zelena medalja, izbor za najboljeg ekoproizvođača - projekt 24sata u suradnji s tvrtkom Kaufland Hrvatska, pokrenut je upravo s ciljem promocije važnosti održive proizvodnje. Sljedećih tjedana na platformama 24sata nastavljamo objavljivati priče o finalistima Zelene medalje, a ime sretnog pobjednika doznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrade 30. lipnja 2023. Dotad vas pozivamo da više o projektu doznate u specijalu Zelene medalje.

Partner Zelene medalje je Kaufland Hrvatska, a projekt podržavaju Hrvatska poljoprivredna komora, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Agronomska škola Zagreb.

Sadržaj donosi: Kaufland Hrvatska

Komentari 1
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dodijelili smo drugu Zelenu medalju u Hrvatskoj: Dobitnica je eko kruška iz Varaždina
NAGRADA ZA NAJBOLJEG EKOPROIZVOĐAČA

Dodijelili smo drugu Zelenu medalju u Hrvatskoj: Dobitnica je eko kruška iz Varaždina

I ove godine odlučili smo nagraditi najbolje ekoproizvođače. Između više od 50 pristiglih prijava izabrali smo deset finalista, od kojih je pobjedu odnio ekološki sok od kruške varaždinske poljoprivrednice Tanje Tomas Jukić

Hobi pretvorio u posao: 'Želja mi je proizvoditi vino od kojega nitko neće reći da mu je muka'
ZELENA MEDALJA

Hobi pretvorio u posao: 'Želja mi je proizvoditi vino od kojega nitko neće reći da mu je muka'

Iako je odrastao na selu i njegovi su roditelji imali vinograd, Dražen Bedeković nikad nije mislio da će se ozbiljno baviti vinarstvom. Spletom okolnosti svoj je hobi i ljubav prema prirodi pretvorio u ozbiljan posao počevši ekološku proizvodnju vina
Najveći svjetski proizvođači: U Zagorju uzgajaju tropsku biljku koja je preživjela i dinosaure
ZELENA MEDALJA

Najveći svjetski proizvođači: U Zagorju uzgajaju tropsku biljku koja je preživjela i dinosaure

Već dvadesetak godina Ivan se bavi ekološkim uzgojem tropskog voća i povrća u Donjoj Bistri. Najveći je svjetski proizvođač indijanske banane, inače jedinstvene biljke otporne na mraz i hladnoću, a koja je blagotvorna i za ljudski organizam