Obavijesti

News

Komentari 10

Rupel: Primjena ZERP-a neće početi 1. siječnja

Rupel: Primjena ZERP-a neće početi 1. siječnja
1

Rupel drži da je ZERP 'politički i pravni' problem te da je to 'hipoteka' koja onemogućava prepuštanje spornih točaka nekom trećem

VIDEO

- Uvjeren sam da se 1. siječnja neće dogoditi ništa. Hrvatska se obvezala da će pred primjenu ZERP-a o tome postići dogovor sa Slovenijom i Italijom, a to nije učinila. Tražimo da se taj dogovor poštuje i to ćemo najvjerojatnije zahtijevati sve dok se to ne ispuni, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrije Rupel.
On drži da je ZERP 'politički i pravni' problem te da je to 'hipoteka' koja onemogućava prepuštanje spornih graničnih točaka sudu trećega, odnosno arbitraži. Slovenska situacija je nešto drugačija od talijanske, kaže Rupel, jer je Slovencima 'dodatnu komplikaciju predstavlja zemljovid priložen uz ZERP koji prejudicira granicu'.
- Prejudicirati granicu, to ne ide, tako raditi u Europi je nemoguće. Jedini problem je da su u Hrvatskoj tek završili izbori i da nema nove vlade. Vjerujem da ćemo zadnjih dana u prosincu još voditi napete razgovore, ali ne očekujem nikakav zaplet u fizičkom odnosno životnom smislu. Tu ćemo imati posla s jednom pravnom i političkom situacijom i to će biti potrebno riješiti, rekao je Rupel. Na pitanje kako je Slovenija 2004. godine, pred početak hrvatskih pregovora s EU, proglasila svoj pojas u Jadranu, a da nije pregovarala ni s Hrvatskom ni sa Italijom, a sada to traži od Hrvatske u pitanju ZERP-a, Rupel je to protumačio kao reakciju na poteze Hrvatske te da je područje svoga pojasa Slovenija proglasila prema području određenim bilateralnim sporazumom o malograničnom prometu i suradnji.
- Bila je to reakcija Slovenije na jednostrani čin Hrvatske. U
određivanju koordinata našeg pojasa vodili smo računa o SOPS-u, odnosno zemljovidu priloženom uz njegov dio koji se odnosi na ekonomski ribolov u malograničnom području, rekao je Rupel. O sporazumu Sanadera i slovenskog premijera Janeza Janše da se sporna granična pitanja prepuste nekome trećem, Rupel je rekao da to ne znači kako će se to rješavati u Den HAagu jer postoje druge opcije. U vezi graničnih točaka, spornih za Sloveniju, rupel inzistira da se ne provode jednostrani koraci iako su ona pod hrvatskom jurisdikcijom.
- Slovenija tamo ne može postaviti stražu, rekao bih. Ali, ona može osjetljivo i promptno reagirati na svaki veći problem i eventualni incident. Ministarstvo vanjskih poslova pri tom je ograničeno na diplomatska sredstva, a ministarstvo unutarnjih poslova i policija imaju na raspolaganju nešto više fizičkih sredstava. No, mogu reći samo ovo: Vlada je odlučna da zaštiti interese svih svojih državljana, ma gdje oni bili, zaključio je Rupel za slovenski dnevnik 'Večer'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...