Obavijesti

News

Komentari 136

Rusi ispalili balističku raketu, SAD nudi mlrd. dolara pomoći

Rusi ispalili balističku raketu, SAD nudi mlrd. dolara pomoći
10

Rusija je u utorak uspješno probno ispalila interkontinentalni balistički projektil iz južne regije Astrahana, a lažna bojna glava pogodila je svoj cilj u Kazahstanu

VIDEO

Ukrajina je jutro dočekala mirno. Ruske snage su preuzele kontrolu najvećeg dijela Krima, autonomne rusofone republike na jugu Ukrajine, gdje je bazirana ruska Crnomorska flota. Na Krimu su ruski vojnici ispalili nekoliko hitaca upozorenja prema nenaoružanim ukrajinskim vojnicima ispred vojne zračne baze u Balbeku.

Rusija probno ispalila  interkontinentalni balistički projektil

Rusija je uspješno probno ispalila interkontinentalni balistički projektil (ICBM) usred velikih napetosti zbog zauzimanja Krima. Strateške raketne snage lansirale su RS-12M Topol projektil iz južne regije Astrahana, a lažna bojna glava pogodila je svoj cilj u Kazahstanu. Lansirno mjesto Kapustin Jar je blizu rijeke Volge oko 450 km istočno od granice s Ukrajinom. Kazahstan, ruski saveznik u postsovjetsko doba, je dalje na istok.

>>>Tijek događaja pratite ovdje

Uporaba sile u Ukrajini kao krajnje sredstvo

Ruski predsjednik Vladimir Putin  u utorak je naložio snagama koje sudjeluju u vojnim vježbama ovoga tjedna, koje su se održavale diljem zapadne Rusije u području koje graniči s Ukrajinom, da se vrate u bazu. BBC navodi da je riječ o čak 150.000 vojnika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će u Ukrajini uporabiti silu samo kao krajnje sredstvo. Događaje u toj zemlji nazvao je protuustavnim prevratom i vojnim preuzimanjem vlasti. Zasad nema potrebe da se ruske oružane snage razmjeste na teritoriju Ukrajine, kazao je i naglasio da Rusija nema namjeru anektirati Krim. Međutim, također je rekao da Rusija ima zahtjev legitimnog ukrajinskog predsjednika za vojnom pomoći kako bi se zaštitili ukrajinski građani te izrazio uvjerenost da će ruski i ukrajinski vojnici biti s iste strane barikada. 

Putin je rekao da je njegova zemlja spremna ugostiti sastanak na vrhu skupine G8, ali ako zapadni čelnici ne žele doći, kao što prijete, ne moraju. Komentirajući reakciju SAD-a na krizu u Ukrajini, Putin je rekao da je vrlo lako uništiti veze između Rusije i Amerike, ali da će ih biti veoma teško ponovno izgraditi.

Rusija svojim postupcima krši međunarodno pravo

Predsjednik Barack Obama je rekao da izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o Krimu nikoga nisu obmanule i upozorio da se Moskva intervencijom u Ukrajini izlaže slabljenju svog utjecaja u regiji. Naglasio je da Sjedinjene Države, Europska unija i njihovi saveznici drže da Rusija svojim postupcima krši međunarodno pravo.

- Međunarodna zajednica je osudila rusko kršenje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine. Osudili smo njihovu intervenciju na Krimu. Pozivamo na smirenje stanja i trenutačno raspoređivanje međunarodnih promatrača - dodao je Obama.

Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u utorak o situaciji u Ukrajini i mogućim rješenjima krize u toj zemlji. Objavljeno je i da SAD neće sudjelovati na samitu G-8 u lipnju u Sočiju ako službena Moskva ne promijeni stajalište prema krizi u Ukrajini.

Rusija skriva svoje ruke iza laži, zastrašivanja i provokacija

Američki državni tajnik John Kerry stigao je u Kijev kao potpora ukrajinskoj vladi. Najavio je ekonomski paket za Ukrajinu, navodno od milijardu dolara. Kerry je rekao kako ''Rusija skriva svoje ruke iza laži, zastrašivanja i provokacija''. 

Janukovič je u trenutku kada ga je njegova zemlja najviše trebala odbio potpisati ugovor i dao se u bijeg tijekom noći sa svojom imovinom, uništivši pritom sve papire. Napustio je svoj narod – kazao je američki državni tajnik. 

– Ruska vlada kazat će vam da su ulice Kijeva sigurne, ali to nije tako. Ignoriraju činjenicu da se dogodio zločin – dodao je Kerry. 

Kerry naveo je i korake koje je SAD poduzeo za izolaciju Rusije, od otkazivanja sastanka G8 do suspendiranja vojnih kontakata i gospodarskog dijaloga... Istaknuo je da Rusija mora vratiti snage u vojarne kako bi se tenzije obustavile. Rekao je i da će Washington poduprijeti vladu u Kijevu putem kredita i pozajmica, ali i stručnjaka koji će Ukrajini pomoći u obnovi gospodarstva, suzbijanju korupcije i povratku opljačkane imovine.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu